Maja Bohosiewicz zachwyca się przepisem. "Jak będę duża, wyjdę za mąż za tę sałatkę"
Proste i pyszne – takie sałatki lubimy najbardziej, a szczególnie teraz, kiedy temperatura nie zachęca do spędzenia czasu nad parującymi garnkami. Przepisem na błyskawiczną i błyskawicznie znikającą ze stołów sałatkę podzieliła się aktorka Maja Bohosiewicz.
26.06.2024 14:49
Podobno sałatka ta robi letnie „WOOOW”, a tak przynajmniej obiecuje Maja Bohosiewicz na swoim Instagramie. Znana aktorka pochwaliła się kulinarnym dokonaniem. Przepis na sałatkę z awokado, który udostępniła, zdobył serca internautów. Komentujący nie mogą się nachwalić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Mai Bohosiewicz. "Jest taka prosta, pyszna"
Ta sałatka letnia z awokado i innymi warzywami to kolejny dowód na to, że najprostsze rozwiązania są tymi najbardziej udanymi i najbardziej uniwersalnymi, bo przecież do takiej sałatki możesz dodać też ulubione zioła, np. odświeżającą miętę, koperek, bazylię, a także źródło białka w postaci szarpanego mięsa kurczaka czy ulubionego białego sera. Ponadto sałatka ta doskonale będzie się komponować z zieloną soczewicą. Dzięki temu dodatkowi mieszanina nasyci na dłużej.
W swojej bazowej wersji sałatka składa się z pomidorów, ogórków kiszonych i świeżych, cebuli i awokado. Jakie awokado wybrać do sałatki? Oczywiście powinno być dojrzałe, miękkie, ale jeszcze nie tak miękkie, by rozpadało się w dłoniach. Dobrze, by miało jeszcze nieco sprężystości. Całość spowija sos składający się z oliwy i soku z cytryny. Uwierzcie, więcej nie trzeba.
Zobacz także
Sałatka letnia z awokado. Przepis Mai Bohosiewicz
Składniki:
- 2 pomidory,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 ogórek zielony,
- 2 awokado,
- pół cebuli,
- sok z cytryny+oliwa,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój w drobną kostkę. Z pomidora możesz wcześniej usunąć skórkę (np. obieraczką z ząbkami) oraz gniazda nasienne.
- Pokrojone warzywa przełóż do miski i dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodaj dwie łyżki oliwy.
- Sałatkę zamieszaj. Możesz udekorować ją posiekanym koperkiem, bazylią lub miętą.