Nie ma osoby, która by się nim nie zachwyciła. Ciasto sułtan zrobi furorę na Nowy Rok

Wcale nie ukrywam, że to ciasto wymaga sporo pracy i cierpliwości. Raczej powinni zabierać się za nie domowi cukiernicy z doświadczeniem. Jednak jeśli chcesz usłyszeć mnóstwo miłych słów, warto spróbować. Smak sułtana totalnie zachwyci każdego.

Ciasto sułtan skrywa pyszne warstwyCiasto sułtan skrywa pyszne warstwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Dorota Gepert

Na święta Bożego Narodzenia mamy z reguły stały zestaw tradycyjnych ciast: makowiec, sernik i piernik. Na Nowy Rok można zaszaleć i przygotować takie wypieki, które najbardziej lubimy. Często, żeby podkreślić wyjątkowość tej chwili, stawiamy na uroczyste, eleganckie desery. Ostatnio tradycyjne torty wypierają ciasta warstwowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Muszą być egzotyczne dodatki

Ciasta warstwowe to przebój każdej imprezy. Często wymagają sporo pracy, ale każdy ich kęs to rekompensuje. Ostatnio zainteresowało mnie ciasto sułtan. Od razu przypomniały mi się śledzie po sułtańsku, którymi w grudniu poczęstowała mnie ciocia. Tutaj podobnie, chodzi o dość egzotyczne dodatki. W śledziach były rodzynki, tutaj pojawiają się daktyle. Generalnie ciasto jest "na bogato". W końcu sułtan to wszechmocny władca.

Eksplozja smaku to mało powiedziane

Podstawą ciasta jest korzenny biszkopt z dodatkiem cynamonu. Następne warstwy to aż dwie bezy: kokosowa i orzechowa. Pomiędzy nimi jest kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki. Całość wieńczy czekoladowy krem z dodatkiem daktyli, rodzynek, suszonych śliwek. Deser przesączony jest aromatem kawy. Razem to prawdziwa eksplozja smaku. Na kawałeczek tego ciasta na pewno skusiłby się i sułtan. Nie namawiam, żeby ten deser przygotowywać często, bo pracy jest sporo, ale na sylwestra czy Nowy Rok naprawdę warto!

Ciasto sułtan

Składniki:

Na korzenny biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 120 g drobnego cukru do wypieków,
  • 120 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta sody oczyszczonej.

Na bezę kokosową:

  • 2 białka,
  • 125 g drobnego cukru,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • szczypta soli.

Na bezę orzechową:

  • 2 białka,
  • 125 g drobnego cukru,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • szczypta soli.

Na krem czekoladowy:

  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g rodzynek, suszonych śliwek lub daktyli (może być też mieszanka tych bakali).

Dodatkowo:

  • mały słoik dżemu z czarnej porzeczki,
  • 100 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie),
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc. (opcjonalnie),
  • świeżo zaparzona kawa do nasączenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania korzennego biszkoptu. Białka ubij na pianę; gdy zacznie gęstnieć, dodawaj po łyżce cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując.
  2. Mąkę wymieszaj z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do ubitej masy i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  3. Wlej ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut. Kiedy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwa blaty.
  4. Aby przygotować bezę kokosową, ubijaj białka na pianę. Gdy zacznie sztywnieć, dodawaj małymi partiami cukier i szczyptę soli, cały czas miksując.
  5. Gdy piana będzie ubita, dołóż wiórki kokosowe i wymieszaj.
  6. Masą przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut.
  7. W podobny sposób przygotuj bezę orzechową. Do piany dodaj drobno pokrojone orzechy włoskie.
  8. Przygotowanie kremu czekoladowego zacznij od zagotowania 250 ml mleka z cukrem i cukrem wanilinowym.
  9. Pozostałe mleko zmiksuj z kakao, mąką i żółtkami. Wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszaj masę.
  10. Kiedy budyń czekoladowy będzie gotowy, przykryj go folią i odstaw do wystudzenia.
  11. Miękkie masło zmiksuj, a potem stopniowo dodawaj zimny budyń, cały czas miksując.
  12. Do gotowego kremu dodaj posiekaną czekoladę i bakalie, całość wymieszaj.
  13. Zaparz mocną kawę i przestudź.
  14. Składanie ciasta zacznij od nasączenia biszkoptu. Następnie nałóż połowę czekoladowego kremu. Kolejna warstwa to beza kokosowa i dżem porzeczkowy. Następna jest beza orzechowa oraz kolejna porcja kremu czekoladowego.
  15. Całość pokryj drugim blatem biszkoptu. Nasącz go kawą, a na koniec posyp wiórkami i bakaliami.

W jeszcze bogatszej wersji przygotuj polewę: podgrzej śmietankę, rozpuść w niej czekoladę. Polewą udekoruj ciasto, na wierzchu możesz posypać je bakaliami.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik