Najlepsi cukiernicy trzymają ten trik w sekrecie. Sernik nie opadnie i nie popęka

Sernik często nazywamy królem świątecznych deserów. Nie bez powodu, bo jest tak samo pyszny, jak i wymagający. Wystarczy chwila nieuwagi, a cała praca na marne. Jak upiec sernik, który będzie puszysty, równy i nie opadnie.

Sernik często pojawia się na świątecznym stoleSernik często pojawia się na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Marzysz o perfekcyjnym serniku na święta? Wystarczy trzymać się kilku zasad, a może się to udać. Podstawowa sukcesu to wybór odpowiedniego sera, a potem staranne przygotowanie masy. Na sernik najlepszy jest twaróg tłusty lub półtłusty, kilkakrotnie zmielony, co gwarantuje gładką strukturę ciasta. Bardzo ważne, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, co ułatwi ich łączenie i zapewni jednolitą konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego

Triki cukiernika na idealny sernik

  1. Do masy sernikowej można dodać odrobinę mąki pszennej, skrobi ziemniaczanej lub budyń bez cukru. Te składniki mają ją zagęścić. Jednak trzeba uważać z ich ilością, bo kiedy jest ich zbyt dużo, sernik będzie ciężki. Ich dodawanie nie jest warunkiem koniecznym, do kremowych serników nie są one potrzebne.
  2. Jajka to niezbędny składnik sernika. Dzięki niemu ma lekką strukturę, jajka pełnią funkcję spulchniacza. Dobrze ubite jaja to sekret wysokiego i puszystego sernika. Jednak warto pamiętać, że gdy dodajemy do sernika pianę z białek, sernik urośnie wysoki. Jednak po upieczeniu naturalnie opadnie. Jeśli chcesz się ustrzec tego efektu, wybierz przepis na sernik bez piany.
  3. Co zrobić, by sernik nie popękał? Przede wszystkim nie piec go w zbyt wysokiej temperaturze. Ten wypiek potrzebuje stabilnej, niskiej temperatury pieczenia – około 150-170 stopni Celsjusza. Lepiej też unikać termoobiegu, a piekarnik ustawić na grzanie góra-dół. Ważne jest też studzenie sernika, który nie lubi nagłych zmian temperatury. Trzeba to robić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, wtedy sernik raczej nie opadanie.
  4. Na gładką powierzchnię sernika ma też wpływ równomierne rozprowadzenie ciepła i wilgoci. Dlatego dobrze go piec w kąpieli wodnej. Wystarczy umieścić pod foremką z sernikiem naczynie wypełnione gorącą wodą. Dzięki temu sernik upiecze się równomiernie i będzie miał idealnie gładką powierzchnię. Zachowa też idealną wilgotność.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik