Najlepsi cukiernicy trzymają ten trik w sekrecie. Sernik nie opadnie i nie popęka

Sernik często nazywamy królem świątecznych deserów. Nie bez powodu, bo jest tak samo pyszny, jak i wymagający. Wystarczy chwila nieuwagi, a cała praca na marne. Jak upiec sernik, który będzie puszysty, równy i nie opadnie.

Sernik często pojawia się na świątecznym stoleSernik często pojawia się na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Marzysz o perfekcyjnym serniku na święta? Wystarczy trzymać się kilku zasad, a może się to udać. Podstawowa sukcesu to wybór odpowiedniego sera, a potem staranne przygotowanie masy. Na sernik najlepszy jest twaróg tłusty lub półtłusty, kilkakrotnie zmielony, co gwarantuje gładką strukturę ciasta. Bardzo ważne, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, co ułatwi ich łączenie i zapewni jednolitą konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego

Triki cukiernika na idealny sernik

  1. Do masy sernikowej można dodać odrobinę mąki pszennej, skrobi ziemniaczanej lub budyń bez cukru. Te składniki mają ją zagęścić. Jednak trzeba uważać z ich ilością, bo kiedy jest ich zbyt dużo, sernik będzie ciężki. Ich dodawanie nie jest warunkiem koniecznym, do kremowych serników nie są one potrzebne.
  2. Jajka to niezbędny składnik sernika. Dzięki niemu ma lekką strukturę, jajka pełnią funkcję spulchniacza. Dobrze ubite jaja to sekret wysokiego i puszystego sernika. Jednak warto pamiętać, że gdy dodajemy do sernika pianę z białek, sernik urośnie wysoki. Jednak po upieczeniu naturalnie opadnie. Jeśli chcesz się ustrzec tego efektu, wybierz przepis na sernik bez piany.
  3. Co zrobić, by sernik nie popękał? Przede wszystkim nie piec go w zbyt wysokiej temperaturze. Ten wypiek potrzebuje stabilnej, niskiej temperatury pieczenia – około 150-170 stopni Celsjusza. Lepiej też unikać termoobiegu, a piekarnik ustawić na grzanie góra-dół. Ważne jest też studzenie sernika, który nie lubi nagłych zmian temperatury. Trzeba to robić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, wtedy sernik raczej nie opadanie.
  4. Na gładką powierzchnię sernika ma też wpływ równomierne rozprowadzenie ciepła i wilgoci. Dlatego dobrze go piec w kąpieli wodnej. Wystarczy umieścić pod foremką z sernikiem naczynie wypełnione gorącą wodą. Dzięki temu sernik upiecze się równomiernie i będzie miał idealnie gładką powierzchnię. Zachowa też idealną wilgotność.
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?