Najlepsi cukiernicy trzymają ten trik w sekrecie. Sernik nie opadnie i nie popęka

Sernik często nazywamy królem świątecznych deserów. Nie bez powodu, bo jest tak samo pyszny, jak i wymagający. Wystarczy chwila nieuwagi, a cała praca na marne. Jak upiec sernik, który będzie puszysty, równy i nie opadnie.

Sernik często pojawia się na świątecznym stoleSernik często pojawia się na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Marzysz o perfekcyjnym serniku na święta? Wystarczy trzymać się kilku zasad, a może się to udać. Podstawowa sukcesu to wybór odpowiedniego sera, a potem staranne przygotowanie masy. Na sernik najlepszy jest twaróg tłusty lub półtłusty, kilkakrotnie zmielony, co gwarantuje gładką strukturę ciasta. Bardzo ważne, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, co ułatwi ich łączenie i zapewni jednolitą konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego

Triki cukiernika na idealny sernik

  1. Do masy sernikowej można dodać odrobinę mąki pszennej, skrobi ziemniaczanej lub budyń bez cukru. Te składniki mają ją zagęścić. Jednak trzeba uważać z ich ilością, bo kiedy jest ich zbyt dużo, sernik będzie ciężki. Ich dodawanie nie jest warunkiem koniecznym, do kremowych serników nie są one potrzebne.
  2. Jajka to niezbędny składnik sernika. Dzięki niemu ma lekką strukturę, jajka pełnią funkcję spulchniacza. Dobrze ubite jaja to sekret wysokiego i puszystego sernika. Jednak warto pamiętać, że gdy dodajemy do sernika pianę z białek, sernik urośnie wysoki. Jednak po upieczeniu naturalnie opadnie. Jeśli chcesz się ustrzec tego efektu, wybierz przepis na sernik bez piany.
  3. Co zrobić, by sernik nie popękał? Przede wszystkim nie piec go w zbyt wysokiej temperaturze. Ten wypiek potrzebuje stabilnej, niskiej temperatury pieczenia – około 150-170 stopni Celsjusza. Lepiej też unikać termoobiegu, a piekarnik ustawić na grzanie góra-dół. Ważne jest też studzenie sernika, który nie lubi nagłych zmian temperatury. Trzeba to robić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, wtedy sernik raczej nie opadanie.
  4. Na gładką powierzchnię sernika ma też wpływ równomierne rozprowadzenie ciepła i wilgoci. Dlatego dobrze go piec w kąpieli wodnej. Wystarczy umieścić pod foremką z sernikiem naczynie wypełnione gorącą wodą. Dzięki temu sernik upiecze się równomiernie i będzie miał idealnie gładką powierzchnię. Zachowa też idealną wilgotność.
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥