Do masy na sernik nakładam szpatułką. Pięknie wyrasta, nie opada i jest delikatny jak obłoczek
Kto już czeka na święta, by bezkarnie sięgać po kolejny kawałek sernika? To ulubiony deser wielu z nas. Podpowiadamy, jak go przygotować by był puszysty, lekki i oczywiście nie opadł po upieczeniu.
Kiedy planujemy desery na Boże Narodzenie, najczęściej na początku listy jest sernik. Podczas świąt nikt nie może sobie odmówić, choćby jednego kawałka. Delikatny i puszysty sernik na pewno wszystkim zasmakuje. Ten jeden trik sprawi, że wypiek będzie idealny, a dodatkowo nie opadnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego
Jak zrobić puszysty sernik?
Wariantów sernika jest mnóstwo – od tych na zimno, przez klasykę jak sernik wiedeński, nowojorski i krakowski, aż po mniej znane wersje. Najbardziej popularny pozostaje jednak wciąż tradycyjny sernik, znany z lekkości i kremowej konsystencji, do którego można dodać rodzynki czy skórkę pomarańczową.
Co jest sekretem takiego sernika? Należy za pomocą szpatułki dodać do masy serowej ubitą na sztywno śmietankę kremówkę. Jednak trzeba to robić powoli i bardzo ostrożnie. Dzięki temu sernik będzie wilgotny, kremowy i niesamowicie delikatny. Na pewno zasmakuje wszystkim gościom przy świątecznym stole. Jakie składniki są potrzebne?
Sprawdzony przepis na sernik
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu na sernik,
- 150 g zimnego masła,
- 2,5 szklanki cukru pudru,
- 11 jajek,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżkę cukru wanilinowego,
- 400 ml zimnej śmietanki 30 proc.,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- pół łyżeczki aromatu do ciasta.
Sposób przygotowania:
- Zagnieć ciasto na spód sernika z masła, proszku do pieczenia, cukru pudru, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz jednego jajka. Ciastem wylep dno blaszki.
- Z pozostałych jajek oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj ze 100 g cukru pudru, gdy masa zacznie być puszysta, dodaj twaróg, aromat do ciasta i budynie.
- Ubij pianę z białek, dodawaj do niej cukier puder i cukier wanilinowy. Dodaj to do masy serowej.
- W oddzielnym naczyniu ubij śmietankę i dodaj ją do reszty masy. Wmieszaj ją powoli już bez użycia miksera, tylko szpatułką.
- Sernik piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik i nie wyciągaj jeszcze ciasta. Uchyl drzwiczki piekarnika i stopniowo wychładzaj sernik.