PrzepisObiadTrudno o smaczniejszy pomysł na ziemniaki. Szwedzka zapiekanka robi furorę za każdym razem

Trudno o smaczniejszy pomysł na ziemniaki. Szwedzka zapiekanka robi furorę za każdym razem

Szwedzi jedzą taką zapiekankę nawet na Boże Narodzenie.
Szwedzi jedzą taką zapiekankę nawet na Boże Narodzenie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

03.10.2024 12:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mąż mojej przyjaciółki jest Szwedem i nie ma spotkania u nich bez tej zapiekanki. Erik ma przepis od swojej mamy i zawsze wspomina, że ta zapiekanka pojawiła się w ich rodzinnym domu przy każdej większej okazji, a czasami po prostu na kolację z bliskimi. Poprosiłam go o przepis.

Kuchnia szwedzka nie jest zbyt popularna. Kojarzymy ją często z solonym łososiem oraz słodkimi bułeczkami z cynamonem. Dla wielu z nas to także klopsiki, do których popularności w dużej mierze przyczyniły się restauracje w sklepach Ikea. A ziemniaczana zapiekanka? Po raz pierwszy spróbowałem jej kilka lat temu. Teraz coraz częściej jest wymieniana jako klasyczne danie kuchni szwedzkiej. I na pewno na to zasługuje na to, by ją znać, bo jest pyszna i łatwa do zrobienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko kilka składników

Zapiekanka nosi nazwę Pokusa Janssona i jej głównym składnikiem są ziemniaki. Szwedzi nie byli by sobą, gdyby nie pojawił się w niej akcent morski. Erik zawsze robi ją z anchois. Jednak w klasycznym przepisie są marynowane moskaliki, które nie są łatwo dostępne po za Szwecją. Mamy więc ziemniaki i morski akcent. Co jeszcze? Już tylko kilka składników. Potrzebna będzie cebula i śmietanka, które łagodzą wyraźny, słony smak anchois lub moskalików. Te dobrze dobrane smaki ukryte są pod chrupiącą skórkę z bułki tartej. Taka zapiekanka świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Dobrze ją podawać z sałatą.

Szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w słupki,
  • 2 cebule,
  • 80 g masła,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 150 g anchois lub marynowanych moskalików (marynowane szproty),
  • 100 g bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowane ziemniaki zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny.
  2. Cebulę obierz i poszatkuj. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzej 30 g masła, przesmaż cebulę, posól i duś, aż będzie miękka.
  3. Naczynie do zapiekania natłuść masłem. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  4. Ziemniaki odcedź. Na dnie naczynia wyłóż 1/3 ziemniaków, na nich rozłóż połowę ryby i cebuli. Następnie powtórz warstwy.
  5. Potrawę polej śmietanką i posyp ją bułką tartą. Na wierzchu rozłóż resztę masła pokrojonego na kawałki.
  6. Wstaw zapiekankę do rozgrzanego piekarnika na 50-60 minut. Jej wierzch powinien się dobrze się zarumienić.
zapiekankaziemniakizapiekanka ziemniaczana