Spróbowałam u cioci śledzi po sułtańsku. Od razu poprosiłam o przepis
Sezon na śledziki w gronie znajomych i rodziny rozpędza się z dnia na dzień. Ostatnio zaprosiła mnie ciocia. Kupiłam pyszny chleb, upiekłam sernik i z przyjemnością wybrałam się z wizytą. Czekała mnie smaczna niespodzianka.
12.12.2024 11:30
Moja ciocia była przekonana, że jeśli śledzik to tylko w klasycznym wydaniu. Wielokrotnie próbowała u mnie różnych sałatek śledziowych na przykład z porem, grzybami czy suszonymi śliwkami, ale zawsze kręciła nosem. Mówiła, że nie ma to jednak jak śledź z cebulką w oleju. Rzeczywiście tę prostą przystawkę przygotowuje po mistrzowsku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyka czy nowości
Kiedy wybrałam się w tym roku do cioci, spodziewałam się właśnie śledzi w oleju z cebulą. Byłam pewna, że ciocia wyjmie je wcześniej z dużego słoika i będą już czekać w salaterce na stole. Wiadomo, takie śledzie trzeba zrobić kilka dni wcześniej. A tymczasem seniorka przywitała mnie stwierdzeniem, że owszem ma śledzie z cebulą, ale zrobiła też śledzie po sułtańsku. Nawet zażartowałam, że to chyba wpływ tureckich seriali, których moja ciocia jest wielką fanką.
Egzotyczny posmak
Śledzie po sułtańsku? Mam wrażenie, że z nazwami sałatek śledziowych jest trochę podobnie jak z nazwami ciast. Często wywołują uśmiech. Słyszałam już o śledziach proboszcza czy leśniczego, to teraz czas na sułtana. Ciocia przepis dostała od sąsiadki, a na egzotyczną nazwę mają pewnie wpływ rodzynki, które pojawiają się w sosie. W porównaniu ze znanym klasykiem w oleju smakują rzeczywiście dość orientalnie. Mają nuty słodkie i pikantne. Ciocia stwierdziła, że oprócz klasyki musi być też coś nowego. Pochwaliłam śledzie i jej nowe podejście do kulinariów, a przed wyjściem poprosiłam o przepis.
Śledzie po sułtańsku
Składniki:
- 6 filetów śledziowych,
- 4 łyżki octu 10 proc.,
- 4 łyżki rodzynek,
- 2 cebule,
- 8 łyżek oleju roślinnego,
- 1 listek laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- pół łyżeczki miodu,
- szczypta cynamonu,
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
- 350 ml przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki pikantnego ketchupu.
Sposób przygotowania:
- Śledzie wymocz, jeśli tego potrzebują. Potem osusz je i pokrój na małe kawałki.
- Śledzie zalej octem, wymieszaj i odstaw na około pół godziny.
- Rodzynki zalej wrzątkiem, odsącz po około 20 minutach.
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie, dopraw pieprzem i solą.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz ketchup i zagotuj.
- Dodaj rodzynki, miód i cynamon, wymieszaj całość.
- Śledzie zalej przestudzonym sosem. Najlepiej wstaw je do lodówki.