Spróbowałam u cioci śledzi po sułtańsku. Od razu poprosiłam o przepis

Sezon na śledziki w gronie znajomych i rodziny rozpędza się z dnia na dzień. Ostatnio zaprosiła mnie ciocia. Kupiłam pyszny chleb, upiekłam sernik i z przyjemnością wybrałam się z wizytą. Czekała mnie smaczna niespodzianka.

Śledzie w tym wydaniu smakują wybornie Śledzie w tym wydaniu smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Moja ciocia była przekonana, że jeśli śledzik to tylko w klasycznym wydaniu. Wielokrotnie próbowała u mnie różnych sałatek śledziowych na przykład z porem, grzybami czy suszonymi śliwkami, ale zawsze kręciła nosem. Mówiła, że nie ma to jednak jak śledź z cebulką w oleju. Rzeczywiście tę prostą przystawkę przygotowuje po mistrzowsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Klasyka czy nowości

Kiedy wybrałam się w tym roku do cioci, spodziewałam się właśnie śledzi w oleju z cebulą. Byłam pewna, że ciocia wyjmie je wcześniej z dużego słoika i będą już czekać w salaterce na stole. Wiadomo, takie śledzie trzeba zrobić kilka dni wcześniej. A tymczasem seniorka przywitała mnie stwierdzeniem, że owszem ma śledzie z cebulą, ale zrobiła też śledzie po sułtańsku. Nawet zażartowałam, że to chyba wpływ tureckich seriali, których moja ciocia jest wielką fanką.

Egzotyczny posmak

Śledzie po sułtańsku? Mam wrażenie, że z nazwami sałatek śledziowych jest trochę podobnie jak z nazwami ciast. Często wywołują uśmiech. Słyszałam już o śledziach proboszcza czy leśniczego, to teraz czas na sułtana. Ciocia przepis dostała od sąsiadki, a na egzotyczną nazwę mają pewnie wpływ rodzynki, które pojawiają się w sosie. W porównaniu ze znanym klasykiem w oleju smakują rzeczywiście dość orientalnie. Mają nuty słodkie i pikantne. Ciocia stwierdziła, że oprócz klasyki musi być też coś nowego. Pochwaliłam śledzie i jej nowe podejście do kulinariów, a przed wyjściem poprosiłam o przepis.

Śledzie po sułtańsku

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych,
  • 4 łyżki octu 10 proc.,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 2 cebule,
  • 8 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • pół łyżeczki miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 350 ml przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz, jeśli tego potrzebują. Potem osusz je i pokrój na małe kawałki.
  2. Śledzie zalej octem, wymieszaj i odstaw na około pół godziny.
  3. Rodzynki zalej wrzątkiem, odsącz po około 20 minutach.
  4. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki.
  5. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie, dopraw pieprzem i solą.
  6. Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz ketchup i zagotuj.
  7. Dodaj rodzynki, miód i cynamon, wymieszaj całość.
  8. Śledzie zalej przestudzonym sosem. Najlepiej wstaw je do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik