Znajomy kucharz zdradził mi patent na smażoną rybę. Dodałam do panierki i rodzina była zachwycona
Choć przepisów na ryby jest mnóstwo, to jednak na wigilijnym stole najczęściej pojawiają się w klasycznej wersji, czyli smażone. To dobry sposób na przygotowanie każdej ryby, nie tylko tradycyjnego karpia. Znajomy kucharz zdradził mi, co dodaje do panierki.
Choć smażenie ryb wydaje się takie proste, to jednak wymaga wiedzy i doświadczenia. Ważny jest odpowiedni wybór tłuszczu, technika smażenia. A panierka? Znajomy kucharz zdradził mi, że ma ona także olbrzymi wpływ na smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad
Trik kucharza na panierkę do ryby
Panierka sprawia, że skórka ryby jest chrupiąca, a jej mięso pozostaje nieprzesuszone. Ważny jest już pierwszy krok. Przed panierowaniem kawałki ryby powinny być dokładnie osuszone. Następnie obtoczone w mące, aby zapobiec przyklejaniu się panierki, potem w jajku i ponownie w bułce tartej z ulubionymi przyprawami. Mój znajomy kucharz stosuje jeszcze jeden trik związany z panierką.
Chodzi o to, by do panierki dodać prażoną cebulkę. Bez problemu kupisz ją w sklepie, ale zwracaj uwagę na jej etykietę. Lepiej żeby w jej składzie nie było wzmacniaczy smaku, utwardzonego oleju palmowego czy konserwantów. Jeśli masz więcej czasu, prażoną cebulkę możesz przygotować samodzielnie. Mamy sprawdzony przepis.
Prażona cebulka
Składniki:
- 2 cebule,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 8 łyżek oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowywania:
- Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Posyp ją połową mąki i dokładnie obtocz w niej kawałki cebuli.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż na nim cebulę, często mieszając.
- Kiedy cebula zacznie się lekko rumienić, posyp ją drugą porcją mąki.
- Smaży dalej cebulkę, cały czas mieszając aż będzie miała ciemno złocisty kolor, czyli około 20 minut. Powinna być dość sucha.
- Pod koniec smażenia dopraw cebulę do smaku.
- Gotową cebulę wyłóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Cebula po przestudzenia jest gotowa, by dokładać ją do panierki.