Wiele osób popełnia ten błąd. Przez to śledzie wychodzą gorzkie

Śledzie na świątecznym stole mają ważną pozycję. Zależy nam, by w tym szczególnym czasie smakowały wybornie. Jednak wystarczy mały szczegół podczas przygotowań, by niestety popsuć ich smak. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę.

śledzieNa ten szczegół warto zwrócić uwagę podczas przygotowywania śledzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OLESIA BERLEZOVA
Dorota Gepert

Dla wielu z nas najlepsza wigilijna przystawka to śledzie. Na ich przygotowanie mamy mnóstwo sposobów, od najprostszych w oleju, po te w śmietanie czy w sałatkach z różnymi dodatkami. Jednak zawsze to smak tych ryb powinien być dominujący. Czasami zdarza się, że mają one gorzki posmak. Jak tego uniknąć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Jakość przede wszystkim

Oczywiście wszystko zaczyna się od tego, by kupić jak najlepsze, najwyższej jakości śledzie. Powinny mieć ładny, delikatny zapach, a także sprężyste mięso. Najlepsze filety są grube i twarde, nie mogą być poszarpane czy nadmiernie rozmiękłe. Ich kolor powinien być jasny, bez żółtych naleciałości. Kiedy decydujemy się na śledzie w opakowaniu, ważna jest oczywiście etykieta. Nie powinny zawierać dużo octu czy konserwantów. Dobrym wyborem są te oleju.

Jeden zabieg ratuje smak

Jednak zdarza się, że, nawet gdy kupimy śledzie, którym nie można nic zarzucić, ich smak po przygotowaniu będzie gorzkawy. Ma na to wpływ przygotowywanie. Warzywo, które jest właściwie w każdym przepisie na śledzie? Oczywiście cebula? I tutaj eksperci kulinarni radzą, by lepiej ją sparzyć. Świeża cebula może dawać gorzkawy posmak, za co odpowiedzialne są związki siarki. Kiedy będzie zblanszowana, takiego problemu nie będzie. Dodatkowa cebula stanie się mięciutka i nabierze słodkiego posmaku. Dlatego warto cebulę przed dodaniem do śledzi sparzyć. Zajmuje to chwilę, a może uchronić przed nieprzyjemnym smakiem.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach