Wiele osób popełnia ten błąd. Przez to śledzie wychodzą gorzkie
Śledzie na świątecznym stole mają ważną pozycję. Zależy nam, by w tym szczególnym czasie smakowały wybornie. Jednak wystarczy mały szczegół podczas przygotowań, by niestety popsuć ich smak. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę.
06.12.2024 | aktual.: 06.12.2024 12:22
Dla wielu z nas najlepsza wigilijna przystawka to śledzie. Na ich przygotowanie mamy mnóstwo sposobów, od najprostszych w oleju, po te w śmietanie czy w sałatkach z różnymi dodatkami. Jednak zawsze to smak tych ryb powinien być dominujący. Czasami zdarza się, że mają one gorzki posmak. Jak tego uniknąć?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakość przede wszystkim
Oczywiście wszystko zaczyna się od tego, by kupić jak najlepsze, najwyższej jakości śledzie. Powinny mieć ładny, delikatny zapach, a także sprężyste mięso. Najlepsze filety są grube i twarde, nie mogą być poszarpane czy nadmiernie rozmiękłe. Ich kolor powinien być jasny, bez żółtych naleciałości. Kiedy decydujemy się na śledzie w opakowaniu, ważna jest oczywiście etykieta. Nie powinny zawierać dużo octu czy konserwantów. Dobrym wyborem są te oleju.
Jeden zabieg ratuje smak
Jednak zdarza się, że, nawet gdy kupimy śledzie, którym nie można nic zarzucić, ich smak po przygotowaniu będzie gorzkawy. Ma na to wpływ przygotowywanie. Warzywo, które jest właściwie w każdym przepisie na śledzie? Oczywiście cebula? I tutaj eksperci kulinarni radzą, by lepiej ją sparzyć. Świeża cebula może dawać gorzkawy posmak, za co odpowiedzialne są związki siarki. Kiedy będzie zblanszowana, takiego problemu nie będzie. Dodatkowa cebula stanie się mięciutka i nabierze słodkiego posmaku. Dlatego warto cebulę przed dodaniem do śledzi sparzyć. Zajmuje to chwilę, a może uchronić przed nieprzyjemnym smakiem.