Wiele osób popełnia ten błąd. Przez to śledzie wychodzą gorzkie

Śledzie na świątecznym stole mają ważną pozycję. Zależy nam, by w tym szczególnym czasie smakowały wybornie. Jednak wystarczy mały szczegół podczas przygotowań, by niestety popsuć ich smak. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę.

śledzieNa ten szczegół warto zwrócić uwagę podczas przygotowywania śledzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OLESIA BERLEZOVA
Dorota Gepert

Dla wielu z nas najlepsza wigilijna przystawka to śledzie. Na ich przygotowanie mamy mnóstwo sposobów, od najprostszych w oleju, po te w śmietanie czy w sałatkach z różnymi dodatkami. Jednak zawsze to smak tych ryb powinien być dominujący. Czasami zdarza się, że mają one gorzki posmak. Jak tego uniknąć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Jakość przede wszystkim

Oczywiście wszystko zaczyna się od tego, by kupić jak najlepsze, najwyższej jakości śledzie. Powinny mieć ładny, delikatny zapach, a także sprężyste mięso. Najlepsze filety są grube i twarde, nie mogą być poszarpane czy nadmiernie rozmiękłe. Ich kolor powinien być jasny, bez żółtych naleciałości. Kiedy decydujemy się na śledzie w opakowaniu, ważna jest oczywiście etykieta. Nie powinny zawierać dużo octu czy konserwantów. Dobrym wyborem są te oleju.

Jeden zabieg ratuje smak

Jednak zdarza się, że, nawet gdy kupimy śledzie, którym nie można nic zarzucić, ich smak po przygotowaniu będzie gorzkawy. Ma na to wpływ przygotowywanie. Warzywo, które jest właściwie w każdym przepisie na śledzie? Oczywiście cebula? I tutaj eksperci kulinarni radzą, by lepiej ją sparzyć. Świeża cebula może dawać gorzkawy posmak, za co odpowiedzialne są związki siarki. Kiedy będzie zblanszowana, takiego problemu nie będzie. Dodatkowa cebula stanie się mięciutka i nabierze słodkiego posmaku. Dlatego warto cebulę przed dodaniem do śledzi sparzyć. Zajmuje to chwilę, a może uchronić przed nieprzyjemnym smakiem.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik