Kuzynka gotuje buraki w rekordowym tempie. Zdradziła mi swój trik

Zdarza ci się, że buraki zbyt długo czekają na swoją kolej? Na szczęście dobrze znoszą przechowywanie. To warzywo kojarzy się z długą obróbką wstępną, dlatego potrawy z burakami trzeba dobrze zaplanować. Okazuje się, ze można je jednak ugotować znacznie szybciej.

boiled beetroot full entire root vegetable top view ,background textures
poco_bw
cleaned, full, vegetable, freshness, cut, ingredient, healthy, vegetarian food, healthy eating, no people, soup, close-up, root, spice, kitchen, homemade, vitamin, aromatic, edible, vegan food, grocery, lunch, vegan, produce, healthy lifestyle, salad, preparation, boiled, rustic, cooked, vegetarian, dish, tasty, top, view, background, cubes, texture, beetroot, beet, sliced, entire, raw, food and drink, red, pickled, gourmet, high angle view, marinated, meal, cleaned, full, vegetable, freshness, cut, ingredient, healthy, vegetarian food, healthy eating, no people, soup, close-up, root, spice, kitchen, homemade, vitamin, aromatic, edible, vegan food, grocery, lunch, vegan, produce, healthy lifestyle, salad, preparation, boiled, rustic, cooked, vegetarian, dish, tasty, top, view, background, cubes, texture, beetroot, beet, sliced, entire, raw, food and drink, red, pickled, gourmet, high angle view, marinatedBuraki nadają się do wielu potraw - od sałatek po barszcz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | poco_bw
Dorota Gepert

Moja kuzynka bardzo często przygotowuje buraki na ciepło do obiadu. Nawet w tygodniu serwuje swojej rodzinie taką sałatkę do obiadu. Zastanawiałam się, jak to planuje, bo przecież te warzywa wymagają długiego gotowania. Zdradziła mi kilka swoich tipów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Jedz, a nie będziesz chorować

Buraki warto jeść jak najczęściej, a już zwłaszcza o tej porze roku. Zawierają witaminę C i te z grupy B. Są również bogate w żelazo, magnez, potas i mangan. Te warzywa dostarczają błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają w składzie również azotany, przekształcane w tlenek azotu, co może obniżyć ciśnienie krwi, oraz betainę, wspomagającą wątrobę. Flawonoidy w burakach z kolei wspierają zdrowie serca. Buraki wzmacniają odporność, co zapobiega infekcjom, mają dobry wpływ na samopoczucie i zdrowy sen. Zalet mają sporo. A minusy? Trzeba je długo gotować.

Dobry wybór

Buraki gotuj zawsze w skórce, dzięki temu pozostanie w nich najwięcej witamin. Wcześniej trzeba je dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką. Zalewamy je zimną wodą i gotujemy. I tu zaczyna się walka z czasem, bo większe i starsze warzywa mogą gotować się nawet ponad godzinę. Dlatego gdy kupujemy buraki z myślą o sałatkach, warto wybierać po prostu mniejsze egzemplarze. Jednak to nie wszystko, co można zrobić.

Lodowa woda pomaga

Moja kuzynka przetestowała też triki z dodaniem cukru do wody. Wystarczy łyżka cukru, aby buraki szybciej zmiękły i nabrały intensywniejszego koloru. Kolejny patent polega na użyciu dwóch garnków. Po 30 minutach gotowania buraków w garnku z wrzącą wodą przekładamy je do drugiego garnka z lodowatą wodą i kostkami lodu. Tzw. szok termiczny sprawia, że buraki miękną. Woda lodowa nie tylko skraca czas ich gotowania, ale także ułatwia obieranie buraków ze skórki.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości