Kuzynka gotuje buraki w rekordowym tempie. Zdradziła mi swój trik

Zdarza ci się, że buraki zbyt długo czekają na swoją kolej? Na szczęście dobrze znoszą przechowywanie. To warzywo kojarzy się z długą obróbką wstępną, dlatego potrawy z burakami trzeba dobrze zaplanować. Okazuje się, ze można je jednak ugotować znacznie szybciej.

boiled beetroot full entire root vegetable top view ,background textures
poco_bw
cleaned, full, vegetable, freshness, cut, ingredient, healthy, vegetarian food, healthy eating, no people, soup, close-up, root, spice, kitchen, homemade, vitamin, aromatic, edible, vegan food, grocery, lunch, vegan, produce, healthy lifestyle, salad, preparation, boiled, rustic, cooked, vegetarian, dish, tasty, top, view, background, cubes, texture, beetroot, beet, sliced, entire, raw, food and drink, red, pickled, gourmet, high angle view, marinated, meal, cleaned, full, vegetable, freshness, cut, ingredient, healthy, vegetarian food, healthy eating, no people, soup, close-up, root, spice, kitchen, homemade, vitamin, aromatic, edible, vegan food, grocery, lunch, vegan, produce, healthy lifestyle, salad, preparation, boiled, rustic, cooked, vegetarian, dish, tasty, top, view, background, cubes, texture, beetroot, beet, sliced, entire, raw, food and drink, red, pickled, gourmet, high angle view, marinatedBuraki nadają się do wielu potraw - od sałatek po barszcz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | poco_bw
Dorota Gepert

Moja kuzynka bardzo często przygotowuje buraki na ciepło do obiadu. Nawet w tygodniu serwuje swojej rodzinie taką sałatkę do obiadu. Zastanawiałam się, jak to planuje, bo przecież te warzywa wymagają długiego gotowania. Zdradziła mi kilka swoich tipów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Jedz, a nie będziesz chorować

Buraki warto jeść jak najczęściej, a już zwłaszcza o tej porze roku. Zawierają witaminę C i te z grupy B. Są również bogate w żelazo, magnez, potas i mangan. Te warzywa dostarczają błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają w składzie również azotany, przekształcane w tlenek azotu, co może obniżyć ciśnienie krwi, oraz betainę, wspomagającą wątrobę. Flawonoidy w burakach z kolei wspierają zdrowie serca. Buraki wzmacniają odporność, co zapobiega infekcjom, mają dobry wpływ na samopoczucie i zdrowy sen. Zalet mają sporo. A minusy? Trzeba je długo gotować.

Dobry wybór

Buraki gotuj zawsze w skórce, dzięki temu pozostanie w nich najwięcej witamin. Wcześniej trzeba je dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką. Zalewamy je zimną wodą i gotujemy. I tu zaczyna się walka z czasem, bo większe i starsze warzywa mogą gotować się nawet ponad godzinę. Dlatego gdy kupujemy buraki z myślą o sałatkach, warto wybierać po prostu mniejsze egzemplarze. Jednak to nie wszystko, co można zrobić.

Lodowa woda pomaga

Moja kuzynka przetestowała też triki z dodaniem cukru do wody. Wystarczy łyżka cukru, aby buraki szybciej zmiękły i nabrały intensywniejszego koloru. Kolejny patent polega na użyciu dwóch garnków. Po 30 minutach gotowania buraków w garnku z wrzącą wodą przekładamy je do drugiego garnka z lodowatą wodą i kostkami lodu. Tzw. szok termiczny sprawia, że buraki miękną. Woda lodowa nie tylko skraca czas ich gotowania, ale także ułatwia obieranie buraków ze skórki.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯