Kuzynka gotuje buraki w rekordowym tempie. Zdradziła mi swój trik

Zdarza ci się, że buraki zbyt długo czekają na swoją kolej? Na szczęście dobrze znoszą przechowywanie. To warzywo kojarzy się z długą obróbką wstępną, dlatego potrawy z burakami trzeba dobrze zaplanować. Okazuje się, ze można je jednak ugotować znacznie szybciej.

Buraki nadają się do wielu potraw - od sałatek po barszcz.
Buraki nadają się do wielu potraw - od sałatek po barszcz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | poco_bw

04.12.2024 13:47

Moja kuzynka bardzo często przygotowuje buraki na ciepło do obiadu. Nawet w tygodniu serwuje swojej rodzinie taką sałatkę do obiadu. Zastanawiałam się, jak to planuje, bo przecież te warzywa wymagają długiego gotowania. Zdradziła mi kilka swoich tipów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedz, a nie będziesz chorować

Buraki warto jeść jak najczęściej, a już zwłaszcza o tej porze roku. Zawierają witaminę C i te z grupy B. Są również bogate w żelazo, magnez, potas i mangan. Te warzywa dostarczają błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają w składzie również azotany, przekształcane w tlenek azotu, co może obniżyć ciśnienie krwi, oraz betainę, wspomagającą wątrobę. Flawonoidy w burakach z kolei wspierają zdrowie serca. Buraki wzmacniają odporność, co zapobiega infekcjom, mają dobry wpływ na samopoczucie i zdrowy sen. Zalet mają sporo. A minusy? Trzeba je długo gotować.

Dobry wybór

Buraki gotuj zawsze w skórce, dzięki temu pozostanie w nich najwięcej witamin. Wcześniej trzeba je dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką. Zalewamy je zimną wodą i gotujemy. I tu zaczyna się walka z czasem, bo większe i starsze warzywa mogą gotować się nawet ponad godzinę. Dlatego gdy kupujemy buraki z myślą o sałatkach, warto wybierać po prostu mniejsze egzemplarze. Jednak to nie wszystko, co można zrobić.

Lodowa woda pomaga

Moja kuzynka przetestowała też triki z dodaniem cukru do wody. Wystarczy łyżka cukru, aby buraki szybciej zmiękły i nabrały intensywniejszego koloru. Kolejny patent polega na użyciu dwóch garnków. Po 30 minutach gotowania buraków w garnku z wrzącą wodą przekładamy je do drugiego garnka z lodowatą wodą i kostkami lodu. Tzw. szok termiczny sprawia, że buraki miękną. Woda lodowa nie tylko skraca czas ich gotowania, ale także ułatwia obieranie buraków ze skórki.

Wybrane dla Ciebie