Polacy omijają tę rybę. Błąd, bo jest tak zdrowa i pyszna jak dorsz, a tańsza

Kiedy chcesz przygotować rybę na obiad, najczęściej myślisz o łososiu, mintaju lub dorszu. Czasami warto zmienić ten schemat. Ta ryba jest nie tylko pyszna i zdrowa, a będzie to też bardziej ekonomiczny wybór.

Ryba to dobrym pomysł nie tylko na piątkowy obiad. Ryba to dobrym pomysł nie tylko na piątkowy obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

W sklepie warto zwrócić uwagę na rybę łupacz, która znana jest również jako plamiak. Nie jest to gatunek popularny, choć stanowi doskonałą alternatywę dla droższego łososia czy dorsza. Zajadają się tą rybą w Skandynawii, cenią też Anglicy i używają do swojego słynnego fish and chips.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Wyróżnia go delikatny smak

Łupacz to gatunek ryby z rodziny dorszowatych, występujący w północnych wodach Atlantyku. Jego mięso jest bardzo delikatne, białe oraz ma subtelny, słodkawy smak. Może zasmakować nawet tym, którzy nie przepadają za rybami. W porównaniu łososia czy dorsza, łupacz wyróżnia się niższą zawartością tłuszczu, co sprawia, że dobrze sprawdza się także na diecie.

Pomaga na odporność i wzmacnia serce

Oprócz walorów smakowych, łupacz to również solidna dawka składników odżywczych. Zawiera pełnowartościowe białko, niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, oraz duże ilości witamin z grupy B, fosforu, magnezu, selenu i jodu. Dzięki obecności kwasów omega-3, łupacz pozytywnie wpływa na pracę serca i układu nerwowego. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jego regularne spożywanie może wzmocnić układ odpornościowy i chronić nas przed infekcjami. Ze względu na obecność jodu oraz selenu łupacza wspiera układ hormonalny. Te dwa pierwiastki są niezbędne dla właściwego funkcjonowania tarczycy.

Z patelni lub piekarnika

Łupacz to ryba niezwykle uniwersalna, łatwo przygotować ją na wiele sposobów. Świetnie smakuje wprost z patelni. Wiadomo, ze ze smażonymi daniami lepiej nie przesadzać, ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Najlepiej użyć wtedy oleju, który ma wysoką temperaturę dymienia. Sprawdzi się olej rzepakowy. Łupacza można także upiec w piekarniku. Dobrze go wtedy doprawić ziołami, takimi jak tymianek, koperek czy bazylia oraz skropić sokiem z cytryny. Nadaje się także do gotowania i grillowania. Warto go także spróbować w angielskim wydaniu, czyli fish and chips. To najpopularniejsze danie z łupacza. Kawałki ryby zanurza się w cieście z dodatkiem piwa, potem smaży i podaje z frytkami.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇