Polacy omijają tę rybę. Błąd, bo jest tak zdrowa i pyszna jak dorsz, a tańsza

Kiedy chcesz przygotować rybę na obiad, najczęściej myślisz o łososiu, mintaju lub dorszu. Czasami warto zmienić ten schemat. Ta ryba jest nie tylko pyszna i zdrowa, a będzie to też bardziej ekonomiczny wybór.

Ryba to dobrym pomysł nie tylko na piątkowy obiad. Ryba to dobrym pomysł nie tylko na piątkowy obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

W sklepie warto zwrócić uwagę na rybę łupacz, która znana jest również jako plamiak. Nie jest to gatunek popularny, choć stanowi doskonałą alternatywę dla droższego łososia czy dorsza. Zajadają się tą rybą w Skandynawii, cenią też Anglicy i używają do swojego słynnego fish and chips.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Wyróżnia go delikatny smak

Łupacz to gatunek ryby z rodziny dorszowatych, występujący w północnych wodach Atlantyku. Jego mięso jest bardzo delikatne, białe oraz ma subtelny, słodkawy smak. Może zasmakować nawet tym, którzy nie przepadają za rybami. W porównaniu łososia czy dorsza, łupacz wyróżnia się niższą zawartością tłuszczu, co sprawia, że dobrze sprawdza się także na diecie.

Pomaga na odporność i wzmacnia serce

Oprócz walorów smakowych, łupacz to również solidna dawka składników odżywczych. Zawiera pełnowartościowe białko, niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, oraz duże ilości witamin z grupy B, fosforu, magnezu, selenu i jodu. Dzięki obecności kwasów omega-3, łupacz pozytywnie wpływa na pracę serca i układu nerwowego. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jego regularne spożywanie może wzmocnić układ odpornościowy i chronić nas przed infekcjami. Ze względu na obecność jodu oraz selenu łupacza wspiera układ hormonalny. Te dwa pierwiastki są niezbędne dla właściwego funkcjonowania tarczycy.

Z patelni lub piekarnika

Łupacz to ryba niezwykle uniwersalna, łatwo przygotować ją na wiele sposobów. Świetnie smakuje wprost z patelni. Wiadomo, ze ze smażonymi daniami lepiej nie przesadzać, ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Najlepiej użyć wtedy oleju, który ma wysoką temperaturę dymienia. Sprawdzi się olej rzepakowy. Łupacza można także upiec w piekarniku. Dobrze go wtedy doprawić ziołami, takimi jak tymianek, koperek czy bazylia oraz skropić sokiem z cytryny. Nadaje się także do gotowania i grillowania. Warto go także spróbować w angielskim wydaniu, czyli fish and chips. To najpopularniejsze danie z łupacza. Kawałki ryby zanurza się w cieście z dodatkiem piwa, potem smaży i podaje z frytkami.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik