Polacy omijają tę rybę. Błąd, bo jest tak zdrowa i pyszna jak dorsz, a tańsza
Kiedy chcesz przygotować rybę na obiad, najczęściej myślisz o łososiu, mintaju lub dorszu. Czasami warto zmienić ten schemat. Ta ryba jest nie tylko pyszna i zdrowa, a będzie to też bardziej ekonomiczny wybór.
02.12.2024 17:07
W sklepie warto zwrócić uwagę na rybę łupacz, która znana jest również jako plamiak. Nie jest to gatunek popularny, choć stanowi doskonałą alternatywę dla droższego łososia czy dorsza. Zajadają się tą rybą w Skandynawii, cenią też Anglicy i używają do swojego słynnego fish and chips.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyróżnia go delikatny smak
Łupacz to gatunek ryby z rodziny dorszowatych, występujący w północnych wodach Atlantyku. Jego mięso jest bardzo delikatne, białe oraz ma subtelny, słodkawy smak. Może zasmakować nawet tym, którzy nie przepadają za rybami. W porównaniu łososia czy dorsza, łupacz wyróżnia się niższą zawartością tłuszczu, co sprawia, że dobrze sprawdza się także na diecie.
Pomaga na odporność i wzmacnia serce
Oprócz walorów smakowych, łupacz to również solidna dawka składników odżywczych. Zawiera pełnowartościowe białko, niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, oraz duże ilości witamin z grupy B, fosforu, magnezu, selenu i jodu. Dzięki obecności kwasów omega-3, łupacz pozytywnie wpływa na pracę serca i układu nerwowego. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jego regularne spożywanie może wzmocnić układ odpornościowy i chronić nas przed infekcjami. Ze względu na obecność jodu oraz selenu łupacza wspiera układ hormonalny. Te dwa pierwiastki są niezbędne dla właściwego funkcjonowania tarczycy.
Z patelni lub piekarnika
Łupacz to ryba niezwykle uniwersalna, łatwo przygotować ją na wiele sposobów. Świetnie smakuje wprost z patelni. Wiadomo, ze ze smażonymi daniami lepiej nie przesadzać, ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Najlepiej użyć wtedy oleju, który ma wysoką temperaturę dymienia. Sprawdzi się olej rzepakowy. Łupacza można także upiec w piekarniku. Dobrze go wtedy doprawić ziołami, takimi jak tymianek, koperek czy bazylia oraz skropić sokiem z cytryny. Nadaje się także do gotowania i grillowania. Warto go także spróbować w angielskim wydaniu, czyli fish and chips. To najpopularniejsze danie z łupacza. Kawałki ryby zanurza się w cieście z dodatkiem piwa, potem smaży i podaje z frytkami.