PoradySypnij szczyptę na patelnię w czasie smażenia. Olej nie pryśnie nawet kropelką

Sypnij szczyptę na patelnię w czasie smażenia. Olej nie pryśnie nawet kropelką

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki mięsa, warzyw czy ryb. O tym, że trzeba je wrzucać na rozgrzany olej, wiedzą wszyscy. Niestety, często tłuszcz wtedy pryska, co może być niebezpieczne. Dzięki prostym sposobom można uniknąć tego kłopotu.

"Strzelający" olej może być niebezpieczny.
"Strzelający" olej może być niebezpieczny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. DGP

26.10.2024 13:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety, krokiety, ryby czy warzywa - niezależnie od tego, co ląduje na patelni, tłuszcz może pryskać. Tłuste drobiny nie tylko brudzą kuchenkę, ale mogą również doprowadzić do poparzenia. Jednocześnie nie sposób zapomnieć, że tłuszcz powinien być odpowiednio podgrzany, zanim umieścimy na nim jedzenie. Jak więc zapobiec pryskaniu oleju i uniknąć ewentualnych oparzeń?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego tłuszcz pryska?

Powodem pryskania oleju jest proces parowania wody zawartej w przygotowywanych składnikach pod wpływem wysokiej temperatury. Często woda może znajdować się także w samym oleju, na przykład jeśli pozostanie ona na patelni po poprzednim smażeniu. Gdy woda paruje, jej objętość się zwiększa. W wyniku tego może dojść do pryskania tłuszczu. Przed rozpoczęciem smażenia, warto więc, aby mięso było dokładnie osuszone, a patelnia dobrze wytarta z resztek wody przed dodaniem oleju.

Co zrobić, aby olej nie pryskał w czasie smażenia?

W sytuacji gdy olej zaczyna pryskać, część osób automatycznie sięga po pokrywkę. To rozwiązanie jest jednak tylko tymczasowe: para wodna osadza się na wewnętrznej stronie pokrywki, a podczas podniesienia skrapla się i wraca na powierzchnię patelni, co może prowadzić do jeszcze intensywniejszego pryskania oleju.

Prostym rozwiązaniem jest zastosowanie soli kuchennej. Gdy olej osiągnie pożądaną temperaturę, należy posypać go odrobiną soli, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni tłuszczu. Ilość soli powinna być dostosowana do wielkości patelni. Sól wchłania wilgoć z powietrza, co zmniejsza ilość pary wodnej mogącej dotrzeć do tłuszczu. Następnie można delikatnie układać mięso na patelni. Ważne jest także, żeby nie przepełniać patelni i smażyć tylko do momentu, aż potrawa będzie gotowa.