Sypnij szczyptę na patelnię w czasie smażenia. Olej nie pryśnie nawet kropelką

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki mięsa, warzyw czy ryb. O tym, że trzeba je wrzucać na rozgrzany olej, wiedzą wszyscy. Niestety, często tłuszcz wtedy pryska, co może być niebezpieczne. Dzięki prostym sposobom można uniknąć tego kłopotu.

"Strzelający" olej może być niebezpieczny."Strzelający" olej może być niebezpieczny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Kotlety, krokiety, ryby czy warzywa - niezależnie od tego, co ląduje na patelni, tłuszcz może pryskać. Tłuste drobiny nie tylko brudzą kuchenkę, ale mogą również doprowadzić do poparzenia. Jednocześnie nie sposób zapomnieć, że tłuszcz powinien być odpowiednio podgrzany, zanim umieścimy na nim jedzenie. Jak więc zapobiec pryskaniu oleju i uniknąć ewentualnych oparzeń?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Dlaczego tłuszcz pryska?

Powodem pryskania oleju jest proces parowania wody zawartej w przygotowywanych składnikach pod wpływem wysokiej temperatury. Często woda może znajdować się także w samym oleju, na przykład jeśli pozostanie ona na patelni po poprzednim smażeniu. Gdy woda paruje, jej objętość się zwiększa. W wyniku tego może dojść do pryskania tłuszczu. Przed rozpoczęciem smażenia, warto więc, aby mięso było dokładnie osuszone, a patelnia dobrze wytarta z resztek wody przed dodaniem oleju.

Co zrobić, aby olej nie pryskał w czasie smażenia?

W sytuacji gdy olej zaczyna pryskać, część osób automatycznie sięga po pokrywkę. To rozwiązanie jest jednak tylko tymczasowe: para wodna osadza się na wewnętrznej stronie pokrywki, a podczas podniesienia skrapla się i wraca na powierzchnię patelni, co może prowadzić do jeszcze intensywniejszego pryskania oleju.

Prostym rozwiązaniem jest zastosowanie soli kuchennej. Gdy olej osiągnie pożądaną temperaturę, należy posypać go odrobiną soli, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni tłuszczu. Ilość soli powinna być dostosowana do wielkości patelni. Sól wchłania wilgoć z powietrza, co zmniejsza ilość pary wodnej mogącej dotrzeć do tłuszczu. Następnie można delikatnie układać mięso na patelni. Ważne jest także, żeby nie przepełniać patelni i smażyć tylko do momentu, aż potrawa będzie gotowa.

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota