Sypnij szczyptę na patelnię w czasie smażenia. Olej nie pryśnie nawet kropelką

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki mięsa, warzyw czy ryb. O tym, że trzeba je wrzucać na rozgrzany olej, wiedzą wszyscy. Niestety, często tłuszcz wtedy pryska, co może być niebezpieczne. Dzięki prostym sposobom można uniknąć tego kłopotu.

"Strzelający" olej może być niebezpieczny."Strzelający" olej może być niebezpieczny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Kotlety, krokiety, ryby czy warzywa - niezależnie od tego, co ląduje na patelni, tłuszcz może pryskać. Tłuste drobiny nie tylko brudzą kuchenkę, ale mogą również doprowadzić do poparzenia. Jednocześnie nie sposób zapomnieć, że tłuszcz powinien być odpowiednio podgrzany, zanim umieścimy na nim jedzenie. Jak więc zapobiec pryskaniu oleju i uniknąć ewentualnych oparzeń?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Dlaczego tłuszcz pryska?

Powodem pryskania oleju jest proces parowania wody zawartej w przygotowywanych składnikach pod wpływem wysokiej temperatury. Często woda może znajdować się także w samym oleju, na przykład jeśli pozostanie ona na patelni po poprzednim smażeniu. Gdy woda paruje, jej objętość się zwiększa. W wyniku tego może dojść do pryskania tłuszczu. Przed rozpoczęciem smażenia, warto więc, aby mięso było dokładnie osuszone, a patelnia dobrze wytarta z resztek wody przed dodaniem oleju.

Co zrobić, aby olej nie pryskał w czasie smażenia?

W sytuacji gdy olej zaczyna pryskać, część osób automatycznie sięga po pokrywkę. To rozwiązanie jest jednak tylko tymczasowe: para wodna osadza się na wewnętrznej stronie pokrywki, a podczas podniesienia skrapla się i wraca na powierzchnię patelni, co może prowadzić do jeszcze intensywniejszego pryskania oleju.

Prostym rozwiązaniem jest zastosowanie soli kuchennej. Gdy olej osiągnie pożądaną temperaturę, należy posypać go odrobiną soli, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni tłuszczu. Ilość soli powinna być dostosowana do wielkości patelni. Sól wchłania wilgoć z powietrza, co zmniejsza ilość pary wodnej mogącej dotrzeć do tłuszczu. Następnie można delikatnie układać mięso na patelni. Ważne jest także, żeby nie przepełniać patelni i smażyć tylko do momentu, aż potrawa będzie gotowa.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟