Polacy kupują na litry, a to najgorszy olej do smażenia. Na patelni zmienia się w truciznę

Bez oleju nie wyobrażamy sobie przygotowywania posiłków. Smażymy na nim mięso, warzywa, dodajemy do sosów i sałatek. Jednak jeden olej do wszystkiego to nie jest dobra koncepcja. Zwłaszcza gdy chodzi o produkt łatwo dostępny i tani, który cieszy się dobrą opinią. Jednak prawda jest taka, że nie nadaje się do smażenia.

Photo of brain snacks being fried
Photo of brain snacks being fried
Irkham  KhalidNie każdy olej nadaje się do smażenia.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Irkham Khalid
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Chodzi o olej słonecznikowy, który na pewno masz w swojej kuchennej szafce. Traktujesz go jako produkt uniwersalny? To błąd. Jest dobry do stosowania na zimno, ale absolutnie nie nadaje się do smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Groźny dla zdrowia

Olej słonecznikowy zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które rozkładają się w wysokich temperaturach, zaczynając już od 100 stopni Celsjusza. Podgrzewanie tego oleju prowadzi do powstawania glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych, co pozbawia go wszelkich korzystnych właściwości. Co gorsza, podczas tego procesu często powstawiają związki kancerogenne, takie jak aldehydy, które mogą być rakotwórcze.

Badania wykazały, że smażenie na oleju słonecznikowym znacznie zwiększa ilość szkodliwych substancji w potrawie. Ich poziom może przekroczyć dopuszczalne normy nawet 200-krotnie, co stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.

Ryzyko się zmniejsza

Jest jednak sposób na zmniejszenie ryzyka związanego ze smażeniem na oleju słonecznikowym. Wybierając mieszankę oleju słonecznikowego i rzepakowego, ilość szkodliwych substancji maleje, jeśli olej słonecznikowy nie przekracza 30 proc. składu. Na rynku dostępne są także specjalne wysokooleinowe odmiany oleju słonecznikowego, które lepiej nadają się do smażenia. Dietetyk Bartek Kulczyński na swoim kanale na YouTube nazwał smażenie na standardowym oleju słonecznikowym "zbrodnią na zdrowiu".

Nie trzeba z niego rezygnować

Nie należy jednak całkowicie rezygnować z oleju słonecznikowego. Jest idealny jako składnik potraw na zimno, np. w sosach do sałatek. Olej ten jest bogaty w kwasy tłuszczowe, w tym omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera także witaminę E, silny antyoksydant, który chroni komórki przed uszkodzeniami i jest korzystny dla zdrowia skóry i oczu. Dzięki tym właściwościom, olej słonecznikowy znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne