PrzepisCiastaDo kawy robię ekspresowe ciasto z jabłkami na oleju. Smaczniejsze i szybsze niż zwykła szarlotka

Do kawy robię ekspresowe ciasto z jabłkami na oleju. Smaczniejsze i szybsze niż zwykła szarlotka

Ciasto z jabłkami - Pyszności
Ciasto z jabłkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.08.2024 09:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jabłka to prawdziwy skarb naszych polskich sadów. Spadają już z drzew, układając się w pyszną alejkę. Oczywistym wyborem na przetworzenie ich w kuchni jest przygotowanie szarlotki, jednego z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Warto jednak sięgnąć po jeszcze prostszy i szybszy przepis na deser.

Proste ciasto z jabłkami na oleju to idealny przepis na deser, gdy nie masz za dużo czasu, a zaraz wpaść mają goście lub teściowa. Składniki są w domu, przygotowanie to naprawdę szybka akcja, a aromat pieczonego ciasta wypełni całe mieszkanie. Taki deser to pokusa, której po prostu nie da się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z jabłkami na oleju

To najlepszy przepis na ekspresowe i tanie ciasto. Jabłka nie dość, że są łatwo dostępne, to i przy zakupie nie zaboli nas po kieszeni. Zamiast masła w cieście pojawia się z kolei olej.

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami© Adobe Stock

Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza w kwasy omega-3. Ciasta przygotowane na oleju rzepakowym są zwykle lżejsze i bardziej wilgotne niż te wykonane na maśle. Na dodatek jest gotowy do użycia od razu, nie trzeba go rozpuszczać jak masło, więc i samo ciasto robi się w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 kilogram jabłek,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem na puszystą masę.
  2. Do ubitych jajek dodaj przesiane mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Delikatnie wymieszaj.
  3. Wlej olej do ciasta i wymieszaj.
  4. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w ósemki. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia o wymiarach 24 × 28 cm.
  6. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  7. Piecz przez około 40 minut w 180 st. Celsjusza.

Po upieczeniu i ostudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Do ciasta możesz dodać również nieco mielonego cynamonu - jego smak świetnie komponuje się z jabłkami. Smacznego!

przepisInspiracjeciasto