Do kawy robię ekspresowe ciasto z jabłkami na oleju. Smaczniejsze i szybsze niż zwykła szarlotka
19.08.2024 09:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jabłka to prawdziwy skarb naszych polskich sadów. Spadają już z drzew, układając się w pyszną alejkę. Oczywistym wyborem na przetworzenie ich w kuchni jest przygotowanie szarlotki, jednego z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Warto jednak sięgnąć po jeszcze prostszy i szybszy przepis na deser.
Proste ciasto z jabłkami na oleju to idealny przepis na deser, gdy nie masz za dużo czasu, a zaraz wpaść mają goście lub teściowa. Składniki są w domu, przygotowanie to naprawdę szybka akcja, a aromat pieczonego ciasta wypełni całe mieszkanie. Taki deser to pokusa, której po prostu nie da się oprzeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z jabłkami na oleju
To najlepszy przepis na ekspresowe i tanie ciasto. Jabłka nie dość, że są łatwo dostępne, to i przy zakupie nie zaboli nas po kieszeni. Zamiast masła w cieście pojawia się z kolei olej.
Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza w kwasy omega-3. Ciasta przygotowane na oleju rzepakowym są zwykle lżejsze i bardziej wilgotne niż te wykonane na maśle. Na dodatek jest gotowy do użycia od razu, nie trzeba go rozpuszczać jak masło, więc i samo ciasto robi się w mgnieniu oka.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 kilogram jabłek,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem na puszystą masę.
- Do ubitych jajek dodaj przesiane mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Delikatnie wymieszaj.
- Wlej olej do ciasta i wymieszaj.
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w ósemki. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia o wymiarach 24 × 28 cm.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz przez około 40 minut w 180 st. Celsjusza.
Po upieczeniu i ostudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Do ciasta możesz dodać również nieco mielonego cynamonu - jego smak świetnie komponuje się z jabłkami. Smacznego!