Do kawy robię ekspresowe ciasto z jabłkami na oleju. Smaczniejsze i szybsze niż zwykła szarlotka

Jabłka to prawdziwy skarb naszych polskich sadów. Spadają już z drzew, układając się w pyszną alejkę. Oczywistym wyborem na przetworzenie ich w kuchni jest przygotowanie szarlotki, jednego z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Warto jednak sięgnąć po jeszcze prostszy i szybszy przepis na deser.

Ciasto z jabłkami - PysznościCiasto z jabłkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Proste ciasto z jabłkami na oleju to idealny przepis na deser, gdy nie masz za dużo czasu, a zaraz wpaść mają goście lub teściowa. Składniki są w domu, przygotowanie to naprawdę szybka akcja, a aromat pieczonego ciasta wypełni całe mieszkanie. Taki deser to pokusa, której po prostu nie da się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szybkie pulpeciki posmakują każdemu. Nie oprze się nawet największy niejadek

Ciasto z jabłkami na oleju

To najlepszy przepis na ekspresowe i tanie ciasto. Jabłka nie dość, że są łatwo dostępne, to i przy zakupie nie zaboli nas po kieszeni. Zamiast masła w cieście pojawia się z kolei olej.

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami © Adobe Stock

Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza w kwasy omega-3. Ciasta przygotowane na oleju rzepakowym są zwykle lżejsze i bardziej wilgotne niż te wykonane na maśle. Na dodatek jest gotowy do użycia od razu, nie trzeba go rozpuszczać jak masło, więc i samo ciasto robi się w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 kilogram jabłek,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem na puszystą masę.
  2. Do ubitych jajek dodaj przesiane mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Delikatnie wymieszaj.
  3. Wlej olej do ciasta i wymieszaj.
  4. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w ósemki. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia o wymiarach 24 × 28 cm.
  6. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  7. Piecz przez około 40 minut w 180 st. Celsjusza.

Po upieczeniu i ostudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Do ciasta możesz dodać również nieco mielonego cynamonu - jego smak świetnie komponuje się z jabłkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej