Do kawy robię ekspresowe ciasto z jabłkami na oleju. Smaczniejsze i szybsze niż zwykła szarlotka
Jabłka to prawdziwy skarb naszych polskich sadów. Spadają już z drzew, układając się w pyszną alejkę. Oczywistym wyborem na przetworzenie ich w kuchni jest przygotowanie szarlotki, jednego z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Warto jednak sięgnąć po jeszcze prostszy i szybszy przepis na deser.
Proste ciasto z jabłkami na oleju to idealny przepis na deser, gdy nie masz za dużo czasu, a zaraz wpaść mają goście lub teściowa. Składniki są w domu, przygotowanie to naprawdę szybka akcja, a aromat pieczonego ciasta wypełni całe mieszkanie. Taki deser to pokusa, której po prostu nie da się oprzeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te szybkie pulpeciki posmakują każdemu. Nie oprze się nawet największy niejadek
Ciasto z jabłkami na oleju
To najlepszy przepis na ekspresowe i tanie ciasto. Jabłka nie dość, że są łatwo dostępne, to i przy zakupie nie zaboli nas po kieszeni. Zamiast masła w cieście pojawia się z kolei olej.
Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza w kwasy omega-3. Ciasta przygotowane na oleju rzepakowym są zwykle lżejsze i bardziej wilgotne niż te wykonane na maśle. Na dodatek jest gotowy do użycia od razu, nie trzeba go rozpuszczać jak masło, więc i samo ciasto robi się w mgnieniu oka.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 kilogram jabłek,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem na puszystą masę.
- Do ubitych jajek dodaj przesiane mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Delikatnie wymieszaj.
- Wlej olej do ciasta i wymieszaj.
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w ósemki. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia o wymiarach 24 × 28 cm.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz przez około 40 minut w 180 st. Celsjusza.
Po upieczeniu i ostudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Do ciasta możesz dodać również nieco mielonego cynamonu - jego smak świetnie komponuje się z jabłkami. Smacznego!