W 15 minut robię obłędne ciasto bez pieczenia. Każdy pyta o ten krem
Menu w lecie rządzi się swoimi prawami. Królują w nim sezonowe owoce i warzywa, lekkie potrawy i proste ciasta. Desery bez pieczenia to jedne z najchętniej wybieranych, a kremowe warstwy zachwycają podniebienia od pokoleń. Nie inaczej jest w przypadku ciasta z orzechowym kremem. Zrobisz raz i przepadniesz.
18.08.2024 09:43
Ciasto bez pieczenia z orzechowym kremem jest rozwiązaniem prostym, ale efektowym i z pewnością wywoła u wielu zachwyt. Śmietanowe kremy nie są rzadkością, na ich bazie powstaje większość deserów bez pieczenia, jednakże ten z dodatkiem masła orzechowego bije inne na głowę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować prosty orzechowy krem?
Na bazie ubitej śmietanki przygotować można wiele przeróżnych kremów do ciast. Z dodatkiem serka mascarpone o delikatnym smaku i doskonałej do kremów konsystencji, nabiera aksamitności i wybitnego smaku. To jednak nie koniec, gdyż za smak tego kremu odpowiada dodatek masła orzechowego. Smakowy duet, który tworzą w tym specjale słoność i słodycz, spisuje się na medal.
Jeśli nie chcesz spisać wszystkiego na straty, zadbaj o to, by dobrze ubić śmietankę. Kremówkę ubijamy mocno schłodzoną, najlepiej w metalowej lub szklanej, ale nie w plastikowej misce. Co ważne, miska powinna być odtłuszczona oraz sucha. Nawet jedna kropla może zaprzepaścić efekt. Do ubijania najlepsza będzie śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 36 proc., sprawdzi się również "trzydziestka", ale każda inna o niższej zawartości tłuszczu może nie ubić się odpowiednio na sztywno.
Ciasto bez pieczenia z kremem orzechowym. Przepis
Składniki:
- 1 opakowanie wafelków orzechowych,
- 350 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-proc.,
- 250 ml schłodzonego serka mascarpone,
- 2-3 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki cukru drobnego,
- posiekana czekolada gorzka lub kakao do posypania.
Przygotowanie:
- Przygotuj formę. Wyłóż ją folią spożywczą tak, by pozostawić nieco zapasu po bokach.
- Dno formy wyłóż ciasno wafelkami orzechowymi.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj cukier.
- Następnie, kontynuując ubijanie, dodaj serek mascarpone. Na końcu dodaj masło orzechowe. Miksuj całość, aż powstanie gładki krem.
- Masę wyłóż na wafelki, wyrównaj wierzch i przykryj całość folią, która została po bokach formy.
- Ciasto z kremem orzechowym bez pieczenia włóż do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
- Przed podaniem posyp wierzch deseru kakao lub posiekaną gorzką czekoladą.