W 15 minut robię obłędne ciasto bez pieczenia. Każdy pyta o ten krem

Menu w lecie rządzi się swoimi prawami. Królują w nim sezonowe owoce i warzywa, lekkie potrawy i proste ciasta. Desery bez pieczenia to jedne z najchętniej wybieranych, a kremowe warstwy zachwycają podniebienia od pokoleń. Nie inaczej jest w przypadku ciasta z orzechowym kremem. Zrobisz raz i przepadniesz.

Ciasto bez pieczenia z kremem orzechowym może być twoim ulubionym Ciasto bez pieczenia z kremem orzechowym może być twoim ulubionym
Źródło zdjęć: © Canva | ma-no

Ciasto bez pieczenia z orzechowym kremem jest rozwiązaniem prostym, ale efektowym i z pewnością wywoła u wielu zachwyt. Śmietanowe kremy nie są rzadkością, na ich bazie powstaje większość deserów bez pieczenia, jednakże ten z dodatkiem masła orzechowego bije inne na głowę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy pojawia się na stole, wszyscy sięgają za łyżeczki. Kokosowa panna cotta z czekoladą

Jak przygotować prosty orzechowy krem?

Na bazie ubitej śmietanki przygotować można wiele przeróżnych kremów do ciast. Z dodatkiem serka mascarpone o delikatnym smaku i doskonałej do kremów konsystencji, nabiera aksamitności i wybitnego smaku. To jednak nie koniec, gdyż za smak tego kremu odpowiada dodatek masła orzechowego. Smakowy duet, który tworzą w tym specjale słoność i słodycz, spisuje się na medal.

Jeśli nie chcesz spisać wszystkiego na straty, zadbaj o to, by dobrze ubić śmietankę. Kremówkę ubijamy mocno schłodzoną, najlepiej w metalowej lub szklanej, ale nie w plastikowej misce. Co ważne, miska powinna być odtłuszczona oraz sucha. Nawet jedna kropla może zaprzepaścić efekt. Do ubijania najlepsza będzie śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 36 proc., sprawdzi się również "trzydziestka", ale każda inna o niższej zawartości tłuszczu może nie ubić się odpowiednio na sztywno.

Ciasto z orzechowym kremem bez pieczenia przygotujesz w kilka chwil
Ciasto z orzechowym kremem bez pieczenia przygotujesz w kilka chwil © Canva | milla1974

Ciasto bez pieczenia z kremem orzechowym. Przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie wafelków orzechowych,
  • 350 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-proc.,
  • 250 ml schłodzonego serka mascarpone,
  • 2-3 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki cukru drobnego,
  • posiekana czekolada gorzka lub kakao do posypania.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę. Wyłóż ją folią spożywczą tak, by pozostawić nieco zapasu po bokach.
  2. Dno formy wyłóż ciasno wafelkami orzechowymi.
  3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj cukier.
  4. Następnie, kontynuując ubijanie, dodaj serek mascarpone. Na końcu dodaj masło orzechowe. Miksuj całość, aż powstanie gładki krem.
  5. Masę wyłóż na wafelki, wyrównaj wierzch i przykryj całość folią, która została po bokach formy.
  6. Ciasto z kremem orzechowym bez pieczenia włóż do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
  7. Przed podaniem posyp wierzch deseru kakao lub posiekaną gorzką czekoladą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej