W sklepie tak kremowego masła orzechowego nie dostaniesz. Domowe bije je na głowę
Nie ulega żadnej wątpliwości, że masło orzechowe to przysmak, który znajdziemy w wielu polskich domach. Spożywamy go na śniadanie, dodajemy do deserów lub zjadamy ze słoika - ot tak, po prostu. Świetną opcją dla miłośnika tego produktu, z pewnością będzie domowe masło orzechowe. Zobacz, jak je przygotować!
04.12.2022 15:09
Domowe masło orzechowe
Jakie jest najlepsze masło orzechowe? Takie, które zostało przygotowane samodzielnie w domu. Produkt ten wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Wyróżnia się kremową konsystencją, jest lejące, mocno orzechowe i tłuste jednocześnie. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że nie potrzeba tu wcale skomplikowanych składników. Wystarczą orzeszki i sól - tylko tyle i aż tyle. I nie ma tu konieczności dodawania oleju, bo przy dłuższym miksowaniu, olej sam wytworzy się z orzechów. Dzięki temu, domowe masło orzechowe będzie jedyne w swoim rodzaju.
Jak przygotować domowe masło orzechowe?
Należy mieć na uwadze to, że przygotowanie domowego masła orzechowego nie jest pracochłonne. Zrobisz to w parę chwil. Gwarantujemy, że nasze masło będzie o wiele lepsze od tego, które możemy zakupić w sklepie. Jest to produkt w pełni ekologiczny, zachwycający smakiem i przygotowany przez Ciebie. Już dziś zapoznaj się z przepisem i przystąp do przygotowania tego produktu.
Składniki:
- 400 - 500 g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)
- sól (w przypadku, gdy używasz orzeszków niesolonych).
Sposób przygotowania:
Jeśli chcesz przygotować domowe masło orzechowe, to należy rozpocząć od uprażenia orzeszków na patelni. Przed przystąpieniem do tej czynności, dobrze będzie sprawdzić, czy nie zostały już uprażone. Większość gotowych orzeszków jest już bowiem prażona. Jeśli jednak nie były poddane tej obróbce termicznej, to należy przełożyć je na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż lekko się zarumienią. Pozostawiamy do wystygnięcia. Kolejny krok to przełożenie orzeszków do malaksera lub blendera. Miksujemy na najwyższych obrotach. Czas miksowania masła orzechowego jest różny.
Dlaczego? Mianowicie, wszystko jest uzależnione od tego, jaką konsystencję będziemy chcieli uzyskać. Jeśli ma to być masło z kawałkami orzeszków, to po parku sekundach miksowania, należy odłożyć część orzeszków na bok, a resztę zmiksować na gładką masę, do momentu aż wydzieli się olej. Nasze domowe masło orzechowe przyprawiamy solą i ewentualnie odrobiną cukru pudru. Następnie przekładamy je do słoika i wstawiamy do lodówki. Nasz przysmak jest już gotowy! Smacznego!
Lubisz słodkości? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na urocze ciastka jeżyki w jesienno-zimowym wydaniu: