Nim wrzucisz schabowe, posyp tłuszcz. Nie pryśnie nawet kropelka
Kotlety schabowe i drobiowe to obiadowy klasyk, który rozkochał w sobie pokolenia Polaków. Idealnie sprawdzają się zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje. Przepis jest prosty, ale samo smażenie może przysporzyć nieco kłopotu, bo tłuszcz na patelni potrafi pryskać jak szalony. Jest jednak sposób na to, by pozbyć się tego problemu.
21.11.2024 09:21
Kotlety, w szczególności te drobiowe, to naprawdę szybki obiad. Wystarczy rozbić, doprawić i panierować. Kiedy w garnku gotują się ziemniaki, kotlety trafiają na patelnię. Wtedy zaczyna pojawiać się problem - wokół zaczyna pryskać olej. Nie tylko brudzi on patelnię i ścianę, ale przede wszystkim stanowi zagrożenie dla otoczenia. W prosty sposób można jednak wyeliminować ryzyko i smażyć kotlety bez obaw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak smażyć kotlety bez pryskania?
Brudna kuchenka, drobne poparzenia i wysoki poziom irytacji podczas przygotowania obiadu pójdą szybko w niepamięć, gdy podczas smażenia kotletów sięgniesz po produkt, który pozornie wydaje się być odpadkiem. Do panierowania wykorzystuje się jajko, a do smażenia sprawdzi się z kolei skorupka.
Wystarczy wrzucić do rozgrzanego tłuszczu czystą i suchą skorupkę jajka. Dzięki temu powstaje w nim pęcherzyk powietrza, który działa jak amortyzator, pochłaniając energię powstającą podczas parowania wody zawartej w produktach. W efekcie olej nie pryska, kuchenka jest czysta, a ty oszczędzacz czas i nerwy.
Smażenie kotletów bez oleju
Kotlety możesz przygotować również w piekarniku, zmniejszając tym samym ilość użytego tłuszczu i odchudzając danie.
Kotlety obtocz w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, tak jak zawsze. Kawałki mięsa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Najlepiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka lub spryskać olejem w sprayu. Piekarnik rozgrzej do 200-220 stopni Celsjusza i włóż kotlety na 10 minut. Po tym czasie przekręć kotlety na drugą stronę i ponownie włóż do piekarnika.
Kotlety z drobiu lub polędwiczki wieprzowej będą gotowe po około 20 minutach pieczenia. Schab potrzebuje nieco więcej czasu, bo około 25 minut. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od grubości kotletów i temperatury piekarnika. Dlatego zaleca się, aby około 5 minut przed końcem podanego czasu sprawdzić, czy mięso jest już upieczone, nakłuwając je widelcem.