WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Najlepszy sposób. Odgrzewane kotlety będą jeszcze lepsze niż świeże

Kiedy mówimy, że coś jest odgrzewanym kotletem, zdecydowanie nie można uznać tego za komplement. Mięso, które poprzedniego dnia zachwycało na talerzu, najczęściej zamienia się w niesmaczną, wysuszoną podeszwę. Jest jednak prosty sposób, dzięki któremu nawet niedzielny kotlet zachwyci w poniedziałkowe popołudnie.

Kotlety wieprzowe to nie najlepszy wybór - PysznościKotlety - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paul Dzanasz
Ewa Malinowska

W niedzielę na klatkach schodowych słychać odgłosy tłuczenia mięsa, schabowe i drobiowe to klasyk polskich imprez, wesel i rodzinnych spotkań, a mielone nieodzownie kojarzą się z domowymi obiadami. Nasza kuchnia kotletami stoi. Jesteśmy też znani z gościnności - w końcu nikt od stołu nie może odejść głodnym. W rezultacie po obiedzie zostaje nam kilka kotletów. Warto zaserwować na obiad kolejnego dnia, by nie zmarnować mięsa. Niektórzy jednak narzekają, że po odgrzaniu kotlety tracą smak. Można jednak temu zaradzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet schabowy "U Fukiera" Magdy Gessler. Ile kosztuje polski klasyk?

Jak odgrzać kotlety?

Mogłoby się wydawać, że w odgrzewaniu kotletów nie ma nic skomplikowanego, ale wciąż wiele osób na myśl o powtórce ze schabowych traci apetyt. Jednym z największych błędów jest odgrzewaniu kotletów w mikrofalówce. Chociaż to szybkie rozwiązanie, to zamienia ono kotleta w niesmaczną podeszwę.

Kotlety słoneczne - Pyszności
Kotlety słoneczne - Pyszności © Adobe Stock

Znacznie lepiej jest wrzucić je do piekarnika. Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niego kotlety. Owiń folią aluminiową - dzięki temu kotlety nie wyschną i zachowają swoją soczystość. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusz i wstaw do niego naczynie z kotletami. Po 15 minutach możesz wyjąć ciepłe i smaczne mięso.

Jeśli przed odgrzaniem zauważysz, że kotlety ą mocno przesuszone, przed podgrzewaniem możesz spryskać je odrobiną wody lub bulionu.

Odsmażanie kotletów

Miłośnicy chrupiącej panierki mogą odsmażyć kotlety na patelni. Użyj patelni z nieprzywierającą powłoką i minimalnej ilości tłuszczu, na przykład odrobiny oleju rzepakowego. Smaż kotlety na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony. Dzięki temu panierka będzie chrupiąca, a mięso soczyste. Nie przesadzaj z czasem smażenia, by nie przesuszyć kotletów.

Na czym smażyć kotlety schabowe?
Na czym smażyć kotlety schabowe? © Pexels | Patrick

Odgrzane kotlety mogą stać się bazą wielu pysznych i różnorodnych posiłków. Dodaj je do wrapów, ułóż na chlebie i zapiecz z serem czy też dorzuć do zapiekanki. A jeśli nie masz czasu na odgrzewanie mielonych, zamień je w przekąskę znaną z dziecięcych lat. Zapomniany patent od razu wywoła uśmiech na twarzy nie tylko tych najmłodszych domowników.

Wybrane dla Ciebie

Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy