PoradyNajlepszy sposób. Odgrzewane kotlety będą jeszcze lepsze niż świeże

Najlepszy sposób. Odgrzewane kotlety będą jeszcze lepsze niż świeże

Kiedy mówimy, że coś jest odgrzewanym kotletem, zdecydowanie nie można uznać tego za komplement. Mięso, które poprzedniego dnia zachwycało na talerzu, najczęściej zamienia się w niesmaczną, wysuszoną podeszwę. Jest jednak prosty sposób, dzięki któremu nawet niedzielny kotlet zachwyci w poniedziałkowe popołudnie.

Kotlety - Pyszności
Kotlety - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paul Dzanasz

11.11.2024 12:31

W niedzielę na klatkach schodowych słychać odgłosy tłuczenia mięsa, schabowe i drobiowe to klasyk polskich imprez, wesel i rodzinnych spotkań, a mielone nieodzownie kojarzą się z domowymi obiadami. Nasza kuchnia kotletami stoi. Jesteśmy też znani z gościnności - w końcu nikt od stołu nie może odejść głodnym. W rezultacie po obiedzie zostaje nam kilka kotletów. Warto zaserwować na obiad kolejnego dnia, by nie zmarnować mięsa. Niektórzy jednak narzekają, że po odgrzaniu kotlety tracą smak. Można jednak temu zaradzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak odgrzać kotlety?

Mogłoby się wydawać, że w odgrzewaniu kotletów nie ma nic skomplikowanego, ale wciąż wiele osób na myśl o powtórce ze schabowych traci apetyt. Jednym z największych błędów jest odgrzewaniu kotletów w mikrofalówce. Chociaż to szybkie rozwiązanie, to zamienia ono kotleta w niesmaczną podeszwę.

Kotlety słoneczne - Pyszności
Kotlety słoneczne - Pyszności© Adobe Stock

Znacznie lepiej jest wrzucić je do piekarnika. Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niego kotlety. Owiń folią aluminiową - dzięki temu kotlety nie wyschną i zachowają swoją soczystość. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusz i wstaw do niego naczynie z kotletami. Po 15 minutach możesz wyjąć ciepłe i smaczne mięso.

Jeśli przed odgrzaniem zauważysz, że kotlety ą mocno przesuszone, przed podgrzewaniem możesz spryskać je odrobiną wody lub bulionu.

Odsmażanie kotletów

Miłośnicy chrupiącej panierki mogą odsmażyć kotlety na patelni. Użyj patelni z nieprzywierającą powłoką i minimalnej ilości tłuszczu, na przykład odrobiny oleju rzepakowego. Smaż kotlety na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony. Dzięki temu panierka będzie chrupiąca, a mięso soczyste. Nie przesadzaj z czasem smażenia, by nie przesuszyć kotletów.

Na czym smażyć kotlety schabowe?
Na czym smażyć kotlety schabowe? © Pexels | Patrick

Odgrzane kotlety mogą stać się bazą wielu pysznych i różnorodnych posiłków. Dodaj je do wrapów, ułóż na chlebie i zapiecz z serem czy też dorzuć do zapiekanki. A jeśli nie masz czasu na odgrzewanie mielonych, zamień je w przekąskę znaną z dziecięcych lat. Zapomniany patent od razu wywoła uśmiech na twarzy nie tylko tych najmłodszych domowników.

Wybrane dla Ciebie