PrzepisDania główneW sezonie robię schabowe rolowane z grzybami. Zwykłe kotlety mogą się przy nich schować

W sezonie robię schabowe rolowane z grzybami. Zwykłe kotlety mogą się przy nich schować

Co prawda sezon na grzyby przyszedł w tym roku później niż zwykle, ale dopisał obfitością zbiorów. Warto więc wykorzystać aromatyczne owoce lasu w wielu różnych potrawach. Ciekawym pomysłem na obiad z grzybami są rolowane schabowe. Zrobisz je w 4 prostych krokach.

Rolowane schabowe z grzybami
Rolowane schabowe z grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nawet amatorom tradycyjnych smaków czasami nudzą się klasyczne schabowe. Jak więc zachować sprawdzone proporcje obiadu, ale jednak dodać do niego małą i smaczną odmianę? Wystarczy sięgnąć po sezonowe specjały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Jakie grzyby na obiad?

Do rolowanych schabowych sprawdzą się różne gatunki grzybów. Możesz sięgnąć po prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, a nawet kanie. Jeśli masz miks grzybów leśnych w koszyku, po prostu je wykorzystaj.

Roladki wieprzowe możesz zrobić także z mrożonymi grzybami lub suszonymi. Jednak w tym drugim wariancie, musisz je wcześniej namoczyć.

Rolowane schabowe z grzybami

Rolowane schabowe z grzybami to wyborna propozycja dla smakoszy. Idealnie sprawdzą się, kiedy masz dość klasycznych kotletów.

Składniki

  • 5 plastrów schabu bez kości,
  • 400 g grzybów leśnych,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 cebule średniej wielkości,
  • suszony lub świeży tymianek,
  • 50 g mąki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczkę pieprzu,
  • 100 ml bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie grzybów na roladki: Grzyby leśne oczyszczasz z piasku przy pomocy małej szczoteczki. Możesz je delikatnie przemyć pod bieżącą wodą, ale niezbyt długo, aby nie wchłonęły zbyt dużej ilości. Na patelni rozgrzewasz olej i podsmażasz na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajesz grzyby i smażysz pod przykrywką przez 10 min.
  2. Składanie roladek z grzybami: Mięso rozbijasz na kotlety. Posypujesz solą i pieprzem z obydwu stron. Na środek nakładasz farsz pozostawiając margines ok. 3 cm. Zawijasz roladki i spinasz je wykałaczką.
  3. Smażenie schabowych z grzybami: Ponownie rozgrzewasz olej na patelni. Roladki obtaczasz w mące i obsmażasz je krótko z dwóch stron, aby lekko się zarumieniły i nie rozpadły podczas zapiekania.
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładasz pozostałe grzyby z patelni. Na nich układasz roladki i zalewasz bulionem. Pieczesz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 min pod przykryciem, a potem jeszcze przez 5 minut bez pokrywki.

Rolowane schabowe z grzybami podajesz z ziemniakami, kopytkami i ulubioną surówką. Świetnie smakują w towarzystwie kapusty modrej lub białej kapusty zasmażanej.

Wybrane dla Ciebie