PrzepisDania główneW sezonie robię schabowe rolowane z grzybami. Zwykłe kotlety mogą się przy nich schować

W sezonie robię schabowe rolowane z grzybami. Zwykłe kotlety mogą się przy nich schować

Co prawda sezon na grzyby przyszedł w tym roku później niż zwykle, ale dopisał obfitością zbiorów. Warto więc wykorzystać aromatyczne owoce lasu w wielu różnych potrawach. Ciekawym pomysłem na obiad z grzybami są rolowane schabowe. Zrobisz je w 4 prostych krokach.

Rolowane schabowe z grzybami
Rolowane schabowe z grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.11.2024 13:34

Nawet amatorom tradycyjnych smaków czasami nudzą się klasyczne schabowe. Jak więc zachować sprawdzone proporcje obiadu, ale jednak dodać do niego małą i smaczną odmianę? Wystarczy sięgnąć po sezonowe specjały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie grzyby na obiad?

Do rolowanych schabowych sprawdzą się różne gatunki grzybów. Możesz sięgnąć po prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, a nawet kanie. Jeśli masz miks grzybów leśnych w koszyku, po prostu je wykorzystaj.

Roladki wieprzowe możesz zrobić także z mrożonymi grzybami lub suszonymi. Jednak w tym drugim wariancie, musisz je wcześniej namoczyć.

Rolowane schabowe z grzybami

Rolowane schabowe z grzybami to wyborna propozycja dla smakoszy. Idealnie sprawdzą się, kiedy masz dość klasycznych kotletów.

Składniki

  • 5 plastrów schabu bez kości,
  • 400 g grzybów leśnych,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 cebule średniej wielkości,
  • suszony lub świeży tymianek,
  • 50 g mąki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczkę pieprzu,
  • 100 ml bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie grzybów na roladki: Grzyby leśne oczyszczasz z piasku przy pomocy małej szczoteczki. Możesz je delikatnie przemyć pod bieżącą wodą, ale niezbyt długo, aby nie wchłonęły zbyt dużej ilości. Na patelni rozgrzewasz olej i podsmażasz na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajesz grzyby i smażysz pod przykrywką przez 10 min.
  2. Składanie roladek z grzybami: Mięso rozbijasz na kotlety. Posypujesz solą i pieprzem z obydwu stron. Na środek nakładasz farsz pozostawiając margines ok. 3 cm. Zawijasz roladki i spinasz je wykałaczką.
  3. Smażenie schabowych z grzybami: Ponownie rozgrzewasz olej na patelni. Roladki obtaczasz w mące i obsmażasz je krótko z dwóch stron, aby lekko się zarumieniły i nie rozpadły podczas zapiekania.
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładasz pozostałe grzyby z patelni. Na nich układasz roladki i zalewasz bulionem. Pieczesz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 min pod przykryciem, a potem jeszcze przez 5 minut bez pokrywki.

Rolowane schabowe z grzybami podajesz z ziemniakami, kopytkami i ulubioną surówką. Świetnie smakują w towarzystwie kapusty modrej lub białej kapusty zasmażanej.