WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Zasmażana kapusta kiszona wyjdzie obłędna. Tylko zastosuj metodę dwóch palców

Najczęściej podaje się ją do kotletów schabowych, ale są i miłośnicy wyjadania jej prosto z garnka. Kapusta zasmażana to dodatek, który pokochały całe pokolenia Polaków. Prosty trik sprawi, że będzie smakowała po prostu obłędnie.

Kapusta zasmażana z nietypowym dodatkiemKapusta zasmażana z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Canva | arfo
Ewa Malinowska

Polska kuchnia stoi kiszonkami i możemy być z tego dumni. Warto więc sięgać po nie częściej, dorzucając do obiadu. Jesienią i zimą zasmażana kapusta kiszona sprawdzi się idealnie. Rozgrzeje organizm i uciszy nawet najgłośniejszy marsz grany przez kiszki. Przygotowanie to prosta sprawa, ale w tej prostocie łatwo o potknięcie. Zasada dwóch palców sprawi jednak, że zasmażana kapusta wyjdzie idealna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji

Zasada dwóch palców

Kluczem do idealnej kapusty zasmażanej jest odpowiednie jej gotowanie. Właściwe proporcje wody sprawią, że będzie miała idealną konsystencję i smak. Nasze babcie robiły to zazwyczaj na oko, ale nie każdy ma tyle wprawy.

Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana © archiwum prywatne

Zbyt dużo płynu sprawi, że kapusta będzie rozgotowana i straci swój charakterystyczny smak. Z pomocą przychodzi wtedy zasada dwóch palców. Oznacza ona, że woda w garnku powinna sięgać na wysokość dwóch palców (czyli ok. 2-3 cm) od kapusty, lekko przykrywając warzywo.

Przepis na kapustę zasmażaną

Skoro już wiemy, ile wlać wody, czas zabrać się za przygotowanie zasmażanej kapusty kiszonej. Warto dodać do niej kminek, który poprawi trawienie i zniweluje wzdymające właściwości kapusty.

Składniki

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • kminek,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w małe kawałki. Rozgrzej rondel, dodaj boczek i podsmaż go na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i boczek stanie się chrupiący.
  2. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do boczku. Smaż, aż cebula się zeszkli. Kapustę kiszoną lekko odsącz, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz wodą. Następnie dodaj kapustę do rondla z boczkiem i cebulą.
  3. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kminek, sól i pieprz do rondla. Zalej wodą, aby kapusta była nią lekko przykryta. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. W osobnym rondelku rozgrzej odrobinę tłuszczu z boczku. Dodaj mąkę pszenną i energicznie mieszaj, aż powstanie gładka zasmażka. Dodaj ją do duszącej się kapusty, dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby kapusta zgęstniała.

Podawaj kapustę kiszoną zasmażaną jako dodatek do mięsnych potraw, takich jak kotlety schabowe czy pieczeń. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze