Zasmażana kapusta kiszona wyjdzie obłędna. Tylko zastosuj metodę dwóch palców
19.09.2024 10:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Najczęściej podaje się ją do kotletów schabowych, ale są i miłośnicy wyjadania jej prosto z garnka. Kapusta zasmażana to dodatek, który pokochały całe pokolenia Polaków. Prosty trik sprawi, że będzie smakowała po prostu obłędnie.
Polska kuchnia stoi kiszonkami i możemy być z tego dumni. Warto więc sięgać po nie częściej, dorzucając do obiadu. Jesienią i zimą zasmażana kapusta kiszona sprawdzi się idealnie. Rozgrzeje organizm i uciszy nawet najgłośniejszy marsz grany przez kiszki. Przygotowanie to prosta sprawa, ale w tej prostocie łatwo o potknięcie. Zasada dwóch palców sprawi jednak, że zasmażana kapusta wyjdzie idealna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zasada dwóch palców
Kluczem do idealnej kapusty zasmażanej jest odpowiednie jej gotowanie. Właściwe proporcje wody sprawią, że będzie miała idealną konsystencję i smak. Nasze babcie robiły to zazwyczaj na oko, ale nie każdy ma tyle wprawy.
Zbyt dużo płynu sprawi, że kapusta będzie rozgotowana i straci swój charakterystyczny smak. Z pomocą przychodzi wtedy zasada dwóch palców. Oznacza ona, że woda w garnku powinna sięgać na wysokość dwóch palców (czyli ok. 2-3 cm) od kapusty, lekko przykrywając warzywo.
Przepis na kapustę zasmażaną
Skoro już wiemy, ile wlać wody, czas zabrać się za przygotowanie zasmażanej kapusty kiszonej. Warto dodać do niej kminek, który poprawi trawienie i zniweluje wzdymające właściwości kapusty.
Składniki
- 300 g kapusty kiszonej,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- Sól i pieprz do smaku,
- kminek,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w małe kawałki. Rozgrzej rondel, dodaj boczek i podsmaż go na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i boczek stanie się chrupiący.
- Cebulę pokrój w piórka i dodaj do boczku. Smaż, aż cebula się zeszkli. Kapustę kiszoną lekko odsącz, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz wodą. Następnie dodaj kapustę do rondla z boczkiem i cebulą.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kminek, sól i pieprz do rondla. Zalej wodą, aby kapusta była nią lekko przykryta. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu.
- W osobnym rondelku rozgrzej odrobinę tłuszczu z boczku. Dodaj mąkę pszenną i energicznie mieszaj, aż powstanie gładka zasmażka. Dodaj ją do duszącej się kapusty, dokładnie mieszając. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby kapusta zgęstniała.
Podawaj kapustę kiszoną zasmażaną jako dodatek do mięsnych potraw, takich jak kotlety schabowe czy pieczeń. Smacznego!