PoradyNa wodę z kiszonych ogórków lepiej uważaj. Ekspertka zwraca uwagę na jedno

Na wodę z kiszonych ogórków lepiej uważaj. Ekspertka zwraca uwagę na jedno

Sok z kiszonych ogórków - Pyszności
Sok z kiszonych ogórków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.09.2024 08:23, aktual.: 08.09.2024 10:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Woda z ogórków kiszonych uznawana jest za cenny skarb, a wylewanie jej do zlewu za marnotrawstwo. Bez wątpienia ma w sobie mnóstwo cennych składników, jednak nie każdy powinien ochoczo i regularnie po nią sięgać. Ekspertka zwraca uwagę na pewien szczegół.

Dla jednych to remedium na kaca lub ciążowa zachcianka, inni uznają za jeden z najzdrowszych napojów i sięgają zawsze wtedy, gdy ze słoika znikną wszystkie ogórki. Wodę po kiszonych uznać można za naszą polską lemoniadę, jednak nie powinniśmy pić jej bez ograniczeń. Ostrzega przed tym dr Karolina Kowalczyk, specjalizująca się w technologii żywności i żywienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości wody po ogórkach kiszonych

Jak na kiszonki przystało, woda po ogórkach ma w sobie dużą ilość kwasu mlekowego, który z kolei jest doskonałym źródłem bakterii probiotycznych. Przyczyniają się one do lepszej pracy jelit, czyli naszego drugiego mózgu oraz poprawy odporności. Znaleźć w niej można również witaminy A, B, C, E oraz K i minerały takie jak wapń, potas, magnez, cynk, żelazo, fosfor

Zawarte w niej elektrolity pomagają w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Może być również pomocna podczas walki z zaparciami.

Ekspertka nie pozostawia złudzeń

Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda idealnie, ale woda po ogórkach kiszonych nie zawsze jest najlepszym wyborem. Zanim wypijesz kolejną szklankę, zastanów się, czy tym razem, zamiast pomóc, nie zaszkodzi twojemu organizmowi.

kiszone ogórki
kiszone ogórki© Adobe Stock | © 2008 Werner Münzker

Dr inż. Karolina Kowalczyk podzieliła się w jednym ze swoich filmików ostrzeżeniem na temat wody po kiszonych ogórkach.

Mówią, że jest zdrowa, gasi pragnienie, oprócz tego świetnie działa na kaca, ale czy faktycznie ta woda jest tak zdrowa i czy można ją w dużych ilościach pić? No nie do końca - ostrzega ekspertka.

Chodzi tutaj o sól, której jest naprawdę sporo w jednej szklance tego napoju. Polacy dodają ją na potęgę, przekraczając zalecane dawki. Przy nadmiernym spożyciu soli mogą wystąpić negatywne skutki zdrowotne, takie jak zwiększone ciśnienie tętnicze krwi i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W 100 ml wody z ogórków kiszonych jest aż 2,5 grama. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by nie przekraczać dziennie 5 g. Jedna szklanka zapewni całe zapotrzebowanie, a przecież sól znaleźć można również w innych produktach czy potrawach.

Woda po ogórkach kiszonych to wartościowy element potraw
Woda po ogórkach kiszonych to wartościowy element potraw© Adobe Stock
Jeżeli lubisz ogórki kiszone, a w szczególności pić wodę spod ogórków kiszonych, to pamiętaj, piją ją, ale nie za często i w nie za dużych ilościach

Oczywiście zawartość soli w wodzie po ogórkach zależy od przepisu i niejedna gospodyni dodaje jej mniej, co nie zmienia faktu, że lepiej nie przesadzać.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także