Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit
Woda po ogórkach kiszonych to świetnym pomysł na marynatę do mięsa. W tym przepisie zanurzyłam w niej kawałki piersi z kurczaka, które później udusiłam wraz z warzywami. Palce lizać!
24.09.2023 09:04
Ogórki kiszone to prawdziwa bomba zdrowotna - o tym powszechnie wiadomo. Po zjedzeniu w słoiku zostaje woda, której lepiej nie wylewać do zlewu. Niektórzy wypijają ją jak sok, ja z kolei wykorzystuję do przygotowania marynaty do mięs. Dzięki niej pozostaje ono sprężyste i kruche, zyskuje również na smaku. Po podduszeniu z dodatkiem warzyw otrzymujemy prosty i pyszny obiad. Moi bliscy uwielbiają to danie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Kurczak marynowany w wodzie po ogórkach
Składniki:
- 3 filety z piersi z kurczaka,
- 300 ml soku z ogórków kiszonych,
- sól,
- pieprz,
- 6 plastrów boczku,
- 90 g sera żółtego,
- 6 małych ogórków kiszonych,
- szklanka mąki pszennej.
Reszta składników:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- por,
- ½ czerwonej papryki,
- ½ żółtej papryki,
- 200 g pieczarek,
- 200 ml bulionu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Piersi z kurczaka dzielę na dwa płaty i zanurzam w soku z ogórków kiszonych. Odstawiam na godzinę.
Krok 2: Po tym czasie rozbijam mięso tłuczkiem i doprawiam solą oraz pieprzem.
Krok 3: Plastry boczku rozwijam na blacie. Układam kawałki sera i ogórki, zawijam w boczek, a następnie całość w filety z kurczaka.
Krok 4: Roladki obtaczam w mące i podsmażam z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Krok 5: Ściągam mięso z patelni. Wrzucam na nią półplasterki pora, paski papryki i podsmażam. Dorzucam po chwili plasterki pieczarek, natkę pietruszki i podsmażam.
Krok 6: Dorzucam podsmażone wcześniej mięso, zalewam bulionem i duszę pod przykryciem przez 10-15 minut.
Krok 7: Gotowe danie podaję z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego!