WideoChwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Woda po ogórkach kiszonych to świetnym pomysł na marynatę do mięsa. W tym przepisie zanurzyłam w niej kawałki piersi z kurczaka, które później udusiłam wraz z warzywami. Palce lizać!

Kurczak w ogórkowej marynacie- Pyszności
Kurczak w ogórkowej marynacie- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

24.09.2023 09:04

Ogórki kiszone to prawdziwa bomba zdrowotna - o tym powszechnie wiadomo. Po zjedzeniu w słoiku zostaje woda, której lepiej nie wylewać do zlewu. Niektórzy wypijają ją jak sok, ja z kolei wykorzystuję do przygotowania marynaty do mięs. Dzięki niej pozostaje ono sprężyste i kruche, zyskuje również na smaku. Po podduszeniu z dodatkiem warzyw otrzymujemy prosty i pyszny obiad. Moi bliscy uwielbiają to danie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak marynowany w wodzie po ogórkach

Składniki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 300 ml soku z ogórków kiszonych,
  • sól,
  • pieprz,
  • 6 plastrów boczku,
  • 90 g sera żółtego,
  • 6 małych ogórków kiszonych,
  • szklanka mąki pszennej.

Reszta składników:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • por,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Piersi z kurczaka dzielę na dwa płaty i zanurzam w soku z ogórków kiszonych. Odstawiam na godzinę.

Marynowanie mięsa- Pyszności
Marynowanie mięsa- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Po tym czasie rozbijam mięso tłuczkiem i doprawiam solą oraz pieprzem.

Krok 3: Plastry boczku rozwijam na blacie. Układam kawałki sera i ogórki, zawijam w boczek, a następnie całość w filety z kurczaka.

Roladki z kurczaka - Pyszności
Roladki z kurczaka - Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Roladki obtaczam w mące i podsmażam z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

Krok 5: Ściągam mięso z patelni. Wrzucam na nią półplasterki pora, paski papryki i podsmażam. Dorzucam po chwili plasterki pieczarek, natkę pietruszki i podsmażam.

Warzywa na patelni- Pyszności
Warzywa na patelni- Pyszności© Licencjodawca

Krok 6: Dorzucam podsmażone wcześniej mięso, zalewam bulionem i duszę pod przykryciem przez 10-15 minut.

Krok 7: Gotowe danie podaję z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Kurczak marynowany w wodzie po ogórkach
Kurczak marynowany w wodzie po ogórkach© Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie