Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Woda po ogórkach kiszonych to świetnym pomysł na marynatę do mięsa. W tym przepisie zanurzyłam w niej kawałki piersi z kurczaka, które później udusiłam wraz z warzywami. Palce lizać!

Kurczak w ogórkowej marynacie- PysznościKurczak w ogórkowej marynacie- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Ogórki kiszone to prawdziwa bomba zdrowotna - o tym powszechnie wiadomo. Po zjedzeniu w słoiku zostaje woda, której lepiej nie wylewać do zlewu. Niektórzy wypijają ją jak sok, ja z kolei wykorzystuję do przygotowania marynaty do mięs. Dzięki niej pozostaje ono sprężyste i kruche, zyskuje również na smaku. Po podduszeniu z dodatkiem warzyw otrzymujemy prosty i pyszny obiad. Moi bliscy uwielbiają to danie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Kurczak marynowany w wodzie po ogórkach

Składniki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 300 ml soku z ogórków kiszonych,
  • sól,
  • pieprz,
  • 6 plastrów boczku,
  • 90 g sera żółtego,
  • 6 małych ogórków kiszonych,
  • szklanka mąki pszennej.

Reszta składników:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • por,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Piersi z kurczaka dzielę na dwa płaty i zanurzam w soku z ogórków kiszonych. Odstawiam na godzinę.

Marynowanie mięsa- Pyszności
Marynowanie mięsa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Po tym czasie rozbijam mięso tłuczkiem i doprawiam solą oraz pieprzem.

Krok 3: Plastry boczku rozwijam na blacie. Układam kawałki sera i ogórki, zawijam w boczek, a następnie całość w filety z kurczaka.

Roladki z kurczaka- Pyszności
Roladki z kurczaka - Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Roladki obtaczam w mące i podsmażam z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

Krok 5: Ściągam mięso z patelni. Wrzucam na nią półplasterki pora, paski papryki i podsmażam. Dorzucam po chwili plasterki pieczarek, natkę pietruszki i podsmażam.

Warzywa na patelni- Pyszności
Warzywa na patelni- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Dorzucam podsmażone wcześniej mięso, zalewam bulionem i duszę pod przykryciem przez 10-15 minut.

Krok 7: Gotowe danie podaję z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Kurczak marynowany w wodzie po ogórkach
Kurczak marynowany w wodzie po ogórkach © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb