Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Woda po ogórkach kiszonych to świetnym pomysł na marynatę do mięsa. W tym przepisie zanurzyłam w niej kawałki piersi z kurczaka, które później udusiłam wraz z warzywami. Palce lizać!

Kurczak w ogórkowej marynacie- PysznościKurczak w ogórkowej marynacie- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Ogórki kiszone to prawdziwa bomba zdrowotna - o tym powszechnie wiadomo. Po zjedzeniu w słoiku zostaje woda, której lepiej nie wylewać do zlewu. Niektórzy wypijają ją jak sok, ja z kolei wykorzystuję do przygotowania marynaty do mięs. Dzięki niej pozostaje ono sprężyste i kruche, zyskuje również na smaku. Po podduszeniu z dodatkiem warzyw otrzymujemy prosty i pyszny obiad. Moi bliscy uwielbiają to danie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Kurczak marynowany w wodzie po ogórkach

Składniki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 300 ml soku z ogórków kiszonych,
  • sól,
  • pieprz,
  • 6 plastrów boczku,
  • 90 g sera żółtego,
  • 6 małych ogórków kiszonych,
  • szklanka mąki pszennej.

Reszta składników:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • por,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Piersi z kurczaka dzielę na dwa płaty i zanurzam w soku z ogórków kiszonych. Odstawiam na godzinę.

Marynowanie mięsa- Pyszności
Marynowanie mięsa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Po tym czasie rozbijam mięso tłuczkiem i doprawiam solą oraz pieprzem.

Krok 3: Plastry boczku rozwijam na blacie. Układam kawałki sera i ogórki, zawijam w boczek, a następnie całość w filety z kurczaka.

Roladki z kurczaka- Pyszności
Roladki z kurczaka - Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Roladki obtaczam w mące i podsmażam z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

Krok 5: Ściągam mięso z patelni. Wrzucam na nią półplasterki pora, paski papryki i podsmażam. Dorzucam po chwili plasterki pieczarek, natkę pietruszki i podsmażam.

Warzywa na patelni- Pyszności
Warzywa na patelni- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Dorzucam podsmażone wcześniej mięso, zalewam bulionem i duszę pod przykryciem przez 10-15 minut.

Krok 7: Gotowe danie podaję z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Kurczak marynowany w wodzie po ogórkach
Kurczak marynowany w wodzie po ogórkach © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans