Łączę 3 główne składniki i dodaję szybki sos. Mam surówkę identyczną jak w kebabie

Chrupiąca, orzeźwiająca i pełna smaku – surówka kebabowa to nieodłączny dodatek do wielu dań. Jej wyjątkowy smak zawdzięcza starannie dobranym składnikom i szybkiemu sosowi, który łączy w sobie słodycz, słoność i lekko pikantną nutę. Jeśli marzysz o przygotowaniu takiej surówki w domu, ten przepis jest właśnie dla ciebie.

Surówka idealna do kebaba.Surówka idealna do kebaba.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | onmoon
Marcin Michałowski

Surówka to nieodłączny element wielu dań, a jednym z najbardziej rozpoznawalnych połączeń jest surówka w kebabie. Ten prosty, ale niezwykle smakowity dodatek to idealna kombinacja chrupiących warzyw i wyrazistego sosu. Każdy, kto choć raz zamówił kebab, wie, jak ważna jest dobrze przygotowana surówka – podkreśla smak mięsa i sprawia, że całość staje się lżejsza i bardziej zbilansowana. Zaskakujące jest to, jak łatwo przygotować surówkę kebabową w domu, używając tylko trzech podstawowych składników i kilku prostych kroków do zrobienia sosu. Ta wersja surówki smakuje równie dobrze, jak ta serwowana w ulubionej budce z kebabem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Przepis na surówkę kebabową

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i szybki, aromatyczny sos. Chrupiąca kapusta, słodka marchew i ostra cebula tworzą idealną kompozycję smakową, którą dopełnia kremowy dressing na bazie oleju sezamowego, miodu i sosu sojowego.

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Sos:

  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • opcjonalnie: 1 łyżka masła orzechowego, szczypta startego imbiru.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie warzyw: Kapustę poszatkuj na cienkie paski, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokrój w piórka. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 20 minut, aby warzywa puściły sok.
  2. Przygotowanie sosu: W słoiczku lub miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj szczyptę startego imbiru i łyżkę masła orzechowego.
  3. Łączenie składników: Odciśnięte warzywa przełóż do większej miski, zalej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Surówka kebabowa to prosty i szybki sposób na dodanie świeżości i smaku do twoich posiłków. Dzięki temu przepisowi możesz przygotować ją w domu w kilka minut. Spróbuj i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć pyszną i zdrową przekąskę!

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis