Weź pstrąga kłodzkiego i kilka dodatków. Powstanie danie, które zapamiętasz na długo

Pstrąg to wizytówka malowniczej Ziemi Kłodzkiej. Hodowany w czystych, górskich wodach charakteryzuje się wybitnym smakiem i wyjątkową teksturą, dlatego też nie potrzebuje wiele, by zachwycać. Wystarczy sól, pieprz, tymianek i ewentualnie garść warzyw. Zobacz przepis i zaskocz bliskich prawdziwie tradycyjną potrawą.

Pstrąg kłodzki to chluba Dolnego Śląska Pstrąg kłodzki to chluba Dolnego Śląska
Źródło zdjęć: © Canva | JackF

Pstrąg kłodzki wpisany jest na listę produktów tradycyjnych w województwie dolnośląskim. Od 2010 r. właśnie tam organizowany jest "Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim", który stanowi jedno z głównych wydarzeń kulinarnych w regionie. To kulinarne święto pozwala na szeroką promocję regionalnych tradycji hodowlanych oraz kulinarnych związanych z pstrągiem kłodzkim. Sama ryba z kolei to rarytas, który potrzebuje naprawdę niewiele, by podbić kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zbiera jagody przez 6 godzin i sprzedaje za kilka złotych. Ostrzega innych przed wysokimi mandatami

Pstrąg, czyli chluba Ziemi Kłodzkiej

Ziemia Kłodzka nosi miano "krainy pstrąga i lipienia" ze względu na dużą populację tych gatunków ryb, które żyją w czystych, górskich rzekach i potokach Kotliny Kłodzkiej. To właśnie tę wyjątkową cechę regionu wykorzystano do rozwoju hodowli ryb. Już przed II wojną światową, w Ścinawce Średniej, funkcjonowała wylęgarnia pstrąga. W 1952 r. w tejże miejscowości rozpoczęto budowę stawów hodowlanych oraz wylęgarni pstrąga na potrzeby Polskiego Związku Wędkarskiego. Budowa zakończyła się w 1957 r., a w 1964 r. uzyskano pozwolenie wodno-prawne na hodowlę pstrąga w Ścinawce Średniej. W 1976 r. otwarto zakład hodowli pstrąga w Radochowie, który wówczas uchodził za jeden z większych w Polsce.

W powiecie kłodzkim nadal działają gospodarstwa pstrągowe, łowiska i smażalnie. Większość prac hodowlanych wykonuje się ręcznie, opierając się na wiedzy i doświadczeniu ludzi. Technika produkcji ryb nie uległa większym zmianom przez lata. Tradycyjny sprzęt, taki jak sieci, kasarki do odłowu ryb oraz drewniane szczypce i aparaty wylęgowe, jest wciąż w użyciu. Metody produkcji także pozostały niemal niezmienione. W powiecie kłodzkim nadal można spotkać pstrąga nie tylko w stawach hodowlanych, ale także w potokach, gdzie współistnieje z lipieniem.

Pstrąg kłodzki
Pstrąg kłodzki © Canva | ivanmateev

Pstrąg kłodzki pieczony z marchewką i pasternakiem. Przepis

Składniki:

  • 1 pstrąg kłodzki,
  • 3 marchewki,
  • 1 pasternak,
  • tymianek świeży,
  • świeża natka pietruszki,
  • masło,
  • cząstki cytryny,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy i oliwa.

Przygotowanie:

  1. Pstrąga oczyść, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie obsmaż rybę na oleju rozgrzanym z dodatkiem masła.
  2. Podsmażoną rybę przełóż do formy bądź naczynia żaroodpornego i piecz w 160 st. C przez 10 minut.
  3. Marchew i pasternak obierz, a następnie pokrój w grube paski, jak na frytki, i podsmaż na oliwie lub podpiecz, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Rybę serwuj z posiekaną natką pietruszki, cząstkami cytryny i z warzywami. Możesz dodać surówkę, np. kiszonej kapusty.

Przepis na pstrąga kłodzkiego pochodzi ze strony smakidolnegoslaska.pl.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe