Weź pstrąga kłodzkiego i kilka dodatków. Powstanie danie, które zapamiętasz na długo

Pstrąg to wizytówka malowniczej Ziemi Kłodzkiej. Hodowany w czystych, górskich wodach charakteryzuje się wybitnym smakiem i wyjątkową teksturą, dlatego też nie potrzebuje wiele, by zachwycać. Wystarczy sól, pieprz, tymianek i ewentualnie garść warzyw. Zobacz przepis i zaskocz bliskich prawdziwie tradycyjną potrawą.

Pstrąg kłodzki to chluba Dolnego Śląska Pstrąg kłodzki to chluba Dolnego Śląska
Źródło zdjęć: © Canva | JackF

Pstrąg kłodzki wpisany jest na listę produktów tradycyjnych w województwie dolnośląskim. Od 2010 r. właśnie tam organizowany jest "Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim", który stanowi jedno z głównych wydarzeń kulinarnych w regionie. To kulinarne święto pozwala na szeroką promocję regionalnych tradycji hodowlanych oraz kulinarnych związanych z pstrągiem kłodzkim. Sama ryba z kolei to rarytas, który potrzebuje naprawdę niewiele, by podbić kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zbiera jagody przez 6 godzin i sprzedaje za kilka złotych. Ostrzega innych przed wysokimi mandatami

Pstrąg, czyli chluba Ziemi Kłodzkiej

Ziemia Kłodzka nosi miano "krainy pstrąga i lipienia" ze względu na dużą populację tych gatunków ryb, które żyją w czystych, górskich rzekach i potokach Kotliny Kłodzkiej. To właśnie tę wyjątkową cechę regionu wykorzystano do rozwoju hodowli ryb. Już przed II wojną światową, w Ścinawce Średniej, funkcjonowała wylęgarnia pstrąga. W 1952 r. w tejże miejscowości rozpoczęto budowę stawów hodowlanych oraz wylęgarni pstrąga na potrzeby Polskiego Związku Wędkarskiego. Budowa zakończyła się w 1957 r., a w 1964 r. uzyskano pozwolenie wodno-prawne na hodowlę pstrąga w Ścinawce Średniej. W 1976 r. otwarto zakład hodowli pstrąga w Radochowie, który wówczas uchodził za jeden z większych w Polsce.

W powiecie kłodzkim nadal działają gospodarstwa pstrągowe, łowiska i smażalnie. Większość prac hodowlanych wykonuje się ręcznie, opierając się na wiedzy i doświadczeniu ludzi. Technika produkcji ryb nie uległa większym zmianom przez lata. Tradycyjny sprzęt, taki jak sieci, kasarki do odłowu ryb oraz drewniane szczypce i aparaty wylęgowe, jest wciąż w użyciu. Metody produkcji także pozostały niemal niezmienione. W powiecie kłodzkim nadal można spotkać pstrąga nie tylko w stawach hodowlanych, ale także w potokach, gdzie współistnieje z lipieniem.

Pstrąg kłodzki
Pstrąg kłodzki © Canva | ivanmateev

Pstrąg kłodzki pieczony z marchewką i pasternakiem. Przepis

Składniki:

  • 1 pstrąg kłodzki,
  • 3 marchewki,
  • 1 pasternak,
  • tymianek świeży,
  • świeża natka pietruszki,
  • masło,
  • cząstki cytryny,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy i oliwa.

Przygotowanie:

  1. Pstrąga oczyść, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie obsmaż rybę na oleju rozgrzanym z dodatkiem masła.
  2. Podsmażoną rybę przełóż do formy bądź naczynia żaroodpornego i piecz w 160 st. C przez 10 minut.
  3. Marchew i pasternak obierz, a następnie pokrój w grube paski, jak na frytki, i podsmaż na oliwie lub podpiecz, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Rybę serwuj z posiekaną natką pietruszki, cząstkami cytryny i z warzywami. Możesz dodać surówkę, np. kiszonej kapusty.

Przepis na pstrąga kłodzkiego pochodzi ze strony smakidolnegoslaska.pl.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze