W smaku przypomina dorsza. Jej mięso jest chude, śnieżnobiałe i prawie nie ma ości

Zajadałaś się dorszem na wakacjach? Nie przechodź obojętnie obok karmazyna. Te ryby mają podobny smak, ale ta pierwsza jest zdecydowanie bardziej popularna. A karmazyn ma naprawdę sporo zalet.

Karmazyn ma bardzo delikatne mięso. Karmazyn ma bardzo delikatne mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Karmazyn nie gości często na naszych talerzach. W sklepach go omijamy, choć jest dostępny. Ta ryba jest bogata w cenne kwasy omega-3, niskokaloryczna i łatwa w przygotowaniu – naprawdę warto dać jej szansę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Dlaczego warto jeść karmazyny?

Karmazyn, znany także jako okoń morski, to ryba, która zasługuje na większe zainteresowanie. Jest znacznie mniej popularny niż dorsz czy łosoś, a wyróżnia się swoimi wartościami odżywczymi i można go w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. Jego mięso jest chude i bardzo smaczne. Do tego jest bogaty w kwasy omega-3 i pełnowartościowe białko. Sprawdzi się zarówno na diecie odchudzającej, jak i dla osób dbających o zdrowie wątroby, trzustki czy pęcherzyka żółciowego.

Karmazyn to ryba drapieżna, zamieszkująca wody północnego Atlantyku oraz Oceanu Arktycznego. Charakteryzuje się intensywnie czerwonym kolorem, dzięki któremu jest łatwo rozpoznawalna. Żyje na dużych głębokościach, często osiągających od 100 do 400 metrów. Pod względem kulinarnym, karmazyn ma delikatne, białe mięso o niskiej zawartości tłuszczu – około 1,5 g na 100 g. Dlatego polecany jest przy diecie redukcyjnej i lekkostrawnej. Co ważne, karmazyn nie kumuluje w swoim mięsie dużych ilości rtęci.

Mało kalorii, dużo kwasów

Karmazyn ma niewiele tłuszczu i zawiera jedynie około 100 kcal na 100 g. Ma mało kalorii, ale za to dużo cennych kwasów omega-3. To jeden z najważniejszych powodów, dla których warto sięgać po tę rybę. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają kluczowe znaczenie dla zdrowia serca — pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzapalnie. Karmazyn jest również bogatym źródłem selenu, fosforu, witaminy B12, żelaza, potasu, wapnia i magnezu.

Nie tylko z patelni

Karmazyn ma delikatne i kruche mięso. Jego dodatkową zaletą jest to, że ma niewiele ości. Szybko można przygotować z niego coś pysznego. Idealnie smakuje ugotowany na parze, czy też grillowany lub pieczony. Bardzo dobrym dodatkiem do tej ryby są gotowane i pieczone warzywa. Ta chuda ryba świetnie też odnajduje się w sosach oraz zupach rybnych. W krajach azjatyckich podaje się karmazyna w sosie curry z dodatkiem trawy cytrynowej lub pasty chili.

Najprostszy sposób

Skusiłeś się na karmazyna i nie wiesz, jak go przygotować? Po prostu upiecz go w piekarniku. Wystarczy polać rybę odrobiną oliwy z oliwek, można też dodać nieco roztopionego masła, posypać ulubionymi przyprawami, a potem włożyć go do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Jego mięso wtedy stanie się miękkie i soczyste.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe