W smaku przypomina dorsza. Jej mięso jest chude, śnieżnobiałe i prawie nie ma ości

Zajadałaś się dorszem na wakacjach? Nie przechodź obojętnie obok karmazyna. Te ryby mają podobny smak, ale ta pierwsza jest zdecydowanie bardziej popularna. A karmazyn ma naprawdę sporo zalet.

Karmazyn ma bardzo delikatne mięso. Karmazyn ma bardzo delikatne mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Karmazyn nie gości często na naszych talerzach. W sklepach go omijamy, choć jest dostępny. Ta ryba jest bogata w cenne kwasy omega-3, niskokaloryczna i łatwa w przygotowaniu – naprawdę warto dać jej szansę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Dlaczego warto jeść karmazyny?

Karmazyn, znany także jako okoń morski, to ryba, która zasługuje na większe zainteresowanie. Jest znacznie mniej popularny niż dorsz czy łosoś, a wyróżnia się swoimi wartościami odżywczymi i można go w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. Jego mięso jest chude i bardzo smaczne. Do tego jest bogaty w kwasy omega-3 i pełnowartościowe białko. Sprawdzi się zarówno na diecie odchudzającej, jak i dla osób dbających o zdrowie wątroby, trzustki czy pęcherzyka żółciowego.

Karmazyn to ryba drapieżna, zamieszkująca wody północnego Atlantyku oraz Oceanu Arktycznego. Charakteryzuje się intensywnie czerwonym kolorem, dzięki któremu jest łatwo rozpoznawalna. Żyje na dużych głębokościach, często osiągających od 100 do 400 metrów. Pod względem kulinarnym, karmazyn ma delikatne, białe mięso o niskiej zawartości tłuszczu – około 1,5 g na 100 g. Dlatego polecany jest przy diecie redukcyjnej i lekkostrawnej. Co ważne, karmazyn nie kumuluje w swoim mięsie dużych ilości rtęci.

Mało kalorii, dużo kwasów

Karmazyn ma niewiele tłuszczu i zawiera jedynie około 100 kcal na 100 g. Ma mało kalorii, ale za to dużo cennych kwasów omega-3. To jeden z najważniejszych powodów, dla których warto sięgać po tę rybę. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają kluczowe znaczenie dla zdrowia serca — pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzapalnie. Karmazyn jest również bogatym źródłem selenu, fosforu, witaminy B12, żelaza, potasu, wapnia i magnezu.

Nie tylko z patelni

Karmazyn ma delikatne i kruche mięso. Jego dodatkową zaletą jest to, że ma niewiele ości. Szybko można przygotować z niego coś pysznego. Idealnie smakuje ugotowany na parze, czy też grillowany lub pieczony. Bardzo dobrym dodatkiem do tej ryby są gotowane i pieczone warzywa. Ta chuda ryba świetnie też odnajduje się w sosach oraz zupach rybnych. W krajach azjatyckich podaje się karmazyna w sosie curry z dodatkiem trawy cytrynowej lub pasty chili.

Najprostszy sposób

Skusiłeś się na karmazyna i nie wiesz, jak go przygotować? Po prostu upiecz go w piekarniku. Wystarczy polać rybę odrobiną oliwy z oliwek, można też dodać nieco roztopionego masła, posypać ulubionymi przyprawami, a potem włożyć go do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Jego mięso wtedy stanie się miękkie i soczyste.

Wybrane dla Ciebie

Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji