Wymieszałam 3 składniki i zalałam pekińską. To najlepsza surówka jaką jadłam

Warzywa na surówkę bez kłopotu kupisz na każdym straganie. Kapusta pekińska, marchewka, papryka, cebula... to nie są nietypowe składniki, ale kiedy zostaną doprawione pysznym sosem, ich smak cię zaskoczy! Taka surówka sprawdzi się do obiadu.

Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do każdego dania mięsnego.Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do każdego dania mięsnego.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wolfgang Mücke
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Jeśli szukasz inspiracji na surówkę do obiadu, ten przepis jest dla ciebie. Dowiesz się, jak przygotować prostą i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej, uzupełnioną o inne warzywa i przepyszny słodko-kwaśny sos.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Postaw na kapustę pękińską

Surówka to element obiadu, który często jest pomijany. Zazwyczaj skupiamy się na przygotowaniu mięsa i skrobiowych dodatków, zapominając o surówkach. Jednak warto poświęcić im więcej uwagi, ponieważ stanowią one dobre źródło witamin, mają korzystny wpływ na zdrowie.

Kapusta pekińska to świetna baza do szybkich surówek. Ma niewiele kalorii, bo w 100 g tylko 40 kcal, za to dużo witaminy C, a także A i B, rutynę i beta–karoten. Jest bogata w minerały, takie jak wapń, potas, i magnez. Warto ją jeść już od początku jesieni ze względu na to, że pomoże wzmocnić odporność. Dodatkowo ma działanie antybakteryjne, hamuje namnażanie bakterii.

Prosty przepis

Surówka może być zarówno zdrowa, jak i łatwa do przygotowania. Wystarczy kilka składników – kapusta pekińska, papryka, cebula i marchewka – aby stworzyć pyszne i zdrowe danie. Kluczem do smaku tej surówki jest sos przygotowany z miodu, octu jabłkowego i oleju.

Surówka z kapusty pekińskiej — przepis

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw drobno poszatkuj kapustę, następnie usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój ją w cienkie paski.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, a marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wszystkie warzywa przełóż do salaterki.
  3. W miseczce wymieszaj olej, miód i ocet jabłkowy. Sosem polej warzywa, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇