Wymieszałam 3 składniki i zalałam pekińską. To najlepsza surówka jaką jadłam

Warzywa na surówkę bez kłopotu kupisz na każdym straganie. Kapusta pekińska, marchewka, papryka, cebula... to nie są nietypowe składniki, ale kiedy zostaną doprawione pysznym sosem, ich smak cię zaskoczy! Taka surówka sprawdzi się do obiadu.

Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do każdego dania mięsnego.Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do każdego dania mięsnego.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wolfgang Mücke
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Jeśli szukasz inspiracji na surówkę do obiadu, ten przepis jest dla ciebie. Dowiesz się, jak przygotować prostą i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej, uzupełnioną o inne warzywa i przepyszny słodko-kwaśny sos.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Postaw na kapustę pękińską

Surówka to element obiadu, który często jest pomijany. Zazwyczaj skupiamy się na przygotowaniu mięsa i skrobiowych dodatków, zapominając o surówkach. Jednak warto poświęcić im więcej uwagi, ponieważ stanowią one dobre źródło witamin, mają korzystny wpływ na zdrowie.

Kapusta pekińska to świetna baza do szybkich surówek. Ma niewiele kalorii, bo w 100 g tylko 40 kcal, za to dużo witaminy C, a także A i B, rutynę i beta–karoten. Jest bogata w minerały, takie jak wapń, potas, i magnez. Warto ją jeść już od początku jesieni ze względu na to, że pomoże wzmocnić odporność. Dodatkowo ma działanie antybakteryjne, hamuje namnażanie bakterii.

Prosty przepis

Surówka może być zarówno zdrowa, jak i łatwa do przygotowania. Wystarczy kilka składników – kapusta pekińska, papryka, cebula i marchewka – aby stworzyć pyszne i zdrowe danie. Kluczem do smaku tej surówki jest sos przygotowany z miodu, octu jabłkowego i oleju.

Surówka z kapusty pekińskiej — przepis

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw drobno poszatkuj kapustę, następnie usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój ją w cienkie paski.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, a marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wszystkie warzywa przełóż do salaterki.
  3. W miseczce wymieszaj olej, miód i ocet jabłkowy. Sosem polej warzywa, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę