PrzepisSałatkiWymieszałam 3 składniki i zalałam pekińską. To najlepsza surówka jaką jadłam

Wymieszałam 3 składniki i zalałam pekińską. To najlepsza surówka jaką jadłam

Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do każdego dania mięsnego.
Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do każdego dania mięsnego.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wolfgang Mücke

11.09.2024 12:49, aktual.: 11.09.2024 14:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Warzywa na surówkę bez kłopotu kupisz na każdym straganie. Kapusta pekińska, marchewka, papryka, cebula... to nie są nietypowe składniki, ale kiedy zostaną doprawione pysznym sosem, ich smak cię zaskoczy! Taka surówka sprawdzi się do obiadu.

Jeśli szukasz inspiracji na surówkę do obiadu, ten przepis jest dla ciebie. Dowiesz się, jak przygotować prostą i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej, uzupełnioną o inne warzywa i przepyszny słodko-kwaśny sos.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na kapustę pękińską

Surówka to element obiadu, który często jest pomijany. Zazwyczaj skupiamy się na przygotowaniu mięsa i skrobiowych dodatków, zapominając o surówkach. Jednak warto poświęcić im więcej uwagi, ponieważ stanowią one dobre źródło witamin, mają korzystny wpływ na zdrowie.

Kapusta pekińska to świetna baza do szybkich surówek. Ma niewiele kalorii, bo w 100 g tylko 40 kcal, za to dużo witaminy C, a także A i B, rutynę i beta–karoten. Jest bogata w minerały, takie jak wapń, potas, i magnez. Warto ją jeść już od początku jesieni ze względu na to, że pomoże wzmocnić odporność. Dodatkowo ma działanie antybakteryjne, hamuje namnażanie bakterii.

Prosty przepis

Surówka może być zarówno zdrowa, jak i łatwa do przygotowania. Wystarczy kilka składników – kapusta pekińska, papryka, cebula i marchewka – aby stworzyć pyszne i zdrowe danie. Kluczem do smaku tej surówki jest sos przygotowany z miodu, octu jabłkowego i oleju.

Surówka z kapusty pekińskiej — przepis

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw drobno poszatkuj kapustę, następnie usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój ją w cienkie paski.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, a marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wszystkie warzywa przełóż do salaterki.
  3. W miseczce wymieszaj olej, miód i ocet jabłkowy. Sosem polej warzywa, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także