PrzepisSałatkiKapustę mieszam z ogórkami małosolnymi. Ta surówka sprawiła, że teściowa w końcu mnie polubiła

Kapustę mieszam z ogórkami małosolnymi. Ta surówka sprawiła, że teściowa w końcu mnie polubiła

Do obiadu podaj surówkę z kapusty i ogórka małosolnego
Do obiadu podaj surówkę z kapusty i ogórka małosolnego
Źródło zdjęć: © Canva | Ogonekipit

28.08.2024 15:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapada w pamięć, choć jest prosta i niewymagająca. Surówkę z kapusty i ogórka małosolnego robię w każdy weekend do rodzinnego obiadu. I mimo że wszyscy już znają smak tego specjału, za każdym razem zachwycają się nim, jakby kosztowali go pierwszy raz.

Ten obiadowy dodatek posmakuje nawet warzywnym niejadkom. Mimo że lista składników jest krótka i prosta, finalnie efekt przerasta oczekiwania. Surówka z kapusty ze skromnym dodatkiem ogórków małosolnych to strzał w dziesiątkę. Nawet teściowa poprosiła o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka do obiadu z białej kapusty. Z tym dodatkiem smakuje nieziemsko

Ta chrupiąca i soczysta surówka podbije kubki smakowe twoich bliskich. Możesz ją podać do kotletów schabowych, mielonych czy pieczystego. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do placków ziemniaczanych, a także warzywny składnik domowej roboty tortilli. Ma w sobie wszystko to, co kochamy w surówkach: mnóstwo smaku, świeżość i aromat.

Surówki z białej kapusty są bardzo popularne i występują w tylu wariacjach, że trudno się połapać. Jeśli jednak szukasz czegoś prostego, ale jednak wyróżniającego się spośród większości podobnych do siebie surówek, do białej kapusty dodaj starte na grubym oku ogórki małosolne. To uwielbiany przez wielu dodatek, a w tym połączeniu dosłownie powala na kolana.

Surówka z kapusty i ogórka małosolnego
Surówka z kapusty i ogórka małosolnego © Canva | oksix

Surówka do obiadu z kapusty i ogórków małosolnych. Przepis

Składniki:

  • pół główki kapusty,
  • 400 g ogórków małosolnych,
  • pęczek cebuli dymki, mały pęczek koperku i natki pietruszki,
  • 200 g kukurydzy z puszki.

SOS

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1-2 łyżeczki musztardy,
  • sok z cytryny, sól i pieprz do smaku,

Przygotowanie:

  1. Ogórki małosolne zetrzyj na tarce o grubych oczkach i umieść na sitku, by pozbyć się z nich nadmiaru płynu.
  2. Kapustę poszatkuj, kukurydzę odsącz z zalewy, a zioła posiekaj drobno.
  3. Składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj sos, łącząc ze sobą składniki. Gotowy dodaj do sałatki i dobrze wymieszaj.
  5. Serwuj od razu.


Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także