We Wrocławiu zajadają się tym ciastem drożdżowym od lat. Kluczowa jest aromatyczna kruszonka
Wrocław słynie z bogatej historii i pięknej architektury, ale to nie jedyne skarby tego miasta. Okazuje się, że Wrocław ma również swój własny, niepowtarzalny specjał kulinarny – ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Od wieków gości na stołach wrocławian i podbija serca smakoszy swoim prostym, ale wyrazistym smakiem.
02.07.2024 16:46
We Wrocławiu ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką ma długą i bogatą tradycję. Znane jest również jako kołacz, Straselkucha lub Streuselkuchen. To wypiek, który cieszył się popularnością zarówno wśród mieszczan, jak i na królewskich stołach. Wyróżnia się nie tylko puszystym ciastem, ale także wyjątkową, aromatyczną kruszonką, która nadaje mu niepowtarzalny smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką
Sekretem pysznego ciasta drożdżowego z cynamonową kruszonką jest nie tylko sprawdzony przepis, ale również staranne wykonanie. Ciasto wyrabiamy ręcznie, co nadaje mu wyjątkowej puszystości. Kruszonka z kolei przygotowywana jest z zimnego masła, dzięki czemu jest krucha i aromatyczna.
Składniki:
Ciasto:
- ok. 400 g mąki pszennej luksusowej,
- ¾ szklanki mleka,
- 4 żółtka,
- 40 g drożdży,
- ½ szklanki cukru,
- 125 g masła,
- szczypta soli.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 50 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
- Rozczyn: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Ciasto: W tym czasie topimy masło i zostawiamy je do przestygnięcia. Do gotowego rozczynu dodajemy cukier, żółtka, sól i pozostałe mleko oraz przesianą mąkę (ilość mąki jest orientacyjna – ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk). Całość wyrabiamy rękami na gładką masę (ok. 5 minut). Stopniowo dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i błyszczące. Gotowe ciasto wstawiamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i ugniatamy rękoma, aż masło zrobi się miękkie i da się formować. Formujemy kulę, którą następnie rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałeczki.
- Pieczenie: Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem lub margaryną formy i rozciągamy je po całym dnie. Wierzch gęsto posypujemy kruszonką. Zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 25-30 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 30 minut.
To ciasto to nie tylko pyszny deser, ale również idealny sposób na spędzenie czasu w gronie rodziny lub przyjaciół. Wspólne przygotowywanie ciasta i dzielenie się nim z bliskimi jest wspaniałą tradycją, która z pewnością umili każdy dzień.