PrzepisCiastaWe Wrocławiu zajadają się tym ciastem drożdżowym od lat. Kluczowa jest aromatyczna kruszonka

We Wrocławiu zajadają się tym ciastem drożdżowym od lat. Kluczowa jest aromatyczna kruszonka

Wrocław słynie z bogatej historii i pięknej architektury, ale to nie jedyne skarby tego miasta. Okazuje się, że Wrocław ma również swój własny, niepowtarzalny specjał kulinarny – ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Od wieków gości na stołach wrocławian i podbija serca smakoszy swoim prostym, ale wyrazistym smakiem.

We Wrocławiu zajadają się tym ciastem drożdżowym od lat. Kluczowa jest aromatyczna kruszonka
We Wrocławiu zajadają się tym ciastem drożdżowym od lat. Kluczowa jest aromatyczna kruszonka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.07.2024 16:46

We Wrocławiu ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką ma długą i bogatą tradycję. Znane jest również jako kołacz, Straselkucha lub Streuselkuchen. To wypiek, który cieszył się popularnością zarówno wśród mieszczan, jak i na królewskich stołach. Wyróżnia się nie tylko puszystym ciastem, ale także wyjątkową, aromatyczną kruszonką, która nadaje mu niepowtarzalny smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką

Sekretem pysznego ciasta drożdżowego z cynamonową kruszonką jest nie tylko sprawdzony przepis, ale również staranne wykonanie. Ciasto wyrabiamy ręcznie, co nadaje mu wyjątkowej puszystości. Kruszonka z kolei przygotowywana jest z zimnego masła, dzięki czemu jest krucha i aromatyczna.

Składniki:

Ciasto:

  • ok. 400 g mąki pszennej luksusowej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 4 żółtka,
  • 40 g drożdży,
  • ½ szklanki cukru,
  • 125 g masła,
  • szczypta soli.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Rozczyn: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Ciasto: W tym czasie topimy masło i zostawiamy je do przestygnięcia. Do gotowego rozczynu dodajemy cukier, żółtka, sól i pozostałe mleko oraz przesianą mąkę (ilość mąki jest orientacyjna – ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk). Całość wyrabiamy rękami na gładką masę (ok. 5 minut). Stopniowo dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i błyszczące. Gotowe ciasto wstawiamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i ugniatamy rękoma, aż masło zrobi się miękkie i da się formować. Formujemy kulę, którą następnie rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałeczki.
  4. Pieczenie: Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem lub margaryną formy i rozciągamy je po całym dnie. Wierzch gęsto posypujemy kruszonką. Zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 25-30 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 30 minut.

To ciasto to nie tylko pyszny deser, ale również idealny sposób na spędzenie czasu w gronie rodziny lub przyjaciół. Wspólne przygotowywanie ciasta i dzielenie się nim z bliskimi jest wspaniałą tradycją, która z pewnością umili każdy dzień.

Wybrane dla Ciebie