Strzelczyk pokazał, jak zrobić ciasto z jagodami. Na sam widok ślinka cieknie

Jeśli jeszcze nie widziałeś tego przepisu, to musisz to jak najszybciej nadrobić. Tomasz Strzelczyk zaprezentował swoją autorską jagodową kompozycję w postaci pysznego, kruchego, i niewyobrażalnie apetycznie wyglądającego ciasta. U nas piekarnik już się grzeje, a u ciebie?

Tomasz Strzelczyk i jego ciasto z jagodami. Mistrzostwo świata!Tomasz Strzelczyk i jego ciasto z jagodami. Mistrzostwo świata!
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kiedy kucharz tak zdolny, jak Tomasz Strzelczyk, zabiera się za przygotowanie ciasta z sezonowymi owocami, to naszą pierwszą reakcją zawsze jest chwycenie za kartkę i długopis. Takiej gratki przegapić nie można, co to, to nie. I jak to zwykle bywa, ten opisany odruch po raz kolejny nas nie zawiódł. My już zdążyliśmy zapisać przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto z jagodami. Jeśli ty jeszcze tego nie zrobiłeś, to poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne wskazówki mistrza kulinariów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto — sam przyznasz — już na pierwszy rzut oka robi rewelacyjne wrażenie. To doskonały pomysł na wykorzystanie pierwszych jagód w tym sezonie. Tych ostatnich zresztą też. Umówmy się — ciasto z jagodami Strzelczyka będzie po prostu hitem całego lata. I dobrze!

Ciasto z jagodami według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 120 g mąki krupczatki,
  • 3 żółtka,
  • 230 g masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 60 g migdałów,
  • mały cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Piana

  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Dodatkowo:

  • 600 g jagód,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Pyszne i doskonale wyglądające. Takie jest ciasto z jagodami Tomasza Strzelczyka
Pyszne i doskonale wyglądające. Takie jest ciasto z jagodami Tomasza Strzelczyka © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki wsyp do miski. Dodaj starte na tarce zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i posiekane drobno migdały. Całość zagnieć, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie wyłóż połowę ciasta do blachy. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Nie zapomnij, by drugą połowę ciasta wstawić z powrotem do lodówki.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj też cukier, a na koniec, gdy piana jest już prawie sztywna, dorzuć też niewielką ilość mąki ziemniaczanej.
  4. Na upieczony spód ciasta wyłóż jagody (wymieszaj je wcześniej z łyżką skrobi), następnie ubitą pianę z białek. Wierzch posyp pokruszonym ciastem z lodówki.
  5. Piecz kolejne 40 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości