Strzelczyk pokazał, jak zrobić ciasto z jagodami. Na sam widok ślinka cieknie

Jeśli jeszcze nie widziałeś tego przepisu, to musisz to jak najszybciej nadrobić. Tomasz Strzelczyk zaprezentował swoją autorską jagodową kompozycję w postaci pysznego, kruchego, i niewyobrażalnie apetycznie wyglądającego ciasta. U nas piekarnik już się grzeje, a u ciebie?

Tomasz Strzelczyk i jego ciasto z jagodami. Mistrzostwo świata!Tomasz Strzelczyk i jego ciasto z jagodami. Mistrzostwo świata!
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kiedy kucharz tak zdolny, jak Tomasz Strzelczyk, zabiera się za przygotowanie ciasta z sezonowymi owocami, to naszą pierwszą reakcją zawsze jest chwycenie za kartkę i długopis. Takiej gratki przegapić nie można, co to, to nie. I jak to zwykle bywa, ten opisany odruch po raz kolejny nas nie zawiódł. My już zdążyliśmy zapisać przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto z jagodami. Jeśli ty jeszcze tego nie zrobiłeś, to poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne wskazówki mistrza kulinariów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto — sam przyznasz — już na pierwszy rzut oka robi rewelacyjne wrażenie. To doskonały pomysł na wykorzystanie pierwszych jagód w tym sezonie. Tych ostatnich zresztą też. Umówmy się — ciasto z jagodami Strzelczyka będzie po prostu hitem całego lata. I dobrze!

Ciasto z jagodami według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 120 g mąki krupczatki,
  • 3 żółtka,
  • 230 g masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 60 g migdałów,
  • mały cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Piana

  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Dodatkowo:

  • 600 g jagód,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Pyszne i doskonale wyglądające. Takie jest ciasto z jagodami Tomasza Strzelczyka
Pyszne i doskonale wyglądające. Takie jest ciasto z jagodami Tomasza Strzelczyka © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki wsyp do miski. Dodaj starte na tarce zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i posiekane drobno migdały. Całość zagnieć, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie wyłóż połowę ciasta do blachy. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Nie zapomnij, by drugą połowę ciasta wstawić z powrotem do lodówki.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj też cukier, a na koniec, gdy piana jest już prawie sztywna, dorzuć też niewielką ilość mąki ziemniaczanej.
  4. Na upieczony spód ciasta wyłóż jagody (wymieszaj je wcześniej z łyżką skrobi), następnie ubitą pianę z białek. Wierzch posyp pokruszonym ciastem z lodówki.
  5. Piecz kolejne 40 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki