PrzepisCiastaStrzelczyk pokazał, jak zrobić ciasto z jagodami. Na sam widok ślinka cieknie

Strzelczyk pokazał, jak zrobić ciasto z jagodami. Na sam widok ślinka cieknie

Jeśli jeszcze nie widziałeś tego przepisu, to musisz to jak najszybciej nadrobić. Tomasz Strzelczyk zaprezentował swoją autorską jagodową kompozycję w postaci pysznego, kruchego, i niewyobrażalnie apetycznie wyglądającego ciasta. U nas piekarnik już się grzeje, a u ciebie?

Tomasz Strzelczyk i jego ciasto z jagodami. Mistrzostwo świata!
Tomasz Strzelczyk i jego ciasto z jagodami. Mistrzostwo świata!
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

24.06.2024 09:24

Kiedy kucharz tak zdolny, jak Tomasz Strzelczyk, zabiera się za przygotowanie ciasta z sezonowymi owocami, to naszą pierwszą reakcją zawsze jest chwycenie za kartkę i długopis. Takiej gratki przegapić nie można, co to, to nie. I jak to zwykle bywa, ten opisany odruch po raz kolejny nas nie zawiódł. My już zdążyliśmy zapisać przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto z jagodami. Jeśli ty jeszcze tego nie zrobiłeś, to poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne wskazówki mistrza kulinariów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto — sam przyznasz — już na pierwszy rzut oka robi rewelacyjne wrażenie. To doskonały pomysł na wykorzystanie pierwszych jagód w tym sezonie. Tych ostatnich zresztą też. Umówmy się — ciasto z jagodami Strzelczyka będzie po prostu hitem całego lata. I dobrze!

Ciasto z jagodami według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 120 g mąki krupczatki,
  • 3 żółtka,
  • 230 g masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 60 g migdałów,
  • mały cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Piana

  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Dodatkowo:

  • 600 g jagód,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Pyszne i doskonale wyglądające. Takie jest ciasto z jagodami Tomasza Strzelczyka
Pyszne i doskonale wyglądające. Takie jest ciasto z jagodami Tomasza Strzelczyka© YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki wsyp do miski. Dodaj starte na tarce zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i posiekane drobno migdały. Całość zagnieć, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie wyłóż połowę ciasta do blachy. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Nie zapomnij, by drugą połowę ciasta wstawić z powrotem do lodówki.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj też cukier, a na koniec, gdy piana jest już prawie sztywna, dorzuć też niewielką ilość mąki ziemniaczanej.
  4. Na upieczony spód ciasta wyłóż jagody (wymieszaj je wcześniej z łyżką skrobi), następnie ubitą pianę z białek. Wierzch posyp pokruszonym ciastem z lodówki.
  5. Piecz kolejne 40 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie