Strzelczyk pokazał, jak zrobić ciasto z jagodami. Na sam widok ślinka cieknie
24.06.2024 09:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli jeszcze nie widziałeś tego przepisu, to musisz to jak najszybciej nadrobić. Tomasz Strzelczyk zaprezentował swoją autorską jagodową kompozycję w postaci pysznego, kruchego, i niewyobrażalnie apetycznie wyglądającego ciasta. U nas piekarnik już się grzeje, a u ciebie?
Kiedy kucharz tak zdolny, jak Tomasz Strzelczyk, zabiera się za przygotowanie ciasta z sezonowymi owocami, to naszą pierwszą reakcją zawsze jest chwycenie za kartkę i długopis. Takiej gratki przegapić nie można, co to, to nie. I jak to zwykle bywa, ten opisany odruch po raz kolejny nas nie zawiódł. My już zdążyliśmy zapisać przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto z jagodami. Jeśli ty jeszcze tego nie zrobiłeś, to poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne wskazówki mistrza kulinariów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto — sam przyznasz — już na pierwszy rzut oka robi rewelacyjne wrażenie. To doskonały pomysł na wykorzystanie pierwszych jagód w tym sezonie. Tych ostatnich zresztą też. Umówmy się — ciasto z jagodami Strzelczyka będzie po prostu hitem całego lata. I dobrze!
Ciasto z jagodami według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 120 g mąki krupczatki,
- 3 żółtka,
- 230 g masła,
- 60 g cukru pudru,
- 60 g migdałów,
- mały cukier waniliowy,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Piana
- 3 białka,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Dodatkowo:
- 600 g jagód,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Obie mąki wsyp do miski. Dodaj starte na tarce zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i posiekane drobno migdały. Całość zagnieć, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyłóż połowę ciasta do blachy. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Nie zapomnij, by drugą połowę ciasta wstawić z powrotem do lodówki.
- Białka ubij ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj też cukier, a na koniec, gdy piana jest już prawie sztywna, dorzuć też niewielką ilość mąki ziemniaczanej.
- Na upieczony spód ciasta wyłóż jagody (wymieszaj je wcześniej z łyżką skrobi), następnie ubitą pianę z białek. Wierzch posyp pokruszonym ciastem z lodówki.
- Piecz kolejne 40 minut w 180 stopniach. Smacznego!