Strzelczyk pokazał, jak zrobić ciasto z jagodami. Na sam widok ślinka cieknie
Jeśli jeszcze nie widziałeś tego przepisu, to musisz to jak najszybciej nadrobić. Tomasz Strzelczyk zaprezentował swoją autorską jagodową kompozycję w postaci pysznego, kruchego, i niewyobrażalnie apetycznie wyglądającego ciasta. U nas piekarnik już się grzeje, a u ciebie?
24.06.2024 09:24
Kiedy kucharz tak zdolny, jak Tomasz Strzelczyk, zabiera się za przygotowanie ciasta z sezonowymi owocami, to naszą pierwszą reakcją zawsze jest chwycenie za kartkę i długopis. Takiej gratki przegapić nie można, co to, to nie. I jak to zwykle bywa, ten opisany odruch po raz kolejny nas nie zawiódł. My już zdążyliśmy zapisać przepis Tomasza Strzelczyka na ciasto z jagodami. Jeśli ty jeszcze tego nie zrobiłeś, to poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne wskazówki mistrza kulinariów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto — sam przyznasz — już na pierwszy rzut oka robi rewelacyjne wrażenie. To doskonały pomysł na wykorzystanie pierwszych jagód w tym sezonie. Tych ostatnich zresztą też. Umówmy się — ciasto z jagodami Strzelczyka będzie po prostu hitem całego lata. I dobrze!
Ciasto z jagodami według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 120 g mąki krupczatki,
- 3 żółtka,
- 230 g masła,
- 60 g cukru pudru,
- 60 g migdałów,
- mały cukier waniliowy,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Piana
- 3 białka,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Dodatkowo:
- 600 g jagód,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Obie mąki wsyp do miski. Dodaj starte na tarce zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i posiekane drobno migdały. Całość zagnieć, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyłóż połowę ciasta do blachy. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Nie zapomnij, by drugą połowę ciasta wstawić z powrotem do lodówki.
- Białka ubij ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj też cukier, a na koniec, gdy piana jest już prawie sztywna, dorzuć też niewielką ilość mąki ziemniaczanej.
- Na upieczony spód ciasta wyłóż jagody (wymieszaj je wcześniej z łyżką skrobi), następnie ubitą pianę z białek. Wierzch posyp pokruszonym ciastem z lodówki.
- Piecz kolejne 40 minut w 180 stopniach. Smacznego!