Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na babciny przysmak. W ten sposób warto wykorzystać ostatnie truskawki

Są drożdżowe. Są twarogowe. Są z truskawkami. Ale przede wszystkim: są po prostu babcine. Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na pyszne, puszyste racuchy prosto od babci. Ten przepis chyba oprawimy w ramkę i powiesimy nad kominkiem — takie to złoto!

Tomasz Strzelczyk pokazał babciny przysmakTomasz Strzelczyk pokazał babciny przysmak
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Historia każdego kucharza rozpoczęła się od jakiejś inspiracji. Niektórzy pasję do gotowania wyciągnęli z filmu, inni z literatury, ktoś jeszcze — zwłaszcza młodsze pokolenie — mogło poczuć, że jest to coś, co chcą robić w życiu, oglądając jeden z wielu dzisiaj popularnych programów kulinarnych. Ale nie oszukujmy się. Większość z nas rozpoczynała swoją przygodę z przygotowywaniem jedzenia w kuchni rodziców lub babci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-czekoladowe desery w wydaniu mini zapadają w pamięci na bardzo długo. Takie są wyjątkowe

Czy w tym samym miejscu należałoby się dopatrywać prologu kulinarnej aktywności Tomasza Strzelczyka? Tego co prawda nie wiemy na pewno, ale widząc przepis na babcine placuszki, które kucharz ostatnio zaprezentował, to właśnie tam szukalibyśmy źródła niezwykłego talentu, który dzisiaj prezentuje. Tak, przepis na racuchy, który za moment ci pokażemy, to prawdziwy majstersztyk i zawiera wszystko, na co mamy aktualnie ochotę. I nie wiemy, jak ty, ale my właśnie zrozumieliśmy, na co przeznaczymy ostatnie truskawki w tym sezonie.

Racuchy z truskawkami — babciny przysmak według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 350 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 30 g drożdży,
  • 70 g twarogu,
  • 180 g truskawek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 30 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • cukier puder do posypki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Racuchy z truskawkami - można je jeść bez końca!
Racuchy z truskawkami - można je jeść bez końca! © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA
  1. Drożdże wkrusz do miski i przesyp niewielką ilością cukru. Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Gdy będzie ciepłe, zalej nim drożdże. Dodaj też 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
  2. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plasterki.
  3. Do gotowego zaczynu dodaj jedno całe jajko i jedno żółto, a także rozdrobniony twaróg. Stopniowo wsypuj też mąkę — cały czas mieszając. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i oba rodzaje cukru. Wyrób masę i wsyp truskawki. Delikatnie połącz. Odstaw na pół godziny pod przykryciem.
  4. Za pomocą łyżki (dobrze jest trzymać ją w gorącej wodzie, dzięki czemu ciasto nie będzie się aż tak do niej przyklejało) nakładaj masę na rozgrzany na patelni tłuszcz.
  5. Smaż z obu stron na małym ogniu. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀