Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na babciny przysmak. W ten sposób warto wykorzystać ostatnie truskawki

Są drożdżowe. Są twarogowe. Są z truskawkami. Ale przede wszystkim: są po prostu babcine. Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na pyszne, puszyste racuchy prosto od babci. Ten przepis chyba oprawimy w ramkę i powiesimy nad kominkiem — takie to złoto!

Tomasz Strzelczyk pokazał babciny przysmakTomasz Strzelczyk pokazał babciny przysmak
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Historia każdego kucharza rozpoczęła się od jakiejś inspiracji. Niektórzy pasję do gotowania wyciągnęli z filmu, inni z literatury, ktoś jeszcze — zwłaszcza młodsze pokolenie — mogło poczuć, że jest to coś, co chcą robić w życiu, oglądając jeden z wielu dzisiaj popularnych programów kulinarnych. Ale nie oszukujmy się. Większość z nas rozpoczynała swoją przygodę z przygotowywaniem jedzenia w kuchni rodziców lub babci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-czekoladowe desery w wydaniu mini zapadają w pamięci na bardzo długo. Takie są wyjątkowe

Czy w tym samym miejscu należałoby się dopatrywać prologu kulinarnej aktywności Tomasza Strzelczyka? Tego co prawda nie wiemy na pewno, ale widząc przepis na babcine placuszki, które kucharz ostatnio zaprezentował, to właśnie tam szukalibyśmy źródła niezwykłego talentu, który dzisiaj prezentuje. Tak, przepis na racuchy, który za moment ci pokażemy, to prawdziwy majstersztyk i zawiera wszystko, na co mamy aktualnie ochotę. I nie wiemy, jak ty, ale my właśnie zrozumieliśmy, na co przeznaczymy ostatnie truskawki w tym sezonie.

Racuchy z truskawkami — babciny przysmak według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 350 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 30 g drożdży,
  • 70 g twarogu,
  • 180 g truskawek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 30 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • cukier puder do posypki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Racuchy z truskawkami - można je jeść bez końca!
Racuchy z truskawkami - można je jeść bez końca! © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA
  1. Drożdże wkrusz do miski i przesyp niewielką ilością cukru. Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Gdy będzie ciepłe, zalej nim drożdże. Dodaj też 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
  2. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plasterki.
  3. Do gotowego zaczynu dodaj jedno całe jajko i jedno żółto, a także rozdrobniony twaróg. Stopniowo wsypuj też mąkę — cały czas mieszając. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i oba rodzaje cukru. Wyrób masę i wsyp truskawki. Delikatnie połącz. Odstaw na pół godziny pod przykryciem.
  4. Za pomocą łyżki (dobrze jest trzymać ją w gorącej wodzie, dzięki czemu ciasto nie będzie się aż tak do niej przyklejało) nakładaj masę na rozgrzany na patelni tłuszcz.
  5. Smaż z obu stron na małym ogniu. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości