Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na babciny przysmak. W ten sposób warto wykorzystać ostatnie truskawki
Są drożdżowe. Są twarogowe. Są z truskawkami. Ale przede wszystkim: są po prostu babcine. Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na pyszne, puszyste racuchy prosto od babci. Ten przepis chyba oprawimy w ramkę i powiesimy nad kominkiem — takie to złoto!
11.06.2024 | aktual.: 11.06.2024 10:46
Historia każdego kucharza rozpoczęła się od jakiejś inspiracji. Niektórzy pasję do gotowania wyciągnęli z filmu, inni z literatury, ktoś jeszcze — zwłaszcza młodsze pokolenie — mogło poczuć, że jest to coś, co chcą robić w życiu, oglądając jeden z wielu dzisiaj popularnych programów kulinarnych. Ale nie oszukujmy się. Większość z nas rozpoczynała swoją przygodę z przygotowywaniem jedzenia w kuchni rodziców lub babci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy w tym samym miejscu należałoby się dopatrywać prologu kulinarnej aktywności Tomasza Strzelczyka? Tego co prawda nie wiemy na pewno, ale widząc przepis na babcine placuszki, które kucharz ostatnio zaprezentował, to właśnie tam szukalibyśmy źródła niezwykłego talentu, który dzisiaj prezentuje. Tak, przepis na racuchy, który za moment ci pokażemy, to prawdziwy majstersztyk i zawiera wszystko, na co mamy aktualnie ochotę. I nie wiemy, jak ty, ale my właśnie zrozumieliśmy, na co przeznaczymy ostatnie truskawki w tym sezonie.
Racuchy z truskawkami — babciny przysmak według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 350 g mąki,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 30 g drożdży,
- 70 g twarogu,
- 180 g truskawek,
- 4 łyżki cukru,
- 30 g masła,
- 250 ml mleka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- cukier puder do posypki,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Drożdże wkrusz do miski i przesyp niewielką ilością cukru. Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Gdy będzie ciepłe, zalej nim drożdże. Dodaj też 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
- Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plasterki.
- Do gotowego zaczynu dodaj jedno całe jajko i jedno żółto, a także rozdrobniony twaróg. Stopniowo wsypuj też mąkę — cały czas mieszając. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i oba rodzaje cukru. Wyrób masę i wsyp truskawki. Delikatnie połącz. Odstaw na pół godziny pod przykryciem.
- Za pomocą łyżki (dobrze jest trzymać ją w gorącej wodzie, dzięki czemu ciasto nie będzie się aż tak do niej przyklejało) nakładaj masę na rozgrzany na patelni tłuszcz.
- Smaż z obu stron na małym ogniu. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!