Tomasz Strzelczyk przekłada ziemniaki mięsem. W godzinę robi obiad na dwa dni
Ekstremalnie łatwa w wykonaniu i nieziemsko pyszna zapiekanka Tomasza Strzelczyka uratuje z niejednej opresji. Sprawdzi się, kiedy nie masz pomysłu na obiad lub kiedy chcesz przygotować coś dla wielu osób. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
14.11.2023 15:05
Pełna smaku i aromatu zapiekanka mięsno-ziemniaczana Tomasza Strzelczyka podbije wasze podniebienia. Wspaniale smakuje z dodatkiem ziołowego sosu i w towarzystwie świeżej surówki. To świetne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obiad jednogarnkowy na dwa dni. Szybka zapiekanka
Tomasz Strzelczyk proponuje, by starte ziemniaki połączyć z mielonym mięsem i zapiec z dodatkiem sera żółtego i aromatycznych przypraw. Zapiekanka ta to idealne rozwiązanie na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Ponadto danie to dobrze smakuje na drugi dzień, więc nie obawiajcie się, że straci walory smakowe po odgrzaniu.
Strzelczyk zaleca, by masę ziemniaczaną zrobić z ziemniaków startych na grubych oczkach. Przed wymieszaniem z przyprawami i innymi dodatkami dobrze jest pozbyć się wody z kartofli, by zapiekanka nie "pływała" po upieczeniu. W tym celu wystarczy posolić stare ziemniaki i odstawić na kilka chwil. Po tym trzeba należy odcisnąć je z nadmiaru płynu i z tak przygotowanymi postępować według przepisu.
Zobacz także
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem Tomasza Strzelczyka. Przepis
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 700 g mielonego mięsa,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g żółtego sera,
- 1 jajko,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżki mąki,
- szczypta czerwonej papryki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pół łyżki soli, wymieszaj całość i odstaw.
- Mięso mielone dopraw pieprzem, solą, czerwoną papryką mieloną oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zacznij wyrabiać masę.
- Ziemniaki odciśnij z wody. Dodaj pokrojoną drobno cebulę, jajko, pieprz, sól i 2 łyżki mąki. Wymieszaj całość.
- Połowę masy ziemniaczanej przełóż do naczynia żaroodpornego i wygładź całość. Na to wyłóż masę mięsną.
- Do pozostałych ziemniaków dodaj starty żółty ser i śmietanę. Wymieszaj całość i wyłóż na warstwę w mięsa.
- Zapiekankę piecz w 190 st. C przez ok. godzinę.