Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą sałatkę z buraków. Mało kto wpadłby na takie połączenie
Kiedy Tomasz Strzelczyk bierze się za przygotowanie jesiennej sałatki, to wiedz, że już wkrótce zobaczysz przepis doskonały; taki, który wprost trzeba samemu zastosować w domu. Słynny kucharz po raz kolejny nie zawiódł. Tak dobrej sałatki z buraka chyba jeszcze nie jedliśmy!
14.11.2023 | aktual.: 14.11.2023 10:49
Tomasz Strzelczyk to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych postaci świata polskich kulinariów. Wyrafinowany, ale nie pretensjonalny, profesjonalny, ale nie gardzący potrawami prostymi i domowymi. Takiego to aż chce się oglądać, prawda? A ile dobrego z tego wynika! Chodzi nam oczywiście o to, co po prześledzeniu aktywności Strzelczyka w mediach społecznościowych i na YouTube pojawia się na naszych talerzach...
Inspirowanie się potrawami uczestnika 4. edycji "Master Chefa" zaprowadziło nas ostatnio do sekcji roślinnej. Okazało się bowiem, że Strzelczyk zna prosty sposób na to, by buraki, ogórki konserwowe, miód i jeszcze kilka innych składników przeobrazić w doskonale smaczną sałatkę. To prawdziwa uczta dla podniebienia i oczu, bo sałatka kucharza nie tylko bosko smakuje, ale i piękne wygląda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy może być lepiej? No jasne, to jeszcze walory zdrowotne! Przepis ten sprawdzi się idealnie na okres jesienno-zimowy. Co dokładnie kryje się w czerwonej strukturze buraków? O tym przeczytasz w innym naszym artykule. My tymczasem przechodzimy już do przepisu, bo zapewne nie możesz się go już doczekać!
Sałatka z buraków według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 2 duże buraki,
- 1 duże jabłko,
- 1/2 cebuli,
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 100 ml oliwy,
- sól, pieprz,
- mały pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
- Buraki upiecz, wystudź i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. W ten sam sposób rozdrobnij jabłko, a cebulę pokrój w cienkie piórka. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki.
- Do tych składników dodaj jeszcze posiekany koperek. Całość wymieszaj.
- Czas na sos. Wlej oliwę do miski, dodaj do niej łyżeczkę miodu, ocet balsamiczny. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Sos połącz z wymieszanymi wcześniej składnikami sałatki.
- Całość odstaw na pół godziny i gotowe. Smacznego!