Sto razy lepszy niż w zwykłej panierce. Z takim kalafiorem nie potrzebujesz nawet mięsa na obiad
Kalafior w kuchni potrafi zrobić wrażenie nawet na najbardziej upartych mięsożercach. Oczywiście to nie przychodzi samo z siebie. Najpierw potrzebny jest nam sprawdzony przepis. Tak się składa, że akurat posiadamy kilka takich perełek, którymi chcemy się dzisiaj z tobą podzielić.
W różnego rodzaju dietach bezmięsnych kalafior pojawia się bardzo często. I to z kilku odmiennych względów. To warzywo jest po pierwsze bardzo zdrowe — działa przeciwzapalnie, poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, a przy okazji dostarcza nam dużej ilości witamin i minerałów. Po drugie — można z niego tworzyć prawdziwe cuda. Kalafior w panierce? Pycha, ale praktyka pokazuje, że można spożytkować to warzywo na wiele innych, ciekawszych sposobów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć
Kalafior w cieście piwnym? Warzywna pieczeń? A może... steki, które zastąpią ci na talerzu wołowinę? Przedstawiamy ci trzy pomysły na kalafiora, które sprawdziliśmy osobiście i z których jesteśmy bardzo zadowoleni. Satysfakcja gwarantowana!
Kalafior niczym mięso
Kalafiora bez problemu przygotujesz w stylu, który spodoba się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Nasza propozycja to przyrządzenie panierki, dzięki której to warzywo stanie się łudząco podobne do... mięsa. Sekret tkwi w pewnym procentowym napoju: piwie. Zwykła bułka tarta z masłem nie mogą się równać z tą recepturą. Kliknij tutaj i poznaj wszystkie szczegóły.
Kalafior z piekarnika
Zupełnie rozumiemy chęć nieużywania patelni podczas gotowania obiadu. Piekarnik — i dania, które w nim przyrządzamy — to sprawdzony sposób na ograniczenie bałaganu w kuchni, a przy okazji możliwość przyrządzania naprawdę pysznych mieszanek. Jedną z nich jest... kalafiorowy mac and cheese. Zdziwiony? Niepotrzebnie. Podziel kalafiora na różyczki, zalej miksem mleka, tartego sera i masła, a następnie ciesz się z przepysznej zapiekanki, w której zakocha się twoja rodzina. Szczegóły znajdziesz tutaj.
Steki z kalafiora
Ostatnia propozycja to inspiracja przepisem samej Ewy Wachowicz. To chyba prosty sygnał, że o rezultat można się nie martwić, prawda? Mistrzyni kulinariów pokazała, że steki wcale nie muszą być przyrządzane z polędwicy wołowej, bo ich alternatywna wersja — z kalafiora — smakuje równie dobrze. Oczywiście ważne są szczegóły. Ewa Wachowicz podała dokładną listę potrzebnych przypraw. Znajdziemy tam curry, kurkumę, kminek, sól, pieprz i dwa rodzaje papryki. Warto sprawdzić, a pełny przepis znajdziesz tutaj. Powodzenia!