Ewa Wachowicz przyrządza steka... bez mięsa. W roli głównej popularne warzywo

Popularna kucharka Ewa Wachowicz postanowiła pokazać swojej wiernej publice, że nie tylko z polędwicy wołowej można przygotować smaczny i soczysty stek. W ruch poszły noże, patelnia, kreatywny zestaw przypraw i oczywiście on — nie kto inny, a kalafior!

Ewa Wachowicz pokazała, jak przyrządzić steka z kalafioraEwa Wachowicz pokazała, jak przyrządzić steka z kalafiora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Aleksei Filatow, Ewa Wachowicz
SKOMENTUJ

Kuchnia wegańska stała się poważnym zawodnikiem na europejskiej scenie gastronomicznej. Hołdowanie świętej zasadzie popytu i podaży sprawiło, że w centrach dużych miast (chociaż oczywiście nie tylko tam) zaroiło się od lokali świadczących kulinarne usługi bez użycia choćby grama mięsa. Efekt musiał być natychmiastowy. Kreatywność kulinarna sięgnęła zenitu i wykroczyła daleko poza znane nam dotąd normy. I dobrze!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżówki z rabarbarem, które smakują jak marzenie. Nie zostanie po nich ani okruszek

A skoro już nawet kucharki tak zdolne, jak Ewa Wachowicz, przyrządzają warzywne odpowiedniki mięsa, to znaczy, że coś w tym musi być. Słynna dziennikarka, producentka, autorka książek i gospodyni programu "Ewa gotuje" zademonstrowała jakiś czas temu swoich fanom, że dobry stek może powstać również z... kalafiora. Czujesz się przekonany? Bo my tak!

W tym miejscu warto jeszcze zaznaczyć, że kalafior jest warzywem, które wyjątkowo mocno upodobali sobie kucharze i konsumenci z wegańskiej sceny kulinarnej. Nic dziwnego. Jest odżywczy, ma sporo błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Oczywiście jest coś jeszcze. Kalafior jest bardzo podatny na różnego rodzaju eksperymenty kuchenne. Weganie przygotowują z niego nie tylko steka, ale także... mięso mielone! To jest właśnie kreatywność, o której pisaliśmy wcześniej...

Stek z kalafiora według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • sól, pieprz.
Kalafior to częsty bohater dań kuchni wegańskiej
Kalafior to częsty bohater dań kuchni wegańskiej © Canva | Pixaline

Sposób przygotowania:

  1. Curry, kurkumę, kminek i obie papryki wsyp do miseczki. Dodaj sól i pieprz. Wlej oliwę i całość wymieszaj.
  2. Kalafiora pokrój na "steki" o grubości około 3 centymetrów. Wysmaruj je z każdej strony przygotowaną marynatą. Odstaw na jakiś czas do lodówki, żeby warzywo nabrało smaku.
  3. Następnie ugrilluj stek z kalafiora na patelni grillowej. Możesz też użyć piekarnika. Danie będzie gotowe, gdy warzywo stanie się miękkie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny