Ewa Wachowicz przyrządza steka... bez mięsa. W roli głównej popularne warzywo

Popularna kucharka Ewa Wachowicz postanowiła pokazać swojej wiernej publice, że nie tylko z polędwicy wołowej można przygotować smaczny i soczysty stek. W ruch poszły noże, patelnia, kreatywny zestaw przypraw i oczywiście on — nie kto inny, a kalafior!

Ewa Wachowicz pokazała, jak przyrządzić steka z kalafioraEwa Wachowicz pokazała, jak przyrządzić steka z kalafiora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Aleksei Filatow, Ewa Wachowicz

Kuchnia wegańska stała się poważnym zawodnikiem na europejskiej scenie gastronomicznej. Hołdowanie świętej zasadzie popytu i podaży sprawiło, że w centrach dużych miast (chociaż oczywiście nie tylko tam) zaroiło się od lokali świadczących kulinarne usługi bez użycia choćby grama mięsa. Efekt musiał być natychmiastowy. Kreatywność kulinarna sięgnęła zenitu i wykroczyła daleko poza znane nam dotąd normy. I dobrze!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżówki z rabarbarem, które smakują jak marzenie. Nie zostanie po nich ani okruszek

A skoro już nawet kucharki tak zdolne, jak Ewa Wachowicz, przyrządzają warzywne odpowiedniki mięsa, to znaczy, że coś w tym musi być. Słynna dziennikarka, producentka, autorka książek i gospodyni programu "Ewa gotuje" zademonstrowała jakiś czas temu swoich fanom, że dobry stek może powstać również z... kalafiora. Czujesz się przekonany? Bo my tak!

W tym miejscu warto jeszcze zaznaczyć, że kalafior jest warzywem, które wyjątkowo mocno upodobali sobie kucharze i konsumenci z wegańskiej sceny kulinarnej. Nic dziwnego. Jest odżywczy, ma sporo błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Oczywiście jest coś jeszcze. Kalafior jest bardzo podatny na różnego rodzaju eksperymenty kuchenne. Weganie przygotowują z niego nie tylko steka, ale także... mięso mielone! To jest właśnie kreatywność, o której pisaliśmy wcześniej...

Stek z kalafiora według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • sól, pieprz.
Kalafior to częsty bohater dań kuchni wegańskiej
Kalafior to częsty bohater dań kuchni wegańskiej © Canva | Pixaline

Sposób przygotowania:

  1. Curry, kurkumę, kminek i obie papryki wsyp do miseczki. Dodaj sól i pieprz. Wlej oliwę i całość wymieszaj.
  2. Kalafiora pokrój na "steki" o grubości około 3 centymetrów. Wysmaruj je z każdej strony przygotowaną marynatą. Odstaw na jakiś czas do lodówki, żeby warzywo nabrało smaku.
  3. Następnie ugrilluj stek z kalafiora na patelni grillowej. Możesz też użyć piekarnika. Danie będzie gotowe, gdy warzywo stanie się miękkie. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek