Ewa Wachowicz przyrządza steka... bez mięsa. W roli głównej popularne warzywo
Popularna kucharka Ewa Wachowicz postanowiła pokazać swojej wiernej publice, że nie tylko z polędwicy wołowej można przygotować smaczny i soczysty stek. W ruch poszły noże, patelnia, kreatywny zestaw przypraw i oczywiście on — nie kto inny, a kalafior!
22.05.2024 08:16
Kuchnia wegańska stała się poważnym zawodnikiem na europejskiej scenie gastronomicznej. Hołdowanie świętej zasadzie popytu i podaży sprawiło, że w centrach dużych miast (chociaż oczywiście nie tylko tam) zaroiło się od lokali świadczących kulinarne usługi bez użycia choćby grama mięsa. Efekt musiał być natychmiastowy. Kreatywność kulinarna sięgnęła zenitu i wykroczyła daleko poza znane nam dotąd normy. I dobrze!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A skoro już nawet kucharki tak zdolne, jak Ewa Wachowicz, przyrządzają warzywne odpowiedniki mięsa, to znaczy, że coś w tym musi być. Słynna dziennikarka, producentka, autorka książek i gospodyni programu "Ewa gotuje" zademonstrowała jakiś czas temu swoich fanom, że dobry stek może powstać również z... kalafiora. Czujesz się przekonany? Bo my tak!
Zobacz także
W tym miejscu warto jeszcze zaznaczyć, że kalafior jest warzywem, które wyjątkowo mocno upodobali sobie kucharze i konsumenci z wegańskiej sceny kulinarnej. Nic dziwnego. Jest odżywczy, ma sporo błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Oczywiście jest coś jeszcze. Kalafior jest bardzo podatny na różnego rodzaju eksperymenty kuchenne. Weganie przygotowują z niego nie tylko steka, ale także... mięso mielone! To jest właśnie kreatywność, o której pisaliśmy wcześniej...
Stek z kalafiora według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 główka kalafiora,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka curry,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Curry, kurkumę, kminek i obie papryki wsyp do miseczki. Dodaj sól i pieprz. Wlej oliwę i całość wymieszaj.
- Kalafiora pokrój na "steki" o grubości około 3 centymetrów. Wysmaruj je z każdej strony przygotowaną marynatą. Odstaw na jakiś czas do lodówki, żeby warzywo nabrało smaku.
- Następnie ugrilluj stek z kalafiora na patelni grillowej. Możesz też użyć piekarnika. Danie będzie gotowe, gdy warzywo stanie się miękkie. Smacznego!