Nazywają to bułgarskim kawiorem. Smak słynnej pasty odtworzysz w domu

Bułgarski kawior nie ma praktycznie nic wspólnego z tym właściwym kawiorem pochodzącym od ryb. Jest za to pyszną, warzywną pastą, która świetnie urozmaici smak kanapek lub będzie świetnym dipem.

Kawior z bakłażana - PysznościKawior z bakłażana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | lisaaMC
Ewa Malinowska

Kremowa pasta o bogatym aromacie zachwyci zarówno miłośników kuchni roślinnej, jak i tych, którzy szukają nowych smaków. W Bułgarii serwuje się ją nie tylko do kanapek, ale również jako dodatek do mięs, w szczególności drobiu. Przepis jest banalnie prosty, lista składników bardzo krótka, a efekt końcowy tak smaczny, że od razu zaplanujesz przygotowanie kolejnej porcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Bułgarski kawior - przepis na pastę z bakłażana

Kawior z bakłażana sprawdzi się idealnie jako dodatek do kanapek, sałatek czy warzywnych wrapów. Świetnie smakuje zarówno na kromce świeżego pieczywa, jak i chrupiącej grzance z tostowanego chleba.

Kawior z bakłażana to świetny dodatek na kanapki  - Pyszności
Kawior z bakłażana to świetny dodatek na kanapki - Pyszności © Canva | Elena_Danileiko

Do pasty dodaję dodatkowo cukinię, zwiększając tym samym jej objętość. To świetny patent na to, aby przemycić do swojej codziennej diety dodatkową porcję warzyw.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany,
  • 1 cukinia,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawy do smaku (np. papryka słodka, kumin, kolendra).

Przygotowanie:

  1. Bakłażany i cukinię nakłuj widelcem i piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 1 godziny, aż zmięknie.
  2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.
  4. Z upieczonych bakłażana i cukinii usuń miąższ i rozgnieć go widelcem.
  5. Do bakłażana i cukinii dodaj podsmażone warzywa, pokrojone pomidory, sok z cytryny, sól, pieprz i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  6. Opcjonalnie możesz posypać kawior z bakłażana świeżą kolendrą.

Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Ostrzegam jednak, że znika o wiele szybciej, niż mogłoby się wydawać. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość