Nazywają to bułgarskim kawiorem. Smak słynnej pasty odtworzysz w domu
Bułgarski kawior nie ma praktycznie nic wspólnego z tym właściwym kawiorem pochodzącym od ryb. Jest za to pyszną, warzywną pastą, która świetnie urozmaici smak kanapek lub będzie świetnym dipem.
22.03.2024 10:25
Kremowa pasta o bogatym aromacie zachwyci zarówno miłośników kuchni roślinnej, jak i tych, którzy szukają nowych smaków. W Bułgarii serwuje się ją nie tylko do kanapek, ale również jako dodatek do mięs, w szczególności drobiu. Przepis jest banalnie prosty, lista składników bardzo krótka, a efekt końcowy tak smaczny, że od razu zaplanujesz przygotowanie kolejnej porcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułgarski kawior - przepis na pastę z bakłażana
Kawior z bakłażana sprawdzi się idealnie jako dodatek do kanapek, sałatek czy warzywnych wrapów. Świetnie smakuje zarówno na kromce świeżego pieczywa, jak i chrupiącej grzance z tostowanego chleba.
Do pasty dodaję dodatkowo cukinię, zwiększając tym samym jej objętość. To świetny patent na to, aby przemycić do swojej codziennej diety dodatkową porcję warzyw.
Składniki:
- 2 duże bakłażany,
- 1 cukinia,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- przyprawy do smaku (np. papryka słodka, kumin, kolendra).
Przygotowanie:
- Bakłażany i cukinię nakłuj widelcem i piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 1 godziny, aż zmięknie.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.
- Z upieczonych bakłażana i cukinii usuń miąższ i rozgnieć go widelcem.
- Do bakłażana i cukinii dodaj podsmażone warzywa, pokrojone pomidory, sok z cytryny, sól, pieprz i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszaj.
- Opcjonalnie możesz posypać kawior z bakłażana świeżą kolendrą.
Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Ostrzegam jednak, że znika o wiele szybciej, niż mogłoby się wydawać. Smacznego!