PrzepisWegańskaNazywają to bułgarskim kawiorem. Smak słynnej pasty odtworzysz w domu

Nazywają to bułgarskim kawiorem. Smak słynnej pasty odtworzysz w domu

Bułgarski kawior nie ma praktycznie nic wspólnego z tym właściwym kawiorem pochodzącym od ryb. Jest za to pyszną, warzywną pastą, która świetnie urozmaici smak kanapek lub będzie świetnym dipem.

Kawior z bakłażana - Pyszności
Kawior z bakłażana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | lisaaMC

22.03.2024 10:25

Kremowa pasta o bogatym aromacie zachwyci zarówno miłośników kuchni roślinnej, jak i tych, którzy szukają nowych smaków. W Bułgarii serwuje się ją nie tylko do kanapek, ale również jako dodatek do mięs, w szczególności drobiu. Przepis jest banalnie prosty, lista składników bardzo krótka, a efekt końcowy tak smaczny, że od razu zaplanujesz przygotowanie kolejnej porcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułgarski kawior - przepis na pastę z bakłażana

Kawior z bakłażana sprawdzi się idealnie jako dodatek do kanapek, sałatek czy warzywnych wrapów. Świetnie smakuje zarówno na kromce świeżego pieczywa, jak i chrupiącej grzance z tostowanego chleba.

Kawior z bakłażana to świetny dodatek na kanapki  - Pyszności
Kawior z bakłażana to świetny dodatek na kanapki - Pyszności© Canva | Elena_Danileiko

Do pasty dodaję dodatkowo cukinię, zwiększając tym samym jej objętość. To świetny patent na to, aby przemycić do swojej codziennej diety dodatkową porcję warzyw.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany,
  • 1 cukinia,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawy do smaku (np. papryka słodka, kumin, kolendra).

Przygotowanie:

  1. Bakłażany i cukinię nakłuj widelcem i piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 1 godziny, aż zmięknie.
  2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.
  4. Z upieczonych bakłażana i cukinii usuń miąższ i rozgnieć go widelcem.
  5. Do bakłażana i cukinii dodaj podsmażone warzywa, pokrojone pomidory, sok z cytryny, sól, pieprz i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  6. Opcjonalnie możesz posypać kawior z bakłażana świeżą kolendrą.

Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Ostrzegam jednak, że znika o wiele szybciej, niż mogłoby się wydawać. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjekuchnia wegańska
Wybrane dla Ciebie