Nazywają to bułgarskim kawiorem. Smak słynnej pasty odtworzysz w domu

Bułgarski kawior nie ma praktycznie nic wspólnego z tym właściwym kawiorem pochodzącym od ryb. Jest za to pyszną, warzywną pastą, która świetnie urozmaici smak kanapek lub będzie świetnym dipem.

Kawior z bakłażana - PysznościKawior z bakłażana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | lisaaMC
Ewa Malinowska

Kremowa pasta o bogatym aromacie zachwyci zarówno miłośników kuchni roślinnej, jak i tych, którzy szukają nowych smaków. W Bułgarii serwuje się ją nie tylko do kanapek, ale również jako dodatek do mięs, w szczególności drobiu. Przepis jest banalnie prosty, lista składników bardzo krótka, a efekt końcowy tak smaczny, że od razu zaplanujesz przygotowanie kolejnej porcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Bułgarski kawior - przepis na pastę z bakłażana

Kawior z bakłażana sprawdzi się idealnie jako dodatek do kanapek, sałatek czy warzywnych wrapów. Świetnie smakuje zarówno na kromce świeżego pieczywa, jak i chrupiącej grzance z tostowanego chleba.

Kawior z bakłażana to świetny dodatek na kanapki  - Pyszności
Kawior z bakłażana to świetny dodatek na kanapki - Pyszności © Canva | Elena_Danileiko

Do pasty dodaję dodatkowo cukinię, zwiększając tym samym jej objętość. To świetny patent na to, aby przemycić do swojej codziennej diety dodatkową porcję warzyw.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany,
  • 1 cukinia,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawy do smaku (np. papryka słodka, kumin, kolendra).

Przygotowanie:

  1. Bakłażany i cukinię nakłuj widelcem i piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 1 godziny, aż zmięknie.
  2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.
  4. Z upieczonych bakłażana i cukinii usuń miąższ i rozgnieć go widelcem.
  5. Do bakłażana i cukinii dodaj podsmażone warzywa, pokrojone pomidory, sok z cytryny, sól, pieprz i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  6. Opcjonalnie możesz posypać kawior z bakłażana świeżą kolendrą.

Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Ostrzegam jednak, że znika o wiele szybciej, niż mogłoby się wydawać. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów