Siostra pokazała mi genialny sposób na ekspresową sałatkę. Innej już nie robię

Z tym przepisem przygotujesz błyskawiczną sałatkę z dosłownie kilku składników. Jest tak dobra, że robię ją co kilka dni!

Sałatka w takim wydaniu to prawdziwe mistrzostwoSałatka w takim wydaniu to prawdziwe mistrzostwo
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Przygotowanie domowej sałatki kojarzy ci się z długim krojeniem i łączeniem składników? A jeśli powiem ci, że ten kultowy przysmak można przygotować dużo szybciej i łatwiej? W jaki sposób? Już tłumaczę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd mam ten przepis, robię sałatkę tylko w ten sposób. Jest przepyszna!

Patent na genialną sałatkę z deski sprzedała mi moja siostra. I jestem jej za to bardzo wdzięczna, bo to naprawdę prosty, szybki i ciekawy pomysł na smaczny posiłek dla całej rodziny. Wszystko, czego potrzebujesz to deska do krojenia oraz składniki, które za jednym zamachem pokroisz i połączysz. I to tak naprawdę wszystko. Gotową sałatkę możesz serwować standardowo na talerzyku lub rozprowadzić bezpośrednio na chrupkim pieczywie i zajadać się ze smakiem. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Sałatka z deski to moje najnowsze odkrycie. Nie wiem, jak mogłam wcześniej bez niej funkcjonować

Składniki:

  • 60 g rukoli,
  • 150 g szynki,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 120 g serka śmietankowego,
  • 100 g marynowanych pieczarek po odsączeniu,
  • ⅓ czerwonej cebuli,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ułożenia na blacie kuchennym dużej deski do krojenia. Następnie zaczynam dodawać składniki na sałatkę: umytą i osuszoną rukolę, szynkę oraz czerwoną cebulę w plastrach.

Wszystkie składniki układam bezpośrednio na sobie
Wszystkie składniki układam bezpośrednio na sobie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki układam warstwowo serek śmietankowy, ogórki kiszone podzielone w pionowe słupki oraz marynowane pieczarki. Grzyby oczywiście wcześniej odsączam z zalewy. Nie zapominam też o doprawieniu mieszanki przy pomocy soli pieprzu

W przepisie nie może zabraknąć m.in. marynowanych grzybów
W przepisie nie może zabraknąć m.in. marynowanych grzybów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gdy wszystkie składniki znajdują się już na desce do krojenia, biorę do ręki nóż i zaczynam szatkować. Dzięki temu zabiegowi w szybki i prosty sposób udaje mi się połączyć wszystkie składniki bez zbędnego mieszania.  

Teraz zostaje już tylko pokroić składniki za jednym zamachem
Teraz zostaje już tylko pokroić składniki za jednym zamachem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. I to tak naprawdę wszystko, teraz zostaje już tylko podanie sałatki i zajadanie się nią ze smakiem. Moi bliscy najbardziej lubią nakładać ją na pieczywo i jeść jak zwykłą kanapkę. Tobie również polecam przetestować tę metodę. Smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności

A jeśli szukasz więcej pomysłów na ciekawe i smaczne przekąski, koniecznie zajrzyj do naszej bazy z przepisami. Czeka tam naprawdę sporo ciekawych inspiracji, które sprawdzą się na każdą okazję. Z naszymi perełkami kulinarnymi nuda w kuchni na pewno ci nie grozi. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥