Siostra pokazała mi genialny sposób na ekspresową sałatkę. Innej już nie robię
Z tym przepisem przygotujesz błyskawiczną sałatkę z dosłownie kilku składników. Jest tak dobra, że robię ją co kilka dni!
19.03.2024 08:18
Przygotowanie domowej sałatki kojarzy ci się z długim krojeniem i łączeniem składników? A jeśli powiem ci, że ten kultowy przysmak można przygotować dużo szybciej i łatwiej? W jaki sposób? Już tłumaczę!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Patent na genialną sałatkę z deski sprzedała mi moja siostra. I jestem jej za to bardzo wdzięczna, bo to naprawdę prosty, szybki i ciekawy pomysł na smaczny posiłek dla całej rodziny. Wszystko, czego potrzebujesz to deska do krojenia oraz składniki, które za jednym zamachem pokroisz i połączysz. I to tak naprawdę wszystko. Gotową sałatkę możesz serwować standardowo na talerzyku lub rozprowadzić bezpośrednio na chrupkim pieczywie i zajadać się ze smakiem.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Sałatka z deski to moje najnowsze odkrycie. Nie wiem, jak mogłam wcześniej bez niej funkcjonować
Składniki:
- 60 g rukoli,
- 150 g szynki,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- 120 g serka śmietankowego,
- 100 g marynowanych pieczarek po odsączeniu,
- ⅓ czerwonej cebuli,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ułożenia na blacie kuchennym dużej deski do krojenia. Następnie zaczynam dodawać składniki na sałatkę: umytą i osuszoną rukolę, szynkę oraz czerwoną cebulę w plastrach.
Krok 2. Jako kolejne składniki układam warstwowo serek śmietankowy, ogórki kiszone podzielone w pionowe słupki oraz marynowane pieczarki. Grzyby oczywiście wcześniej odsączam z zalewy. Nie zapominam też o doprawieniu mieszanki przy pomocy soli i pieprzu.
Krok 3. Gdy wszystkie składniki znajdują się już na desce do krojenia, biorę do ręki nóż i zaczynam szatkować. Dzięki temu zabiegowi w szybki i prosty sposób udaje mi się połączyć wszystkie składniki bez zbędnego mieszania.
Krok 4. I to tak naprawdę wszystko, teraz zostaje już tylko podanie sałatki i zajadanie się nią ze smakiem. Moi bliscy najbardziej lubią nakładać ją na pieczywo i jeść jak zwykłą kanapkę. Tobie również polecam przetestować tę metodę. Smacznego!
A jeśli szukasz więcej pomysłów na ciekawe i smaczne przekąski, koniecznie zajrzyj do naszej bazy z przepisami. Czeka tam naprawdę sporo ciekawych inspiracji, które sprawdzą się na każdą okazję. Z naszymi perełkami kulinarnymi nuda w kuchni na pewno ci nie grozi.