Siostra pokazała mi genialny sposób na ekspresową sałatkę. Innej już nie robię

Z tym przepisem przygotujesz błyskawiczną sałatkę z dosłownie kilku składników. Jest tak dobra, że robię ją co kilka dni!

Sałatka w takim wydaniu to prawdziwe mistrzostwoSałatka w takim wydaniu to prawdziwe mistrzostwo
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Przygotowanie domowej sałatki kojarzy ci się z długim krojeniem i łączeniem składników? A jeśli powiem ci, że ten kultowy przysmak można przygotować dużo szybciej i łatwiej? W jaki sposób? Już tłumaczę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd mam ten przepis, robię sałatkę tylko w ten sposób. Jest przepyszna!

Patent na genialną sałatkę z deski sprzedała mi moja siostra. I jestem jej za to bardzo wdzięczna, bo to naprawdę prosty, szybki i ciekawy pomysł na smaczny posiłek dla całej rodziny. Wszystko, czego potrzebujesz to deska do krojenia oraz składniki, które za jednym zamachem pokroisz i połączysz. I to tak naprawdę wszystko. Gotową sałatkę możesz serwować standardowo na talerzyku lub rozprowadzić bezpośrednio na chrupkim pieczywie i zajadać się ze smakiem. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Sałatka z deski to moje najnowsze odkrycie. Nie wiem, jak mogłam wcześniej bez niej funkcjonować

Składniki:

  • 60 g rukoli,
  • 150 g szynki,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 120 g serka śmietankowego,
  • 100 g marynowanych pieczarek po odsączeniu,
  • ⅓ czerwonej cebuli,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ułożenia na blacie kuchennym dużej deski do krojenia. Następnie zaczynam dodawać składniki na sałatkę: umytą i osuszoną rukolę, szynkę oraz czerwoną cebulę w plastrach.

Wszystkie składniki układam bezpośrednio na sobie
Wszystkie składniki układam bezpośrednio na sobie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki układam warstwowo serek śmietankowy, ogórki kiszone podzielone w pionowe słupki oraz marynowane pieczarki. Grzyby oczywiście wcześniej odsączam z zalewy. Nie zapominam też o doprawieniu mieszanki przy pomocy soli pieprzu

W przepisie nie może zabraknąć m.in. marynowanych grzybów
W przepisie nie może zabraknąć m.in. marynowanych grzybów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gdy wszystkie składniki znajdują się już na desce do krojenia, biorę do ręki nóż i zaczynam szatkować. Dzięki temu zabiegowi w szybki i prosty sposób udaje mi się połączyć wszystkie składniki bez zbędnego mieszania.  

Teraz zostaje już tylko pokroić składniki za jednym zamachem
Teraz zostaje już tylko pokroić składniki za jednym zamachem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. I to tak naprawdę wszystko, teraz zostaje już tylko podanie sałatki i zajadanie się nią ze smakiem. Moi bliscy najbardziej lubią nakładać ją na pieczywo i jeść jak zwykłą kanapkę. Tobie również polecam przetestować tę metodę. Smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności

A jeśli szukasz więcej pomysłów na ciekawe i smaczne przekąski, koniecznie zajrzyj do naszej bazy z przepisami. Czeka tam naprawdę sporo ciekawych inspiracji, które sprawdzą się na każdą okazję. Z naszymi perełkami kulinarnymi nuda w kuchni na pewno ci nie grozi. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów