Już nie robię jarzynowej na święta. Teraz króluje u mnie sałatka słoneczna
Co roku na twoim stole w okresie wielkanocnym pojawia się sałatka jarzynowa? Tym razem postaw na zupełnie inny przepis, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit!
02.03.2024 14:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatka jarzynowa wydaje się nieodłącznym elementem wielkanocnego menu. I faktycznie jest bardzo dobra, stąd też jej ogromna popularność. Z drugiej jednak strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zaszaleć w kuchni i podać coś zupełnie innego.
Zaskocz swoich bliskich w tym roku i zamiast tradycyjnej jarzynowej, przygotuj niesamowitą sałatkę słoneczną. Nie dość, że to danie pięknie się prezentuje, to jeszcze świetnie smakuje. Każdy, kto choć raz jej skosztował, nie chciał jeść już nic innego. Spektakularny sukces masz więc jak w banku!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka słoneczna — co to takiego?
Zanim przejdę do szczegółowej instrukcji, chciałam wyjaśnić w kilku słowach, czym w ogóle jest sałatka słoneczna i skąd wzięła się jej nazwa. Otóż jest to kombinacja pysznego kurczaka, kukurydzy, ananasa, żółtego sera i majonezu, czyli prawdziwe rarytasy, którym nikt nie jest w stanie się oprzeć.
Co zaś tyczy się samej nazwy, to ma ona związek z kolorami produktów, których użyjesz do przygotowania oryginalnej sałatki. Wszystkie mają jasny kolor z przewagą żółtych barw w różnych odcieniach. Stąd też nazwa sałatki, która stricte nawiązuje do słońca.
Jak zrobić sałatkę słoneczną krok po kroku?
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy,
- ¾ puszki ananasa,
- 5 jajek,
- 250 g żółtego sera,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- przyprawy: sól i pieprz,
- świeży koperek, natka pietruszki lub rzeżucha do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od oczyszczenia filetów z kurczaka. Następnie ugotuj je, po czym pokrój na mniejsze kawałki.
- Nie zapomnij też o ugotowaniu jajek na twardo. Po obraniu pokrój je w drobną kostkę.
- Zetrzyj na tarce żółty ser. Odsącz też dokładnie ananasa i kukurydzę. Dodatkowo pokrój owoc na mniejsze kawałki.
- Następnie wrzuć do jednej miski wszystkie produkty, które przed chwilą przygotowałeś. Do naczynia dodaj również majonez i jogurt. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym dopraw je do smaku solą oraz pieprzem.
- Tak przygotowana sałatkę odstaw do lodówki na godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. Zaś przed samym podaniem udekoruj ją świeżym koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem lub rzeżuchą.