Już nie robię jarzynowej na święta. Teraz króluje u mnie sałatka słoneczna

Co roku na twoim stole w okresie wielkanocnym pojawia się sałatka jarzynowa? Tym razem postaw na zupełnie inny przepis, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit!

Tej sałatce nie odmówi nawet największy niejadekTej sałatce nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sea Wave
Marzena Pęcak

Sałatka jarzynowa wydaje się nieodłącznym elementem wielkanocnego menu. I faktycznie jest bardzo dobra, stąd też jej ogromna popularność. Z drugiej jednak strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zaszaleć w kuchni i podać coś zupełnie innego. 

Zaskocz swoich bliskich w tym roku i zamiast tradycyjnej jarzynowej, przygotuj niesamowitą sałatkę słoneczną. Nie dość, że to danie pięknie się prezentuje, to jeszcze świetnie smakuje. Każdy, kto choć raz jej skosztował, nie chciał jeść już nic innego. Spektakularny sukces masz więc jak w banku!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Sałatka słoneczna — co to takiego?

Zanim przejdę do szczegółowej instrukcji, chciałam wyjaśnić w kilku słowach, czym w ogóle jest sałatka słoneczna i skąd wzięła się jej nazwa. Otóż jest to kombinacja pysznego kurczaka, kukurydzy, ananasa, żółtego sera i majonezu, czyli prawdziwe rarytasy, którym nikt nie jest w stanie się oprzeć. 

Co zaś tyczy się samej nazwy, to ma ona związek z kolorami produktów, których użyjesz do przygotowania oryginalnej sałatki. Wszystkie mają jasny kolor z przewagą żółtych barw w różnych odcieniach. Stąd też nazwa sałatki, która stricte nawiązuje do słońca

Sałatka w takim wydaniu od razu przykuwa oko
Sałatka w takim wydaniu od razu przykuwa oko © Adobe Stock | Анна Журавлева

Jak zrobić sałatkę słoneczną krok po kroku?

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • ¾ puszki ananasa,
  • 5 jajek,
  • 250 g żółtego sera,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • świeży koperek, natka pietruszki lub rzeżucha do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od oczyszczenia filetów z kurczaka. Następnie ugotuj je, po czym pokrój na mniejsze kawałki
  2. Nie zapomnij też o ugotowaniu jajek na twardo. Po obraniu pokrój je w drobną kostkę. 
  3. Zetrzyj na tarce żółty ser. Odsącz też dokładnie ananasa i kukurydzę. Dodatkowo pokrój owoc na mniejsze kawałki. 
  4. Następnie wrzuć do jednej miski wszystkie produkty, które przed chwilą przygotowałeś. Do naczynia dodaj również majonez i jogurt. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym dopraw je do smaku solą oraz pieprzem
  5. Tak przygotowana sałatkę odstaw do lodówki na godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. Zaś przed samym podaniem udekoruj ją świeżym koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"