Kurczaka w pomarańczach robię co niedzielę. Nawet teściowa się nim zachwyca

Chcesz zaskoczyć rodzinę ciekawym obiadem? A może z wizytą mają wpaść znajomi? Przygotuj kurczaka z pomarańczowym akcentem, a wszyscy na pewno będą prosić cię o dokładkę.

Kurczak w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebieniaKurczak w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Choć najczęściej kurczak na naszych stołach gości w roli chrupiących kotletów, nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu podać go w zupełnie nowej formie. I świetnie w tej roli sprawdzi się przepis na kurczaka z piekarnika, który już na ciebie czeka. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Nie dość, że z zaledwie kilku składników przygotujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia, to jeszcze samo danie prezentuje się jak z najlepszej restauracji. Dosłownie nie sposób oderwać od niego wzroku. Dlatego też nie zwlekaj ani chwili i jeszcze dziś upiecz kurczaka w aromatycznej marynacie w towarzystwie soczystych pomarańczy. To będzie prawdziwy sztos!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Gdy na stole pojawia się pieczony kurczak w pomarańczach inne dania przestają się liczyć

Składniki:

Marynata:

  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego,
  • 1 łyżka nasion kolendry,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka soli.

Kurczak i dodatki:

  • 1,6 kg całego kurczaka,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 kopry włoskie,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pysznym obiadem rozpoczynam od przygotowania marynaty do kurczaka. Najpierw mielę nasiona kopru włoskiego z nasionami kolendry. Zmielone przyprawy łączę z suszonym majerankiem, solą, pieprzem, musztardą oraz oliwą z oliwek

Najpierw robię marynatę
Najpierw robię marynatę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski trafia też skórka z pomarańczy, którą ścieram na małej tarce. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Do mieszanki trafia m.in. skórka z pomarańczy
Do mieszanki trafia m.in. skórka z pomarańczy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania samego kurczaka. Mięso układam na desce do krojenia, po czym usuwam kręgosłup przez całą długość. Do tego celu używam zwykłych nożyczek. Dzięki temu zabiegowi mogę rozłożyć kurczaka na blaszce. Takie mięso łatwiej też podzielić na mniejsze kawałki już po upieczeniu. 

I kurczak jest już gotowy do zamarynowania
I kurczak jest już gotowy do zamarynowania © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Całego kurczaka pokrywam wcześniej przygotowaną marynatą i odstawiam do lodówki minimum na godzinę

Marynatę rozprowadzam przy pomocy pędzelka kuchennego
Marynatę rozprowadzam przy pomocy pędzelka kuchennego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki. W tym celu kroję w cienkie plastry zarówno pomarańcze, jak i koper włoski. Nie zapominam też o czerwonej cebuli

W tym przepisie nie zabraknie kolorów
W tym przepisie nie zabraknie kolorów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Następnie w formie do pieczenia układam warstwowo pokrojone przed chwilą produkty. Rozpoczynam od pomarańczy, następnie dodaję koper włoski i na koniec przykrywam wszystko czerwoną cebulą. Jako ostatni w formie pojawia się zamarynowany kurczak. Mięso delikatnie posypuję cukrem trzcinowym.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane danie trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. 

Krok 7. Upieczonego kurczaka dekoruję świeżą natką pietruszki. Danie można serwować solo, jak i z ulubionymi dodatkami. Wybierz opcję, która najlepiej trafia w twoje kubki smakowe. I to wszystko, smacznego!

Można brać się za jedzenie!
Można brać się za jedzenie! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre