WideoKurczaka w pomarańczach robię co niedzielę. Nawet teściowa się nim zachwyca

Kurczaka w pomarańczach robię co niedzielę. Nawet teściowa się nim zachwyca

Kurczak w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Kurczak w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

01.03.2024 10:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chcesz zaskoczyć rodzinę ciekawym obiadem? A może z wizytą mają wpaść znajomi? Przygotuj kurczaka z pomarańczowym akcentem, a wszyscy na pewno będą prosić cię o dokładkę.

Choć najczęściej kurczak na naszych stołach gości w roli chrupiących kotletów, nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu podać go w zupełnie nowej formie. I świetnie w tej roli sprawdzi się przepis na kurczaka z piekarnika, który już na ciebie czeka. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że z zaledwie kilku składników przygotujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia, to jeszcze samo danie prezentuje się jak z najlepszej restauracji. Dosłownie nie sposób oderwać od niego wzroku. Dlatego też nie zwlekaj ani chwili i jeszcze dziś upiecz kurczaka w aromatycznej marynacie w towarzystwie soczystych pomarańczy. To będzie prawdziwy sztos!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Gdy na stole pojawia się pieczony kurczak w pomarańczach inne dania przestają się liczyć

Składniki:

Marynata:

  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego,
  • 1 łyżka nasion kolendry,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka soli.

Kurczak i dodatki:

  • 1,6 kg całego kurczaka,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 kopry włoskie,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad pysznym obiadem rozpoczynam od przygotowania marynaty do kurczaka. Najpierw mielę nasiona kopru włoskiego z nasionami kolendry. Zmielone przyprawy łączę z suszonym majerankiem, solą, pieprzem, musztardą oraz oliwą z oliwek

Najpierw robię marynatę
Najpierw robię marynatę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski trafia też skórka z pomarańczy, którą ścieram na małej tarce. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Do mieszanki trafia m.in. skórka z pomarańczy
Do mieszanki trafia m.in. skórka z pomarańczy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania samego kurczaka. Mięso układam na desce do krojenia, po czym usuwam kręgosłup przez całą długość. Do tego celu używam zwykłych nożyczek. Dzięki temu zabiegowi mogę rozłożyć kurczaka na blaszce. Takie mięso łatwiej też podzielić na mniejsze kawałki już po upieczeniu. 

I kurczak jest już gotowy do zamarynowania
I kurczak jest już gotowy do zamarynowania© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Całego kurczaka pokrywam wcześniej przygotowaną marynatą i odstawiam do lodówki minimum na godzinę

Marynatę rozprowadzam przy pomocy pędzelka kuchennego
Marynatę rozprowadzam przy pomocy pędzelka kuchennego© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki. W tym celu kroję w cienkie plastry zarówno pomarańcze, jak i koper włoski. Nie zapominam też o czerwonej cebuli

W tym przepisie nie zabraknie kolorów
W tym przepisie nie zabraknie kolorów© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Następnie w formie do pieczenia układam warstwowo pokrojone przed chwilą produkty. Rozpoczynam od pomarańczy, następnie dodaję koper włoski i na koniec przykrywam wszystko czerwoną cebulą. Jako ostatni w formie pojawia się zamarynowany kurczak. Mięso delikatnie posypuję cukrem trzcinowym.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane danie trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. 

Krok 7. Upieczonego kurczaka dekoruję świeżą natką pietruszki. Danie można serwować solo, jak i z ulubionymi dodatkami. Wybierz opcję, która najlepiej trafia w twoje kubki smakowe. I to wszystko, smacznego!

Można brać się za jedzenie!
Można brać się za jedzenie!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl