Zawsze dodaję do jarzynowej kontrowersyjny składnik. Całej rodzinie smakuje o wiele bardziej

Sałatka jarzynowa to nieodłączny element świątecznego stołu. Moja mama jest prawdziwą mistrzynią w jej przygotowywaniu — nie spotkałem się z lepszą wersją tego dania niż ta, która powstaje w jej kuchni. Sekretem jej wyjątkowego smaku jest dodatek pewnego owocu...

Sałatka jarzynowa z nietypowym dodatkiem. Dzięki niemu smakuje boskoSałatka jarzynowa z nietypowym dodatkiem. Dzięki niemu smakuje bosko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | natkinzu

Sałatka jarzynowa to danie, które zasługuje na wiele wierszy i pieśni, tak ważne jest ono w polskiej kuchni. Obecna jest na naszych stołach podczas Bożego Narodzenia, Wielkanocy, a także na wielu rodzinnych uroczystościach i imprezach. To danie, które po prostu musi się znaleźć na świątecznym stole. Każda rodzina ma swój własny, unikalny przepis na sałatkę jarzynową, ale to ten, który pochodzi od mojej mamy, najbardziej zapadł mi w pamięć i skradł moje serce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Dodatki do sałatki jarzynowej

Ciekawostką jest, że pierwszym autorem przepisu na sałatkę jarzynową był Lucien Olivier, właściciel restauracji Hermitage. Rosyjscy arystokraci, którzy zostali zesłani na wygnanie, zabrali ze sobą ten przepis, który z czasem ewoluował i zmienił się nie do poznania. W pierwotnej wersji sałatki znajdowały się takie składniki jak ozory, kapary, kawior czy sos prowansalski.

W Polsce już od lat toczy się debata na temat tego, jakie składniki powinny znaleźć się w sałatce jarzynowej. Niektórzy dodają do niej groszek, inni nie wyobrażają sobie sałatki bez kukurydzy. Czasem pojawiają się wersje z szynką, a nawet toczą się spory o to, jaki majonez jest najlepszy. Sałatka jarzynowa może wydawać się prostym daniem — wystarczy trochę warzyw i majonez, ale okazuje się, że dobór składników wcale nie jest tak łatwy, jak mogłoby się wydawać.

Jednym z dodatków, które często pojawiają się w sałatce jarzynowej, jest cebula. Jednak powinniśmy z niej zrezygnować, ponieważ przyspiesza ona proces psucia się sałatki, a jej intensywny smak może zdominować delikatne warzywa. Doskonałym zamiennikiem cebuli jest por.

Owoc do sałatki

Moja mama zawsze pamięta o dodaniu do sałatki jabłka. Choć dla niektórych może to brzmieć nietypowo, to owoc ten doskonale komponuje się z warzywami, balansując ich smak i dodając wyrazistości. Najlepiej sprawdza się kwaśna odmiana jabłka, która rewelacyjnie przełamuje smak całości. Jabłko należy obrać i pokroić na kawałki, podobnie jak ogórek (oczywiście usuwając ogryzek i pestki). Szara Reneta, odmiana o kwaśnym, delikatnie winnym posmaku, jest tutaj idealnym wyborem.

Sałatka jarzynowa z jabłkiem. Pomysł mamy na wielkanocną klasykę
Sałatka jarzynowa z jabłkiem. Pomysł mamy na wielkanocną klasykę © Canva | pixelshot

A może ty również masz swoje ulubione, a nietypowe dodatki do sałatki jarzynowej? Koniecznie daj mi znać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej