Nigdy nie dodawaj do jarzynowej. Magda Gessler ostrzega przed popularnym składnikiem
22.11.2023 13:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pierwszym skojarzeniem ze świąteczną sałatką jest kultowa jarzynowa. Chociaż przepis wydaje się być bardzo prosty, to w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Magda Gessler ostrzega przed jednym dodatkiem, który może zepsuć smak dania.
W niektórych domach na święta pojawiają się jej horrendalne wręcz ilości, inni stawiają na małą, degustacyjną porcję. Polacy zdecydowanie uwielbiają sałatkę jarzynową i chętnie przygotowują ją na święta i imprezy. Wśród zwolenników połączenia warzyw, jajka i majonezu znajduje się również znana restauratorka Magda Gessler. Gwiazda stacji TVN zdradziła, jak przygotowuje jarzynową i podkreśliła, jakiego składnika zdecydowanie należy unikać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
Magda Gessler w swoim przepisie wykorzystuje tradycyjne składniki, takie jak ziemniaki, marchewka, pietruszka czy seler. Całość wieńczy proste połączenie majonezu z odrobiną musztardy, która podkręca smak sosu.
Na liście zabrakło jednak jednego warzywa. Magda Gessler odradza dodawanie do sałatki jarzynowej cebuli. Według znanej restauratorki cebula może w łatwy sposób zepsuć smak sałatki z gotowanych jarzyn. Zamiast cebuli można dodać marynowane grzyby. Magda Gessler poleca kurki w zalewie octowej, które świetnie zrównoważą smaki.
Sałatka jarzynowa, żeby była dobra i dla dzieci, i dla dorosłych, moim zdaniem – nie powinna mieć cebuli. Cebula powinna być oddzielnie, ponieważ nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli ją dołożymy dzień wcześniej, to potem, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - tłumaczy restauratorka w wywiadzie dla portalu viva.pl.
Przepis na sałatkę jarzynową na święta
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 200 g zielonego groszku konserwowego,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 jabłka,
- 1 mały seler,
- 3-4 ogórki kiszone,
- 4 jajka,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Pokrój je i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcia. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
- Ugotuj jajka na twardo. Odstaw do ostygnięcia, a następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do warzyw.
- Dodaj odsączony z zalewy zielony groszek, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i obrane jabłka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Dodaj majonez, musztardę i chrzan. Dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj.
- Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.