Nigdy nie dodawaj do jarzynowej. Magda Gessler ostrzega przed popularnym składnikiem
Pierwszym skojarzeniem ze świąteczną sałatką jest kultowa jarzynowa. Chociaż przepis wydaje się być bardzo prosty, to w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Magda Gessler ostrzega przed jednym dodatkiem, który może zepsuć smak dania.
22.11.2023 13:27
W niektórych domach na święta pojawiają się jej horrendalne wręcz ilości, inni stawiają na małą, degustacyjną porcję. Polacy zdecydowanie uwielbiają sałatkę jarzynową i chętnie przygotowują ją na święta i imprezy. Wśród zwolenników połączenia warzyw, jajka i majonezu znajduje się również znana restauratorka Magda Gessler. Gwiazda stacji TVN zdradziła, jak przygotowuje jarzynową i podkreśliła, jakiego składnika zdecydowanie należy unikać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
Magda Gessler w swoim przepisie wykorzystuje tradycyjne składniki, takie jak ziemniaki, marchewka, pietruszka czy seler. Całość wieńczy proste połączenie majonezu z odrobiną musztardy, która podkręca smak sosu.
Na liście zabrakło jednak jednego warzywa. Magda Gessler odradza dodawanie do sałatki jarzynowej cebuli. Według znanej restauratorki cebula może w łatwy sposób zepsuć smak sałatki z gotowanych jarzyn. Zamiast cebuli można dodać marynowane grzyby. Magda Gessler poleca kurki w zalewie octowej, które świetnie zrównoważą smaki.
Sałatka jarzynowa, żeby była dobra i dla dzieci, i dla dorosłych, moim zdaniem – nie powinna mieć cebuli. Cebula powinna być oddzielnie, ponieważ nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli ją dołożymy dzień wcześniej, to potem, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - tłumaczy restauratorka w wywiadzie dla portalu viva.pl.
Przepis na sałatkę jarzynową na święta
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 200 g zielonego groszku konserwowego,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 jabłka,
- 1 mały seler,
- 3-4 ogórki kiszone,
- 4 jajka,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Pokrój je i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcia. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
- Ugotuj jajka na twardo. Odstaw do ostygnięcia, a następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do warzyw.
- Dodaj odsączony z zalewy zielony groszek, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i obrane jabłka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Dodaj majonez, musztardę i chrzan. Dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj.
- Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.