Nigdy nie dodawaj do jarzynowej. Magda Gessler ostrzega przed popularnym składnikiem

Pierwszym skojarzeniem ze świąteczną sałatką jest kultowa jarzynowa. Chociaż przepis wydaje się być bardzo prosty, to w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Magda Gessler ostrzega przed jednym dodatkiem, który może zepsuć smak dania.

Sałatka jarzynowa - PysznościSałatka jarzynowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Magda Gessler
Ewa Malinowska

W niektórych domach na święta pojawiają się jej horrendalne wręcz ilości, inni stawiają na małą, degustacyjną porcję. Polacy zdecydowanie uwielbiają sałatkę jarzynową i chętnie przygotowują ją na święta i imprezy. Wśród zwolenników połączenia warzyw, jajka i majonezu znajduje się również znana restauratorka Magda Gessler. Gwiazda stacji TVN zdradziła, jak przygotowuje jarzynową i podkreśliła, jakiego składnika zdecydowanie należy unikać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler

Magda Gessler w swoim przepisie wykorzystuje tradycyjne składniki, takie jak ziemniaki, marchewka, pietruszka czy seler. Całość wieńczy proste połączenie majonezu z odrobiną musztardy, która podkręca smak sosu.

Sałatka jarzynowa - Pyszności
Sałatka jarzynowa - Pyszności © Canva | Dar1930

Na liście zabrakło jednak jednego warzywa. Magda Gessler odradza dodawanie do sałatki jarzynowej cebuli. Według znanej restauratorki cebula może w łatwy sposób zepsuć smak sałatki z gotowanych jarzyn. Zamiast cebuli można dodać marynowane grzyby. Magda Gessler poleca kurki w zalewie octowej, które świetnie zrównoważą smaki.

Sałatka jarzynowa, żeby była dobra i dla dzieci, i dla dorosłych, moim zdaniem – nie powinna mieć cebuli. Cebula powinna być oddzielnie, ponieważ nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli ją dołożymy dzień wcześniej, to potem, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - tłumaczy restauratorka w wywiadzie dla portalu viva.pl.

Przepis na sałatkę jarzynową na święta

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 200 g zielonego groszku konserwowego,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 jabłka,
  • 1 mały seler,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Pokrój je i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcia. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
  2. Ugotuj jajka na twardo. Odstaw do ostygnięcia, a następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do warzyw.
  3. Dodaj odsączony z zalewy zielony groszek, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i obrane jabłka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj majonez, musztardę i chrzan. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj.
  6. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy