Drożdżówki z malinami to pomysł na słodką przekąskę. Przygotujesz je w kilku prostych krokach
Jeśli poszukujesz przepisu na pyszną przekąskę, która zakłada wykorzystanie sezonowych owoców leśnych, a która przy okazji jest prosta do zrobienia i poradzi sobie z nią nawet największy cukierniczy amator, to mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Te drożdżówki z malinami to nasz pomysł na lato!
Są słodkie, puszyste i rozpływają się w ustach. W drożdżówkach z malinami można się zakochać od pierwszego gryza, dlatego, zanim się za nie zabierzesz, musimy cię o czymś uprzedzić. Do tej receptury najlepiej sprawdzają się świeże owoce leśne, dlatego koniec sezonu na nie może dla ciebie oznaczać niemałe problemy sercowe. A już tęsknotę — to na pewno. Mimo wszystko uważamy, że warto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście
Większość osób przygotowujących takie słodkie drożdżowe bułeczki, stawia na truskawki. Oczywiście można to zrobić, ale równie dobrze można postawić na jagody, borówki czy właśnie maliny. W naszym przypadku wybór padł na te ostatnie. Taka przekąska to strzał w dziesiątkę również dla rodziców, bo jeszcze nie słyszeliśmy o dziecku, które oparłoby się rewelacyjnemu smakowi tych bułeczek. Tych korzyści nagle robi się naprawdę wiele, prawda? W takim razie zapraszamy do przepisu!
Słodkie drożdżówki z malinami
Składniki:
- garść świeżych malin
- 25 g świeżych drożdży,
- 125 ml mleka + odrobina do posmarowania,
- 250 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 50 g drobnego cukru,
- 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania.
- 50 g masła.
Składniki na kruszonkę:
- 80 g mąki,
- 40 g cukru,
- 40 g masła (koniecznie zimnego),
Dodatkowo:
- 120 g mielonego twarogu półtłustego,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru i mąki oraz ciepłego mleka przygotuj rozczyn. Odstaw go na pół godziny do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj cukier, sól. Następnie połącz tę mieszankę z gotowym rozczynem. Na koniec wbij jajko i wyrabiaj dłońmi przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj jeszcze stopione masło i raz jeszcze zagnieć całość. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 90 minut.
- W międzyczasie z mąki, cukru pudru i zimnego, posiekanego masła przygotuj kruszonkę. Wstaw do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto wyrób po raz kolejny dłońmi, a potem podziel na mniejsze kulki. Z każdej uformuj teraz placuszki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Twaróg, skrobię, cukier puder i jajko wymieszaj. Tak przygotowany farsz przełóż do wgłębień zrobionych w bułeczkach. Na koniec delikatnie powtykaj w nie maliny.
- Posmaruj drożdżówki żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posyp kruszonką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz do zarumienienia — około 15-20 minut. Smacznego!