Drożdżówki z malinami to pomysł na słodką przekąskę. Przygotujesz je w kilku prostych krokach

Jeśli poszukujesz przepisu na pyszną przekąskę, która zakłada wykorzystanie sezonowych owoców leśnych, a która przy okazji jest prosta do zrobienia i poradzi sobie z nią nawet największy cukierniczy amator, to mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Te drożdżówki z malinami to nasz pomysł na lato!

Drożdżówki z malinami - przekąska jak marzenieDrożdżówki z malinami - przekąska jak marzenie
Źródło zdjęć: © Canva | zi3000

Są słodkie, puszyste i rozpływają się w ustach. W drożdżówkach z malinami można się zakochać od pierwszego gryza, dlatego, zanim się za nie zabierzesz, musimy cię o czymś uprzedzić. Do tej receptury najlepiej sprawdzają się świeże owoce leśne, dlatego koniec sezonu na nie może dla ciebie oznaczać niemałe problemy sercowe. A już tęsknotę — to na pewno. Mimo wszystko uważamy, że warto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Większość osób przygotowujących takie słodkie drożdżowe bułeczki, stawia na truskawki. Oczywiście można to zrobić, ale równie dobrze można postawić na jagody, borówki czy właśnie maliny. W naszym przypadku wybór padł na te ostatnie. Taka przekąska to strzał w dziesiątkę również dla rodziców, bo jeszcze nie słyszeliśmy o dziecku, które oparłoby się rewelacyjnemu smakowi tych bułeczek. Tych korzyści nagle robi się naprawdę wiele, prawda? W takim razie zapraszamy do przepisu!

Słodkie drożdżówki z malinami

Składniki:

  • garść świeżych malin
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 125 ml mleka + odrobina do posmarowania,
  • 250 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania.
  • 50 g masła.

Składniki na kruszonkę:


  • 80 g mąki,
  • 40 g cukru,
  • 40 g masła (koniecznie zimnego),

Dodatkowo:

  • 120 g mielonego twarogu półtłustego,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 jajko.
Drożdżówki z malinami możesz polać lukrem. Wtedy będą jeszcze słodsze
Drożdżówki z malinami możesz polać lukrem. Wtedy będą jeszcze słodsze © Canva | zi3000

Sposób przygotowania:

  1. Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru i mąki oraz ciepłego mleka przygotuj rozczyn. Odstaw go na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj cukier, sól. Następnie połącz tę mieszankę z gotowym rozczynem. Na koniec wbij jajko i wyrabiaj dłońmi przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj jeszcze stopione masło i raz jeszcze zagnieć całość. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 90 minut.
  3. W międzyczasie z mąki, cukru pudru i zimnego, posiekanego masła przygotuj kruszonkę. Wstaw do lodówki.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrób po raz kolejny dłońmi, a potem podziel na mniejsze kulki. Z każdej uformuj teraz placuszki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Twaróg, skrobię, cukier puder i jajko wymieszaj. Tak przygotowany farsz przełóż do wgłębień zrobionych w bułeczkach. Na koniec delikatnie powtykaj w nie maliny.
  6. Posmaruj drożdżówki żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posyp kruszonką.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz do zarumienienia — około 15-20 minut. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia