Drożdżówki z malinami to pomysł na słodką przekąskę. Przygotujesz je w kilku prostych krokach

Jeśli poszukujesz przepisu na pyszną przekąskę, która zakłada wykorzystanie sezonowych owoców leśnych, a która przy okazji jest prosta do zrobienia i poradzi sobie z nią nawet największy cukierniczy amator, to mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Te drożdżówki z malinami to nasz pomysł na lato!

Drożdżówki z malinami - przekąska jak marzenieDrożdżówki z malinami - przekąska jak marzenie
Źródło zdjęć: © Canva | zi3000

Są słodkie, puszyste i rozpływają się w ustach. W drożdżówkach z malinami można się zakochać od pierwszego gryza, dlatego, zanim się za nie zabierzesz, musimy cię o czymś uprzedzić. Do tej receptury najlepiej sprawdzają się świeże owoce leśne, dlatego koniec sezonu na nie może dla ciebie oznaczać niemałe problemy sercowe. A już tęsknotę — to na pewno. Mimo wszystko uważamy, że warto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Większość osób przygotowujących takie słodkie drożdżowe bułeczki, stawia na truskawki. Oczywiście można to zrobić, ale równie dobrze można postawić na jagody, borówki czy właśnie maliny. W naszym przypadku wybór padł na te ostatnie. Taka przekąska to strzał w dziesiątkę również dla rodziców, bo jeszcze nie słyszeliśmy o dziecku, które oparłoby się rewelacyjnemu smakowi tych bułeczek. Tych korzyści nagle robi się naprawdę wiele, prawda? W takim razie zapraszamy do przepisu!

Słodkie drożdżówki z malinami

Składniki:

  • garść świeżych malin
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 125 ml mleka + odrobina do posmarowania,
  • 250 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania.
  • 50 g masła.

Składniki na kruszonkę:


  • 80 g mąki,
  • 40 g cukru,
  • 40 g masła (koniecznie zimnego),

Dodatkowo:

  • 120 g mielonego twarogu półtłustego,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 jajko.
Drożdżówki z malinami możesz polać lukrem. Wtedy będą jeszcze słodsze
Drożdżówki z malinami możesz polać lukrem. Wtedy będą jeszcze słodsze © Canva | zi3000

Sposób przygotowania:

  1. Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru i mąki oraz ciepłego mleka przygotuj rozczyn. Odstaw go na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj cukier, sól. Następnie połącz tę mieszankę z gotowym rozczynem. Na koniec wbij jajko i wyrabiaj dłońmi przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj jeszcze stopione masło i raz jeszcze zagnieć całość. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 90 minut.
  3. W międzyczasie z mąki, cukru pudru i zimnego, posiekanego masła przygotuj kruszonkę. Wstaw do lodówki.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrób po raz kolejny dłońmi, a potem podziel na mniejsze kulki. Z każdej uformuj teraz placuszki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Twaróg, skrobię, cukier puder i jajko wymieszaj. Tak przygotowany farsz przełóż do wgłębień zrobionych w bułeczkach. Na koniec delikatnie powtykaj w nie maliny.
  6. Posmaruj drożdżówki żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posyp kruszonką.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz do zarumienienia — około 15-20 minut. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀