Ten aksamitny sos zrobisz bez zasmażki. Będzie smaczny, ale o wiele mniej kaloryczny

Gęsty i wyrazisty sos otulający swoją aksamitną konsystencją kawałki mięsa jest dokładnie tym, czego brakuje wielu potrawom. Sos spaja danie, podkreśla smaki i wbrew pozorom - dodaje lekkości. Zobacz więc, jak przygotować idealne zwieńczenie potraw i to bez użycia mąki.

Przygotuj aksamitny sos bez mąki Przygotuj aksamitny sos bez mąki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie domowego sosu, wyrazistego i odpowiednio gęstego, może wielu osobom spędzać sen z powiek. Mimo że uzyskanie idealnej głębi smaku może wydawać się niełatwe do uzyskania, w rzeczywistości wystarczy skorzystać z tego, co zostało na patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Demi-glace. Baza do najlepszych sosów

Sos demi-glace nazywany jest sosem bazowym, a to ze względu na swój wybitnie intensywny smak i aromat. Przyrządza się go na bazie pieczonych, a następnie długo gotowanych wołowych kości i warzyw. Powstały wywar należy zredukować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy można przelać do foremek na kostki do lodu i zamrozić. Przygotowanie sosu demi-glace nie jest trudne, ale czasochłonnie. Jeśli więc nie masz możliwości przygotować go w domu, wypróbuj innej metody na przyrządzenie smacznego sosu.

Jak przygotować wyrazisty sos?
Jak przygotować wyrazisty sos? © Pixabay

Domowy i aksamitny sos bez zasmażki

Jeśli brakuje ci pomysłu na stworzenie wyrazistego sosu do mięsa, a te na bazie zasmażki już ci się przejadły, koniecznie wypróbuj bardzo popularnej metody deglasowania. Deglasowanie polega na podlewaniu usmażonego mięsa lub warzyw cieczą (winem, śmietanką, wodą lub bulionem) po to, odzyskać cały smak, który pozostał na patelni w trakcie smażenia na przykład mięsa.

Po dodaniu na patelnię płynu całość należy doprowadzić do wrzenia, a drewnianą szpatułką delikatnie zdrapać pozostałości smażenia, by wzbogacić smak mieszaniny. Następnie należy ją zredukować, by na jej bazie móc stworzyć pyszny sos. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest dodanie mąki, jednak jeśli nie w smak ci taki dodatek, wypróbuj... ususzonego chleba razowego. Doskonale zagęści on sos oraz doda mu unikatowych walorów smakowych. Pamiętaj, by gotować całość, aż chleb rozpadnie się i spulchni sos.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej