PrzepisŚniadanieGrzanki z burratą, brzoskwinią i awokado to pyszne wspomnienie lata. Nie zostają nawet okruszki

Grzanki z burratą, brzoskwinią i awokado to pyszne wspomnienie lata. Nie zostają nawet okruszki

Lekkie kanapki z pomidorem
Lekkie kanapki z pomidorem
Źródło zdjęć: © Pyszności

13.09.2024 09:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Standardowe kanapki to masło, ser, czasem wędlina i świeże warzywa. Ten przepis leży jednak zdecydowanie daleko od sztampowych połączeń, bo główną rolę odgrywa tu pasta z awokado, kremowa burrata oraz brzoskwinia. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, zdrową przekąskę czy lekką kolację dla całej rodziny.

To połączenie to prawdziwa eksplozja świeżości i smaku. Kremowe awokado to świetna baza do kanapki i zdrowych tłuszczów, brzoskwinia nadaje słodkości i soczystości, a burrata nadaje całości delikatności i lekko słonego posmaku. To połączenie po prostu idealne, które już po pierwszym kęsie przenosi wspomnieniami do ciepłych, letnich dni i wakacyjnych przekąsek jedzonych w promieniach słońca. Na szczęście nie stoi na przeszkodzie, aby wracać do tego przepisu przez cały rok, bo wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia kanapka z awokado, burratą i brzoskwinią

Ta przekąska zachwyca jeszcze przed spróbowaniem - jest kolorowa i ładnie podana, dzięki czemu zachęca do jedzenia nawet niejadki. Grzanki chrupią, awokado i burrata dodają kremowości, a całość dodatkowo przełamują plasterki brzoskwini. Każdy kęs to idealna, harmonijna kompozycja smaków. To świetny pomysł na lekkie śniadanie, pożywny lunch lub oryginalną przekąskę na przyjęcie.

Grzanki z burratą
Grzanki z burratą© Pyszności

To nie tylko smaczna, ale również zdrowa kanapka. Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B i potasu. Brzoskwinia dostarcza witaminy C, beta-karotenu i błonnika. Burrata to źródło wysokiej jakości białka i wapnia, więc w prostej grzance znaleźć można nie tylko smak, ale również solidną porcję składników odżywczych.

Składniki:

  • 2 kromki chleba na zakwasie,
  • 1 burrata, 
  • 1 awokado, 
  • 1 brzoskwinia, 
  • oliwa z oliwek do polania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • listki bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ukrój dwie kromki chleba. Najlepiej postawić na dobrej jakości pieczywo. Kawałki powinny być dość grube.

Krok 2. Na patelni rozgrzej oliwę i podpiecz pieczywo z obu stron, aż apetycznie się zarumieni.

Grzanki z chleba
Grzanki z chleba © Pyszności

Krok 3. Awokado przekrój na pół. Wbij nóż w pestkę i wyciągnij ją. Przy pomocy łyżki wydrąż miąższ i przełóż do miski. Dodaj wyciśnięty z połówki limonki sok uważając, by nie wpadły do środka pestki. Rozgnieć przy pomocy widelca.

Awokado
Awokado© Pyszności

Krok 4. Brzoskwinię przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w półplasterki.

Pokrojone brzoskwinie
Pokrojone brzoskwinie© Pyszności

Krok 5. Na grzance rozprowadź rozgniecione awokado. Dodaj pokrojone brzoskiwinie oraz porwaną na mniejsze kawałki burratę. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj listkami bazylii i gotowe. Smacznego!

Grzanki z burratą, awokado i brzoskwinią
Grzanki z burratą, awokado i brzoskwinią© Pyszności
przepiswideokanapki