Grzanki z burratą, brzoskwinią i awokado to pyszne wspomnienie lata. Nie zostają nawet okruszki

Standardowe kanapki to masło, ser, czasem wędlina i świeże warzywa. Ten przepis leży jednak zdecydowanie daleko od sztampowych połączeń, bo główną rolę odgrywa tu pasta z awokado, kremowa burrata oraz brzoskwinia. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, zdrową przekąskę czy lekką kolację dla całej rodziny.

Lekkie kanapki z pomidoremLekkie kanapki z pomidorem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

To połączenie to prawdziwa eksplozja świeżości i smaku. Kremowe awokado to świetna baza do kanapki i zdrowych tłuszczów, brzoskwinia nadaje słodkości i soczystości, a burrata nadaje całości delikatności i lekko słonego posmaku. To połączenie po prostu idealne, które już po pierwszym kęsie przenosi wspomnieniami do ciepłych, letnich dni i wakacyjnych przekąsek jedzonych w promieniach słońca. Na szczęście nie stoi na przeszkodzie, aby wracać do tego przepisu przez cały rok, bo wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przetestowaliśmy kultową kanapkę z awokado, brzoskwiniami i burratą. Już wiemy, czy warto ją zrobić

Letnia kanapka z awokado, burratą i brzoskwinią

Ta przekąska zachwyca jeszcze przed spróbowaniem - jest kolorowa i ładnie podana, dzięki czemu zachęca do jedzenia nawet niejadki. Grzanki chrupią, awokado i burrata dodają kremowości, a całość dodatkowo przełamują plasterki brzoskwini. Każdy kęs to idealna, harmonijna kompozycja smaków. To świetny pomysł na lekkie śniadanie, pożywny lunch lub oryginalną przekąskę na przyjęcie.

Grzanki z burratą
Grzanki z burratą © Pyszności

To nie tylko smaczna, ale również zdrowa kanapka. Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B i potasu. Brzoskwinia dostarcza witaminy C, beta-karotenu i błonnika. Burrata to źródło wysokiej jakości białka i wapnia, więc w prostej grzance znaleźć można nie tylko smak, ale również solidną porcję składników odżywczych.

Składniki:

  • 2 kromki chleba na zakwasie,
  • 1 burrata, 
  • 1 awokado, 
  • 1 brzoskwinia, 
  • oliwa z oliwek do polania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • listki bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ukrój dwie kromki chleba. Najlepiej postawić na dobrej jakości pieczywo. Kawałki powinny być dość grube.

Krok 2. Na patelni rozgrzej oliwę i podpiecz pieczywo z obu stron, aż apetycznie się zarumieni.

Grzanki z chleba
Grzanki z chleba © Pyszności

Krok 3. Awokado przekrój na pół. Wbij nóż w pestkę i wyciągnij ją. Przy pomocy łyżki wydrąż miąższ i przełóż do miski. Dodaj wyciśnięty z połówki limonki sok uważając, by nie wpadły do środka pestki. Rozgnieć przy pomocy widelca.

Awokado
Awokado © Pyszności

Krok 4. Brzoskwinię przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w półplasterki.

Pokrojone brzoskwinie
Pokrojone brzoskwinie © Pyszności

Krok 5. Na grzance rozprowadź rozgniecione awokado. Dodaj pokrojone brzoskiwinie oraz porwaną na mniejsze kawałki burratę. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj listkami bazylii i gotowe. Smacznego!

Grzanki z burratą, awokado i brzoskwinią
Grzanki z burratą, awokado i brzoskwinią © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"