Grzanki z burratą, brzoskwinią i awokado to pyszne wspomnienie lata. Nie zostają nawet okruszki
Standardowe kanapki to masło, ser, czasem wędlina i świeże warzywa. Ten przepis leży jednak zdecydowanie daleko od sztampowych połączeń, bo główną rolę odgrywa tu pasta z awokado, kremowa burrata oraz brzoskwinia. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, zdrową przekąskę czy lekką kolację dla całej rodziny.
13.09.2024 09:52
To połączenie to prawdziwa eksplozja świeżości i smaku. Kremowe awokado to świetna baza do kanapki i zdrowych tłuszczów, brzoskwinia nadaje słodkości i soczystości, a burrata nadaje całości delikatności i lekko słonego posmaku. To połączenie po prostu idealne, które już po pierwszym kęsie przenosi wspomnieniami do ciepłych, letnich dni i wakacyjnych przekąsek jedzonych w promieniach słońca. Na szczęście nie stoi na przeszkodzie, aby wracać do tego przepisu przez cały rok, bo wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w sklepie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnia kanapka z awokado, burratą i brzoskwinią
Ta przekąska zachwyca jeszcze przed spróbowaniem - jest kolorowa i ładnie podana, dzięki czemu zachęca do jedzenia nawet niejadki. Grzanki chrupią, awokado i burrata dodają kremowości, a całość dodatkowo przełamują plasterki brzoskwini. Każdy kęs to idealna, harmonijna kompozycja smaków. To świetny pomysł na lekkie śniadanie, pożywny lunch lub oryginalną przekąskę na przyjęcie.
To nie tylko smaczna, ale również zdrowa kanapka. Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B i potasu. Brzoskwinia dostarcza witaminy C, beta-karotenu i błonnika. Burrata to źródło wysokiej jakości białka i wapnia, więc w prostej grzance znaleźć można nie tylko smak, ale również solidną porcję składników odżywczych.
Składniki:
- 2 kromki chleba na zakwasie,
- 1 burrata,
- 1 awokado,
- 1 brzoskwinia,
- oliwa z oliwek do polania,
- sól i pieprz do smaku,
- listki bazylii.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ukrój dwie kromki chleba. Najlepiej postawić na dobrej jakości pieczywo. Kawałki powinny być dość grube.
Krok 2. Na patelni rozgrzej oliwę i podpiecz pieczywo z obu stron, aż apetycznie się zarumieni.
Krok 3. Awokado przekrój na pół. Wbij nóż w pestkę i wyciągnij ją. Przy pomocy łyżki wydrąż miąższ i przełóż do miski. Dodaj wyciśnięty z połówki limonki sok uważając, by nie wpadły do środka pestki. Rozgnieć przy pomocy widelca.
Krok 4. Brzoskwinię przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w półplasterki.
Krok 5. Na grzance rozprowadź rozgniecione awokado. Dodaj pokrojone brzoskiwinie oraz porwaną na mniejsze kawałki burratę. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj listkami bazylii i gotowe. Smacznego!