Jest kremowa i rozgrzewa lepiej niż rosół. Idealna zupa na pierwsze chłody

Pasta z ciecierzycy zrobiła w Polsce spektakularną karierę, chętnie sięgają po nią zarówno wegetarianie, jak i osoby ceniące kuchnię bliskowschodnią. Dlatego na pewno nie zabraknie chętnych na pyszną zupę… hummusową. Jak ją przygotować?

Zupa z ciecierzycyZupa z ciecierzycy
Źródło zdjęć: © Getty Images | ninelutsk

Pochodząca z języka arabskiego nazwa pasty oznacza po prostu ciecierzycę, gdyż to nasiona tej rośliny strączkowej od zawsze stanową bazę hummusu. Jest uprawiana od niepamiętnych czasów – nasi praprzodkowie jadali ją prawdopodobnie już 9 tysięcy lat przed naszą erą, o czym świadczą ślady odkryte podczas wykopalisk archeologicznych prowadzonych na Bliskim Wschodzie, skąd zresztą ten produkt pochodzi. Stamtąd ciecierzyca dotarła do Europy, zadomowiła się zwłaszcza w krajach basenu Morza Śródziemnego.

Nasiona, wyglądem i smakiem przypominające groch, były bardzo ważnym elementem diety starożytnych Greków i Rzymian, którzy zazwyczaj jedli je pod postacią pasty, po roztarciu i wymieszaniu z oliwą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Receptura hummusu wywodzi się jednak z krajów Lewantu (Syria, Jordania, Liban, Izrael) i Egiptu – najstarsze udokumentowane zapiski dotyczące ciecierzycowej pasty pochodzą z XIII wieku z Kairu, choć wiele wskazuje na to, że była spożywana dużo wcześniej, już w starożytnej Mezopotamii. Jedna z legend głosi, iż autorem przepisu hummusu był sam sułtan Saladyn, wielki pogromca europejskich krzyżowców.

Mimo upływu wieków skład potrawy pozostał niemal niezmieniony. Obok ciecierzycy stanowi go tahini, czyli pasta z sezamu, czosnek, oliwa oraz sok z cytryny. Hummus, stosowany zazwyczaj jako dip do zimnych przekąsek lub "smarowidło" do pieczywa (w krajach bliskowschodnich najczęściej chlebka pita), cenią zwłaszcza weganie i wegetarianie, ze względu na dużą zawartość wartościowego białka z ciecierzycy.

Składniki hummusu można też wykorzystać do przyrządzenia pysznej, pożywnej zupy. Jak ją przyrządzić?

Ciecierzyca – wartości odżywcze

Bazą zupy, podobnie jak hummusu, jest ciecierzyca, czyli produkt o dużych wartościach odżywczych. Dostarcza przede wszystkim łatwo przyswajalnego białka o korzystnym składzie aminokwasowym. Charakteryzuje się też wysoką zawartością błonnika pokarmowego zapewniającego uczucie sytości, regulującego perystaltykę jelit i pracę układu pokarmowego, a także obniżającego poziom "złego" cholesterolu LDL.

W ciecierzycy znajdziemy sporo witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego oraz pracy mięśni i serca, regulujących ciśnienie krwi, wzmacniających odporność oraz poprawiających samopoczucie.

W pożywnych ziarnach nie brakuje też składników mineralnych, szczególnie żelaza (wzmacnia odporność, uczestniczy w transporcie tlenu do krwinek, dzięki czemu mamy więcej siły fizycznej, a nasz mózg lepiej pracuje), potasu (kontroluje pracę mięśni, chroni żyły i serce, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi) oraz magnezu (wzmacnia mięśnie i poprawia samopoczucie).

Hummus soup – przepis

Zaczynamy od upieczenia ciecierzycy (zawartość jednej puszki, odsączona i opłukana) i czosnku (8 ząbków), które rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą oraz mielonym kminkiem (po pół łyżeczki), po czym umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczemy 20-25 minut (mieszając w połowie), aż czosnek się zrumieni, a ciecierzyca stanie chrupiąca. Pozostawiamy do ostygnięcia.

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek (2 łyżki), podsmażamy na niej posiekaną, dużą cebulę (do zeszklenia). Dodajemy sól i kminek (po łyżeczce), podsmażamy, stale mieszając, przez minutę. Dorzucamy pokrojone w plasterki marchewki (3-4) i ciecierzycę (puszka). Po 2-3 minutach podsmażania dolewamy bulion warzywny (4 szklanki) oraz wodę (szklanka). Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut, aż marchewka zmięknie.

Zupę zdejmujemy z palnika, dodajemy pastę tahini (1/3 szklnaki), sok z cytryny (3-4 łyżki) i upieczone ząbki czosnku. Blendujemy na gładką masę. Rozlewamy na talerze, posypujemy upieczoną ciecierzycą i posiekaną natką pietruszki. Serwujemy z kleksem jogurtu naturalnego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie