W tym sezonie zrobiłam pierwszy raz. O takiej kiszonce mało kto słyszał

Kiszona marchewka zasługuje na większą sławę. Jest nie tylko smaczna, ale również pełna zdrowia. To doskonała alternatywa dla innych popularnych kiszonych warzyw, takich jak kapusta czy ogórki. Możemy ją traktować nie tylko jako pyszną przekąskę, ale również bogate źródło witamin i minerałów. Jak przygotować kiszoną marchewkę? Dlaczego warto ją włączyć do naszej diety?

Kiszona marchew coraz częściej pojawia się na spiżarnianych półkach Kiszona marchew coraz częściej pojawia się na spiżarnianych półkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchew nie jest tak popularnym składnikiem kiszonki, jak ogórki czy kapusta, ale coraz śmielej pojawia się na spiżarnianych półkach. Wiele razy słyszałam o niepodrabialnym smaku kiszonej marchwi, aż sama spróbowałam taką przygotować. Domownikom tak smakuje, że większość słoików zniknie przed zimą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki, które możesz zrobić w domu. Smakują lepiej niż w drogich cukierniach

Dlaczego warto jeść kiszoną marchew?

Kiszona marchewka to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jest to związane z jej bogactwem w witaminy i minerały. To źródło witaminy z grupy B, a także witamin C, E i K. Kiszona marchew jest również bogata w minerały, takie jak magnez, potas, cynk, fosfor, sód, wapń czy żelazo. Ponadto zawiera karotenoidy, takie jak: beta-karoten, alfa-karoten, luteina, likopen czy zeaksantyna, które są potężnymi przeciwutleniaczami.

Kiszona marchewka to również naturalny probiotyk, ponieważ zawiera dobroczynne żywe drobnoustroje, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Pomagają one wzmocnić naszą odporność, utrzymać równowagę flory bakteryjnej jelit, poprawiają szczelność jelit, a także chronią je przed szkodliwymi bakteriami. Co więcej, kiszona marchewka jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza sporo błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego.

Kiszona marchew
Kiszona marchew © Adobe Stock

Kiszona marchew do słoików na zimę. Przepis

Składniki:

  • 1 kg marchwi,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 baldach kopru,
  • 3 cm korzenia chrzanu,
  • 3 cm imbiru,
  • 3 listki laurowe,
  • 1 l wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej.

Przygotowanie:

  1. Marchew obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
  2. Wodę z solą wymieszaj i zagotuj, a następnie odstaw do ostudzenia.
  3. Korzenie chrzanu i imbiru podziel na mniejsze części (ilość zależy od ilości słoików).
  4. Do wyparzonych słoików przełóż pokrojoną marchew. Warstwy marchewki przekładaj ząbkami czosnku, imbirem, chrzanem i liśćmi laurowymi.
  5. Dobrze, by całość sięgała nie wyżej niż do wysokości 4/5 słoika.
  6. Całość zalej letnią solanką, przykryj koprem i zakręć słoik.
  7. Do słoików możesz też dodać łyżeczkę soku z ogórków lub skórkę chleba na zakwasie, by marchew szybciej się ukisiła. Dobrze jest też docisnąć czymś kiszonkę, by marchew nie wypływała na górę - wtedy może spleśnieć.
  8. Kiszonka powinna być gotowana po ok. 5 dniach.
  9. Gotową kiszoną marchew przechowuj w lodówce.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟