Jak podać kotlety mielone "na drugi dzień"? Strzelczyk podpowiada patent z dzieciństwa

Kotlety mielone goszczą w polskich domach na rodzinny obiad. Smaży się ich zazwyczaj więcej, bo na jednym się nie kończy. Ale jeśli już ich nadmiar zostaje, to też pysznie można je wykorzystać. I o tym opowiedział mi w rozmowie dla Pyszności Tomasz Strzelczyk. Nawiązał do zwyczaju, który wielu kojarzy się ze smakowitym rozwiązaniem z dzieciństwa.

Tomasz Strzelczyk poleca sentymentalny przepis na mieloneTomasz Strzelczyk poleca sentymentalny przepis na mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Materiały prasowe
Magdalena Pomorska

Smażone kotlety mielone są klasykiem polskiej kuchni, znanym z chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. Podstawą sukcesu w przygotowywaniu smażonych kotletów mielonych jest odpowiednie wymieszanie składników, a także ich doprawienie. Okazuje się, że smakują doskonale zarówno tuż po przygotowaniu, jak i przerobione ponownie - być może na jeszcze lepsze, sentymentalne danie.

Co zrobić z "wczorajszych" kotletów mielonych

W rozmowie na temat kotletów mielonych Tomek Strzelczyk wyjaśnił mi, że nie warto śpieszyć się m.in. z zagęszczaniem masy kaszą manną. Ten rodzaj mięsa po usmażeniu powinien być soczysty i miękki w środku, a chrupiąco zarumieniony tylko z zewnątrz. Całość musi być zwarta, ale nie może być twarda. Poszłam o krok dalej w dyskusji i podpytałam, jaki patent ma twórca "Oddaszfartucha" na nadmiar usmażonych już mielonych. Ekspert nawiązał do dania, które z pewnością każdy kojarzy z dzieciństwa - ze szkoły lub wycieczek pociągiem. Porównał je też do dobrze znanej innej potrawy w polskiej kuchni z mięsem mielonym w roli głównej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Rzadko mi się zdarza, żeby mielone po obiedzie zostawały, ale jeżeli już coś zostanie, to przypominam sobie sposób z mojego domu rodzinnego. Kiedy tato smażył całą górkę mielonych, to my później przez 2 czy 3 dni nosiliśmy kanapki do szkoły z tymi kotletami. Po przestudzeniu, kotlety były krojone w plastry, są wtedy smaczne, ale też zwarte, trochę jak pieczeń rzymska - opowiada mi Tomek Strzelczyk.

Kotlety mielone nie tylko z ziemniakami

Ponadto Tomasz Strzelczyk wypunktował też inne pomysły na wykorzystanie mielonych po "wczorajszym obiedzie". Można bowiem je posiekać i wykorzystać do sosu, ponownie zmielić i użyć do farszu na pierogi, pyz czy kartacze. Oprócz wspomnianych przez uczestnika programu "MasterChef Polska" kanapek, od siebie podpowiem, że możesz pokusić się o stworzenie "polskiego burgera", wkładając odsmażone kotlety w świeże bułki i dodając ulubione dodatki jak plasterki ogórka kiszonego i pikantny majonez z musztardą. Ta forma z pewnością przypadnie do gustu młodszej części rodziny i będzie doskonałym wyborem na spotkanie ze znajomymi.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej