Kotlety mielone wyszły twarde? Tomek Strzelczyk wskazuje częsty błąd

Kotlety mielone powinny być zwarte, ale jednocześnie soczyste i mięciutkie. Czemu czasem tak się nie dzieje? Tomek Strzelczyk w rozmowie z Magdą Pomorską z redakcji Pyszności wskazał popularną pomyłkę, która niweczy nawet najlepszy plan na kotlety mielone. Wszystkiemu winna... kasza manna.

Tomek Strzelczyk ma swoje patenty na kotlety mieloneTomek Strzelczyk ma swoje patenty na kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Materiały prasowe
Magdalena Pomorska

Tomasz Strzelczyk, uczestnik programu "MasterChef Poland" i autor kanału "Oddasz fartucha" (a także książek kucharskich o tej nazwie), lubuje się w kuchni polskiej. W rozmowie ze mną na temat flaczków przeszliśmy przez typowe potrawy, które my jako Polacy lubimy serwować na rodzinny stół. I zeszliśmy też na kotlety mielone, które jak się okazało, robimy podobnie. Oboje mamy też niemal identyczne wnioski co do zasad, jak zadbać o dobrą konsystencję masy na mielone. I tu padła konkretna odpowiedź.

Czym zagęścić masę na kotlety mielone?

Zanim o winowajczyni twardości kotletów, warto zebrać w dwóch zdaniach podpowiedzi Tomka Strzelczyk dotyczące zagęszczania masy. Otóż bywa tak, że czasem jajko będzie większe i całość po nawet dokładnym wyrobieniu i wtłoczeniu powietrza, nadal będzie za rzadka. Tu ekspert znany z programu "MasterChef" podpowiada kilka zagęstników, takich jak bułka tarta, kasza manna czy płatki owsiane (wskazując te ostatnie jako swoje ulubione). Mnie zaciekawiła jednak kasza manna i ten wątek drążyłam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Kasza manna do mielonych — uwaga na proporcje

Przyznałam, że akurat po kaszę mannę sięgam dość często, bo po prostu mam ją zawsze w kuchennych szafkach. Ale tu wywiązała się mała dyskusja na temat konsystencji mielonych czy pulpecików, wzbogaconych o ten składnik. Padły ważne słowa, które biorę sobie do serca i polecam też innym.

— Bardzo ważne, taki często pomijany aspekt z kaszą manną, to fakt, że jak się ją dodaje, należy 20 minut odczekać i sprawdzić ponownie gęstość. Czasami jest tak, że mieszamy, mieszamy, mieszamy, sypiemy spore ilości kaszy, myśląc, że ciągle masa jest za rzadka. Niestety, przez to kotlety mielone później wychodzą bardzo twarde. Więc trzeba troszeczkę wsypać, poczekać, ona napęcznieje sobie 20 minut i wtedy mamy pełną kontrolę nad gęstością masy — przekonuje Tomasz Strzelczyk.

Magdalena Pomorska-Gąsowska, szefowa redakcji Pyszności.pl

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni