Nie znam nikogo kto robi mielone, jak Strzelczyk. Patent z płatkami owsianymi nadaje im idealnej soczystości

Tomasz Strzelczyk podzielił się na swoim kanale YouTube fantastycznym przepisem na kotlety mielone. Potrawa jest smaczna i soczysta. Jeśli macie ochotę na to klasyczne danie obiadowe, warto sprawdzić ten przepis. Mielone wspaniale smakują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków oraz surówki. Poniżej zdradzamy jak je wykonać krok po kroku.

ObrazekNie znam nikogo kto robi mielone, jak Strzelczyk. Patent z płatkami owsianymi nadaje im idealnej soczystości - Pyszności; Foto: https://youtu.be/7rrinqvjp9U
Agnieszka

Jeśli jesteś fanem potraw według Tomasza Strzelczyka, warto również sprawdzić jego przepis na mielone. Kotlety rozpływają się w ustach! Okazuje się, że kucharz zamiast namoczonej czerstwej bułki dodaje do masy mięsnej płatki owsiane.

Tajemnica idealnych kotletów mielonych

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone według Tomasza Strzelczyka powstają na bazie mięsa, cebuli i czosnku. Oprócz tego zamiast bułki kucharz dodaje do masy mięsnej płatki owsiane. Dzięki temu gotowe kotlety wyróżniają się idealną konsystencją. Do przygotowania mielonych warto użyć dosyć tłustego mięsa. W przeciwnym razie potrawa straci na smaku. W związku z tym Tomasz Strzelczyk dodaje do mielonych karkówkę oraz boczek.

Kotlety mielone Tomasza Strzelczyka z płatkami owsianymi

Obrazek
Formowanie kotletów - Pyszności

Składniki:

  • 80 g płatków owsianych
  • 100 ml mleka
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 - 1,2 kg mięsa ( karkówka, boczek)
  • 2 jajka
  • łyżka pieprzu
  • łyżka soli
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw je na bok. W międzyczasie zmiel mięso w maszynce. Cebulę obierz oraz pokrój na cztery części. Następnie cebulę oraz czosnek również wrzuć do maszynki. Jeśli chcesz, równie dobrze możesz je posiekać nożem.

Zmielone mięso połącz z cebulą, czosnkiem i jajkami. Całość dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj namoczone w mleku płatki owsiane oraz posiekaną pietruszkę. Masę dokładnie wyrób rękoma.

Z masy formuj kotlety, a następnie obtaczaj je w bułce tartej. Warto co jakiś czas zanurzyć ręce w zimnej wodzie. Dzięki temu podczas formowania kotletów masa nie będzie przyklejała się do dłoni.Kotlety mielone smaż z obu stron na rozgrzanym smalcu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji