Dodaj do wody i zalej. W mig pozbędziesz się całej goryczy z suszonych grzybów
Jeszcze niedawno cieszyliśmy się smakiem potraw ze świeżymi grzybami, a teraz pozostają nam te suszone. Wymagają one dłuższej obróbki przed przygotowywaniem i zdarza się, że mają charakterystyczną goryczkę. Podpowiadamy, jak się jej pozbyć.
21.11.2024 08:58
Suszone grzyby to nieodzowny element wielu tradycyjnych polskich dań, takich jak pierogi, uszka, bigos czy grzybowa zupa. Chociaż są cenione za swój głęboki smak i intensywny zapach, czasem po namoczeniu mogą nabrać nieprzyjemnej goryczki. Jak sobie z tym poradzić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, by suszone grzyby nie były gorzkie?
Moczenie to nieodłączny krok przed dalszym wykorzystaniem suszonych grzybów. Jednak trzeba zrobić to tak, by uniknąć goryczy i wydobyć pełnię ich smaku. Przed przystąpieniem do przygotowania farszu lub innych potraw, warto wiedzieć, jak z nimi postępować, by nie straciły smaku. Dlaczego grzyby czasem są gorzkie? Może to być skutek złego przechowywania lub zbiorów w upalne dni.
Jak przechowywać suszone grzyby?
Suszone grzyby powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Należy ustawić je w chłodnym i ciemnym miejscu, aby zapobiec pleśnieniu lub gniciu zbiorów. Grzyby zbierane podczas wysokich temperatur mogą po suszeniu utracić smak i stać się gorzkie. Jest na to prosty sposób. Wystarczy do wody, w której będą się moczyć, dodać jeszcze kilka składników: dwa liście laurowe i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Dzięki temu gorycz zniweluje się.
Jak usunąć goryczkę z suszonych grzybów?
Zalej suszone grzyby letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem liści laurowych oraz cebuli i zostaw na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu, grzyby są gotowe do dalszego gotowania, wystarczy tylko je odcedzić i przepłukać, zmieniając wodę. Kiedy grzyby będą przygotowane w ten sposób, nie zawiedziemy się na ich smaku, na pewno nie będą gorzkie.