PoradyDodaj do wody i zalej. W mig pozbędziesz się całej goryczy z suszonych grzybów

Dodaj do wody i zalej. W mig pozbędziesz się całej goryczy z suszonych grzybów

Jeszcze niedawno cieszyliśmy się smakiem potraw ze świeżymi grzybami, a teraz pozostają nam te suszone. Wymagają one dłuższej obróbki przed przygotowywaniem i zdarza się, że mają charakterystyczną goryczkę. Podpowiadamy, jak się jej pozbyć.

Co zrobić, by suszone grzyby nie były gorzkie?
Co zrobić, by suszone grzyby nie były gorzkie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Suszone grzyby to nieodzowny element wielu tradycyjnych polskich dań, takich jak pierogi, uszka, bigos czy grzybowa zupa. Chociaż są cenione za swój głęboki smak i intensywny zapach, czasem po namoczeniu mogą nabrać nieprzyjemnej goryczki. Jak sobie z tym poradzić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Co zrobić, by suszone grzyby nie były gorzkie?

Moczenie to nieodłączny krok przed dalszym wykorzystaniem suszonych grzybów. Jednak trzeba zrobić to tak, by uniknąć goryczy i wydobyć pełnię ich smaku. Przed przystąpieniem do przygotowania farszu lub innych potraw, warto wiedzieć, jak z nimi postępować, by nie straciły smaku. Dlaczego grzyby czasem są gorzkie? Może to być skutek złego przechowywania lub zbiorów w upalne dni.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Suszone grzyby powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Należy ustawić je w chłodnym i ciemnym miejscu, aby zapobiec pleśnieniu lub gniciu zbiorów. Grzyby zbierane podczas wysokich temperatur mogą po suszeniu utracić smak i stać się gorzkie. Jest na to prosty sposób. Wystarczy do wody, w której będą się moczyć, dodać jeszcze kilka składników: dwa liście laurowe i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Dzięki temu gorycz zniweluje się.

Jak usunąć goryczkę z suszonych grzybów?

Zalej suszone grzyby letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem liści laurowych oraz cebuli i zostaw na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu, grzyby są gotowe do dalszego gotowania, wystarczy tylko je odcedzić i przepłukać, zmieniając wodę. Kiedy grzyby będą przygotowane w ten sposób, nie zawiedziemy się na ich smaku, na pewno nie będą gorzkie.

Wybrane dla Ciebie