Kiedy kończy się sezon na grzyby? Większość osób wskazuje błędną datę

Największy wysyp grzybów mamy już za sobą, ale to wcale nie znaczy, że nie można wrócić z lasu z pełnym koszyczkiem. Październik to zdecydowanie najbardziej "grzybowy" miesiąc, ale niektóre ich gatunki można znaleźć nawet do początków grudnia. Wszystko zależy od pogody.

Kiedy koniec wysypu grzybów?Kiedy koniec sezonu na grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | feliks szewczyk
Dorota Gepert

Wiele osób myśli, że sezon na grzyby kończy się wraz z końcem października. Nie do końca tak jest. Wiele gatunków grzybów można zbierać także w listopadzie, ale wszystko tu zależy od pogody. W tym miesiącu już też nie pojawiają się wszystkie grzyby. Jednak jeszcze wczoraj wróciłam z lasu z małym koszyczkiem podgrzybków, ale już z myślą, że to mogło być jedno z ostatnich grzybobrań w tym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Wysypu już nie będzie

Październik dostarczył miłośnikom grzybów wiele radości. Opady deszczu i ciepłe dni sprawiły, że lasy obfitowały w podgrzybki, prawdziwki i kurki. Grzybiarze z całej Polski chętnie dzielili się swoimi zbiorami. Jednak zbliżający się listopad niesie ze sobą niepewność co do dalszych zbiorów.

Żeby tylko nie było przymrozków

Zmiany pogodowe, takie jak nagłe spadki temperatur czy pierwsze przymrozki, mogą wpłynąć na zakończenie sezonu grzybowego. Jak twierdzą leśnicy z Nadleśnictwa Baligród, "to już chyba zmierzch wysypu borowików". Chociaż wciąż można znaleźć podgrzybki i inne gatunki, prognozy na listopad nie są optymistyczne. Przymrozki mogą utrudnić dalsze zbiory.

Grzybobranie dla uważnych

Grzybobranie w listopadzie jest możliwe, jeśli sprzyjają warunki pogodowe. Grzyby najlepiej rozwijają się w wilgotnym środowisku, a częste deszcze mogą stworzyć idealne warunki do ich wzrostu. Ważna jest także temperatura – dopóki utrzymuje się powyżej zera, niektóre gatunki mogą rosnąć. Jednak teraz grzyby mogą być trudniejsze do zauważenia ze względu na opadające liście.

Grzyby, które można zbierać w listopadzie

Rydze. To jedne z najbardziej cenionych grzybów w polskiej kuchni, szczególnie smażone na maśle lub marynowane. Najczęściej rosną w lasach sosnowych.

Uszaki bzowe. Grzyb ten, znany również jako "ucho Judasza", to nietypowy przedstawiciel grzybów, można go spotkać także w chłodniejszych miesiącach. Uszaki najczęściej rosną na starych pniach. Są wykorzystywane głównie do dań kuchni azjatyckiej.

Opieńki. Są jednym z najpopularniejszych grzybów późnojesiennych, które rosną nawet do pierwszych mrozów. Można je spotkać w dużych grupach na pniakach i korzeniach drzew, często w pobliżu lasów mieszanych. Zbiera się je głównie od września do listopada, a często można je spotkać nawet w grudniu, jeśli warunki pogodowe sprzyjają.

Gąski. Występują głównie w lasach iglastych oraz liściastych. Zazwyczaj rosną pod świerkami i sosnami. Prawie zawsze gromadnie, a można je spotkać nawet do grudnia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej