Gdy piekę sernik, zawsze wkładam z nim do piekarnika jedną rzecz. Ciasto nie pęka i pięknie wyrasta

Już w listopadzie zaczynam przypominać sobie wszystkie sprawdzone triki na świąteczne ciasta. Dzięki temu w grudniu zabieram się za nie bez stresu, bo wiem, że wyjdą doskonale. Jeden z nich dotyczy sernika. Ten sposób sprawdza się zawsze.

Co zrobić, aby sernik nie pękał?Co zrobić, aby sernik nie pękał?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jakie są największe obawy dotyczące sernika? Oczywiście zależy nam na tym, by pięknie wyrósł, a potem nie opadł i żeby był równiutki i nie popękał. Nie ma to wpływu na jego smak, ale wszystkim domowym cukiernikom zależy także na efekcie wizualnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto bananowo-cynamonowe. Przepis na aromatyczny deser do kawy

Co zrobić, aby sernik nie popękał?

Sposób na to jest prosty. Przede wszystkim nigdy nie pieczemy sernika w zbyt wysokiej temperaturze, 170 stopni Celsjusza maksymalnie. Dzięki temu nie tylko nie będzie przesuszony, ale i jego powierzchnia pozostanie gładka. Oprócz temperatury ważna jest też odpowiednia wilgotność. Dlatego do piekarnika trzeba także wstawić płaski pojemnik z wodą. Najlepiej zrobić to na najniższym poziomie, tuż pod sernikiem. Parująca woda powoduje, że ciasto rośnie, ale zachowuje ładny kształt i nie pęka. To także dobrze wpływa na wilgotność sernika.

Bez gwałtownych zmian temperatury

Taki był piękny, wyrośnięty i nagle opadł... Z tym problemem też można sobie poradzić. Oczywiście w pewnym stopniu, bo gdy do masy serowej dodaje się pianę ubitą z białek, wypiek zawsze lekko opadnie. Jednak żeby nie było efektu potężnego "zapadnięcia" najbardziej liczy się cierpliwość. Chodzi o to, by szybko sernika nie wyciągać z piekarnika. Kiedy czas pieczenia minie, wystarczy lekko uchylić piekarnik. Sernik nie lubi nagłej zmiany temperatury, wtedy właśnie się zapada. Ten wypiek powinien całkowicie wystygnąć w piekarniku. Dlatego gdy planujesz sernik, do czasu pieczenia dodaj czas studzenia. Piekarnik będzie zajęty dłużej.

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki