Gdy piekę sernik, zawsze wkładam z nim do piekarnika jedną rzecz. Ciasto nie pęka i pięknie wyrasta

Już w listopadzie zaczynam przypominać sobie wszystkie sprawdzone triki na świąteczne ciasta. Dzięki temu w grudniu zabieram się za nie bez stresu, bo wiem, że wyjdą doskonale. Jeden z nich dotyczy sernika. Ten sposób sprawdza się zawsze.

Co zrobić, aby sernik nie pękał?Co zrobić, aby sernik nie pękał?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jakie są największe obawy dotyczące sernika? Oczywiście zależy nam na tym, by pięknie wyrósł, a potem nie opadł i żeby był równiutki i nie popękał. Nie ma to wpływu na jego smak, ale wszystkim domowym cukiernikom zależy także na efekcie wizualnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto bananowo-cynamonowe. Przepis na aromatyczny deser do kawy

Co zrobić, aby sernik nie popękał?

Sposób na to jest prosty. Przede wszystkim nigdy nie pieczemy sernika w zbyt wysokiej temperaturze, 170 stopni Celsjusza maksymalnie. Dzięki temu nie tylko nie będzie przesuszony, ale i jego powierzchnia pozostanie gładka. Oprócz temperatury ważna jest też odpowiednia wilgotność. Dlatego do piekarnika trzeba także wstawić płaski pojemnik z wodą. Najlepiej zrobić to na najniższym poziomie, tuż pod sernikiem. Parująca woda powoduje, że ciasto rośnie, ale zachowuje ładny kształt i nie pęka. To także dobrze wpływa na wilgotność sernika.

Bez gwałtownych zmian temperatury

Taki był piękny, wyrośnięty i nagle opadł... Z tym problemem też można sobie poradzić. Oczywiście w pewnym stopniu, bo gdy do masy serowej dodaje się pianę ubitą z białek, wypiek zawsze lekko opadnie. Jednak żeby nie było efektu potężnego "zapadnięcia" najbardziej liczy się cierpliwość. Chodzi o to, by szybko sernika nie wyciągać z piekarnika. Kiedy czas pieczenia minie, wystarczy lekko uchylić piekarnik. Sernik nie lubi nagłej zmiany temperatury, wtedy właśnie się zapada. Ten wypiek powinien całkowicie wystygnąć w piekarniku. Dlatego gdy planujesz sernik, do czasu pieczenia dodaj czas studzenia. Piekarnik będzie zajęty dłużej.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe